Нови рокади в "София тех парк", вкарват дъщерята на Янка Такева в Съвета на директорите

Причината - незадоволителни резултати по отношение на допълнителни постъпления

За пореден път "София тех парк" се сдоби с ново ръководство. Това става ясно от съобщение на икономическото министерство. В него се казва, че промените целят да се осъществят амбициозните цели за развитие на дружеството, които да допринесат за общото икономическо развитие на страната. Въпреки отчетения напредък по отношение на привличане на инвестиции и осигуряване на бъдещи финансови постъпления, мониторингът на "София тех парк" констатирал забавяне в постигането на тези цели в няколко аспекта.

Резултатите от управлението на "София тех парк" били незадоволителни по отношение на осигуряването на допълнителни постъпления, необходими по предстоящи плащанията към контрагенти от системата на министерството. Било е забавено и постигането на заложените цели в сферата на научно-изследователската и развойна дейност и разгръщане на дейността на "Сдружението за научно-изследователска и развойна дейност". Установени са и проблеми, свързани с опазването елементи на техническата инфраструктура.
 
Тези доводи и амбицията на дружеството за привличането на нови инвестиции седят в основата на решението за промяна състава на Съвета на директорите.

В новия състав на "София тех парк" влиза проф. Николай Андреев, който ще съдейства за осигуряването на връзки с научните среди и развитието на научно-изследователската и развойна дейност. Очаква се изпълнителен член да бъде Тодор Ангелов. Той ще отговаря за гарантирането на публичност, прозрачност и законосъобразност на вземаните решения, както и подготовката на нови тръжни процедури за привличане на инвеститори.
 
Тодор Ангелов до момента е бил директор на дирекция "Административно-правно обслужване" към Министерството на туризма. Преди това е бил юрисконсулт към НОИ и към Столичната община.
 
Третият член на Съвета на директорите ще бъде Живка Любомирова Такева, която е дъщеря на дългогодишния председател на Съюза на българските учители Янка Такева. Тя ще отговаря за комуникацията на компанията с всички държавни органи, както и за бъдещото териториално разгръщане на парка.
 
От кратките биографии на членовете на новото ръководство става ясно, че нито един от тях до момента не е имал досег с високите технологии. Поради тази причина е необяснимо защо икономическото министерство е убедено, че те подобрят резултатите на фирмата.