Социалните мрежи се готвят за екстремален сценарий, ако някой от кандидатите не признае загуба на изборите в САЩ

"Социалните мрежи, от Twitter до Facebook, се готвят за екстремален сценарий във връзка с изборите за президент на САЩ, твърди германското списание Der Spiegel.

Новите правила на Twitter звучат така, сякаш през ноември ситуацията в САЩ може да заприлича на гражданска война, особено в случай на победа на Джо Байдън. От тази седмица постовете, в които някой призовава към "противозаконни действия с цел препятстване на мирния преход на властта" ще се премахват.

Същото се отнася и до постовете на кандидати, които обявят победа преди обявяване на официални резултати, като и на непроверени твърдения за фалшифициране на резултатите.

"Явно това е реакция на сценариите, които в продължение на месеци се тиражират в САЩ: какво ще се случи ако в дена на изборите социалните мрежи бъдат обхванати от слухове, лъжлива информация или призиви към насилие", коментира изданието.

Създателят на Facebook Марк Цукърбърг написа в профила си: "Ние наблюдаваме все повече опити да бъде оспорена легитимността на изборите вътре в страната" и добави, че ще се противопоставят на "групировки и конспирологични мрежи от типа на QAnon, които могат да бъдат използвани след избори за осъществяването на насилие и граждански вълнения".

Колкото и да се гордеят социалните мрежи с ролята си в "арабската пролет", явно не искат да бъдат асоциирани с въстание в собствената си страна, коментира Der Spiegel.