Нова сага с КТБ: Синдиците на банката алармират, че бивши шефове се укриват от съда

Според тях това е начин да накарат банката да плати високите адвокатски хонорари за постъпилите искове

Синдиците на обявената в несъстоятелност КТБ обявиха, че бивши директори банката не могат да бъдат открити от съда и призовани. Това се казва в тяхно писмо, което са изпратили в отговор на публичното писмо на въпросните директори, които поискаха подкрепа от омбудсмана Мая Манолова, защото законодателството ги обрича на липса на защита.

В своето писмо синдиците обясняват, че срещу бившите администратори на банката са предявени 112 иска с общ материален интерес от 2.4 млрд. лв., пише "Дневник". "Коректността изисква да отбележим, че от предявяването през април 2017 г. на исковете срещу бившите администратори на КТБ АД – автори на писмото, досега СГС прави многократни опити да призове въпросните лица, но те не могат да бъдат открити на официално регистрираните или посочените от тях постоянни или настоящи адреси по местоживеене", обясняват синдиците.

Това била и причината да не могат да им бъдат връчени документите, приложени по делата, с което се затруднява съдебният процес. Това налага назначаване на особени представители, за което предявилият исковете – КТБ, е длъжна да плати високи адвокатски възнаграждения, обясняват синдиците.

Според тях укриването на въпросните администратори цели именно това – да бъде принудена банката да плати от масата на несъстоятелността тези възнаграждения.

"В тази връзка поведението на лицата – бивши администратори, не кореспондира по никакъв начин с отправения от тях апел в писмото за "ефективна съдебна защита, достъп до съд и справедлив процес", допълват синдиците.

Обясняват, че срещу "въпросните лица" – автори на писмото, са заведени искове за нанесени имуществени вреди, с които е ощетена КТБ и които сега са част от масата на несъстоятелността й.

Затова и не било коректно те да говорят за ограбване от страна на вложителите и останалите кредитори на масата на несъстоятелността, при положение че самите те носят огромна вина за нанесените имуществени вреди на вложителите на КТБ.

Именно тази им вина ще се опитаме да докажем в съда чрез предявените срещу тях искове. Целта е със стойността на предявените имуществени претенции спрямо тях да бъде увеличена масата на несъстоятелността на КТБ, пишат синдиците.

Освен това, когато се появели в съда, щели да се запознаят защо толкова дела са заведени срещу тях и какви са доказателствата за твърденията на синдиците.