Орбан пита унгарците да се изплащат ли обезщетения на роми и затворници

Унгарското правителство обяви, че организира ново допитване до избирателите по постановено от закона и ожесточено критикувано от министър-председателя Виктор Орбан в последните месеци изплащане на обезщетения на затворници и роми, предаде Франс прес.

"Безразсъдно е държавата да плаща всяка година няколко милиарда форинта на осъдените", заяви на пресконференция Гергей Гуляш, министър в канцеларията на премиера.

През януари правителството обяви, че спира да изплаща на затворниците обезщетения, които ги компенсират за лошите условия в пренаселените затвори. Орбан разкритикува "прекалено толерантните и абсурдни" законови разпоредби, предвиждащи тези компенсации, предаде БТА.

От септември миналата година Виктор Орбан отказва да плати 300 000 евро обезщетение на ромски семейства, осъдили властите, че са допуснали сегрегация в училище на около 60 ромски деца. Премиерът заяви, че е "дълбоко несправедливо" ромски семейства "да получават пари, без да работят".

"Правителството има ясно становище по тези въпроси и знае какъв отговор да им даде, но за целта се нуждае от обществена подкрепа", отбеляза Гуляш.

Очаква се кампанията да започне през март и да доведе до "възстановяване на обществения ред и морал", обясни той. Тя ще включва агитационни плакати и формуляри, които ще бъдат разпратени до всяко домакинство. Подробности за въпросите ще бъдат огласени следващата седмица.

Това е поредното национално допитване, организирано от Будапеща от 2015 г. насам. През лятото на 2017 г. правителството се допита до унгарците как да противодейства на миграционната политика на Европейския съюз и на американския милиардер Джордж Сорос, когото Орбан обвинява, че иска "да наводни" ЕС с мигранти. Противниците на Орбан определят тези консултации като демагогия.

Планираното допитване е подложено на критики от неправителствени организации, ромски представители и адвокати, които се опасяват от задълбочаване на предразсъдъците по отношение на ромите.

Ромите са 7,5 процента от 10-милионното унгарско население и най-голямото малцинство в страната.

Според огласен през 2018 г. доклад на Съвета на Европа Унгария е страната от Евросъюза с най-пренаселени затвори.