Нено Димов: Манипулация е, че 48% от парк Пирин ще бъде застроен

До сега няма инвеститор за изграждането на втори лифт в Банско, подчерта екоминистърът

Нено Димов

Нено Димов

Няма заявено инвестиционно намерение за изграждането на втори лифт в Банско към днес, 2 януари 2018. Това обяви в студиото на Би Ти Ви екоминистърът Нено Димов, след като концесионерът „Юлен” разпространи „идеен проект” за трасе до Шилигарника.

„Получих информация за една черта, която е начертана. Това на може да бъде инвестиционно намерение. Смятам да привикам концесионера, за да ми обясни какво точно е това, има ли инвестиционна готовност и прочее”, коментира Димов.

Правителството е направило необходимите стъпки и по думите на министъра не е имало потенциал за криза в кабинета, като се е случи компромисен вариант – да се даде възможност за инвестиционни намерения в Банско, в района на Добринище и второ - било е възложено на МОСВ да се минат всички процедури по екологичното законодателството, преди да се стигне  до изграждането на втори лифт в Банско.

Димов обясни, че след решението на Министерския съвет от 28 декември общината в Банско трябва да приеме устройствен план, който да е съпроводен с екологична оценка и оценка за съответствие.

Евентуален проект за втора линия също ще трябва да мине през контрол от страна на институциите. Отново по отношение на идейния проект министърът посочи, че към момента не е ясно нито колко широко ще е трасето, нито къде ще са стъпките му и така няма как да бъде оценено.

Ако инвестиционното намерение постъпи в деня Х, спазвайки законодателството, има различни срокове, в които да се даде окончателен отговор.Според Нено Димов обаче не може да се очаква, че през тази година строителството ще започне. Той посочи, че само чисто административните срокове се измерват в месеци, а при обжалвания в съда втората кабинка може да чака още дълго след това, обясни екоминистърът и категорично подчерта, че няма да бъде застроен парк Пирин освен тези 2%, а не 48% от парка, какви внушения правят екоактивисти.