Общините в Добричко не са обжалвали екооценката на МОСВ за добив на газ

Срокът изтича в понеделник

Снимка: DarikNews

Снимка: DarikNews

Въпреки протестите и общественото недоволство, до този момент нито една от общините в Добруджа не е обжалвала решението на екоминистерството, с което се позволява извършването на екологична оценка на проекта на американска фирма за добив на нефт и газ в района. Срокът за това обжалване изтича в понеделник, информира БНР.

В решението на МОСВ е записано, че няма вероятност Цялостният работен проект на "Парк плейс енерджи" да окаже отрицателно въздействие върху популацията и местообитанията на защитени видове. 

Американската фирма има сключен договор за търсене и проучване на нефт и газ с Министерството на енергетиката от 2014 година. Цялостният им работен проект се отнася до Блок 1-11 Вранино, заемащ площ от 397 кв. км., разположен на териториите на 28 населени места в четири общини - Каварна, Балчик, Шабла и Генерал Тошево. 

В него попадат и три защитени по "Натура 2000" зони - "Крайморска Добруджа", "Калиакра" и "Било". 

Предвижда се проучване и търсене на залежи от газ и нефт да се проведе във въглищните пластове, на дълбочина от 1200 до 2500 метра.

Основните страхове на част от хората бяха, че ако започне добив на газ, питейната вода и земята ще бъдат замърсени. А главният поминък на местните - земеделието ще бъде застрашен. Тези опасения намерили израз в проведения референдум в Генерал Тошево се оказват безпочвени според оценката на МОСВ.