Най-богатият македонец за 2015 г. е предложен за почетен консул на България

Кой е Йордан Камчев?

Йордан Камчев

Йордан Камчев

Известният македонски бизнесмен Йордан (Орце) Камчев е предложен за почетен консул на България в Македония, съобщава "Дневник", позовавайки се на информация от външното министерство в Скопие след публикации в македонските медии.

Информацията дойде за първи път от македонското издание "Сакамдакажам". Македонското министерство пък обясни, че предложението е дошло от "посолството на Република България" и че "следва обичайна законова процедура за взимане на решение за това предложение." Министерството на външните работи на България все още не е отговорило към датата на публикуване на тази новина.

Според процедурата в Македония искането ще се разгледа от министерството в Скопие, мнение ще трябва да дойде и от Министерството на финансите и секретаря по законодателни въпроси към кабинета на премиера Зоран Заев. След обработка на документацията външното министерство на Македония го предлага на кабинета.

Кой е Йордан Камчев?

През 2016 г. "Форбс" провъзгласи 46-годишния Камчев за най-богатия македонец с около 228 млн. евро, а бизнесът му (събран в конгломерата "Орка Холдинг") включва интереси в енергетиката, медицината, спорта, хотелиерството и други. Много от фирмите, притежавани или контролирани от него, получаваха години наред обществени поръчки за десетки или дори стотици милиони евро.

Медии, критични към управляващите в Македония, през годините неведнъж са го посочвали като близък до правителствени кръгове - първо на социалдемократите в началото на миналото десетилетие, а по-късно и на ВМРО-ДПМНЕ, по времето на бившия премиер Никола Груевски. Западни медии са го свързвали и с бившия шеф на тайните служби Сашо Миялков, но и с бившия британски премиер Дейвид Камерън. На 29 август 2016 г. той беше на разпит в Специалната прокуратура.

До февруари той беше един от собствениците на "Медиjа принт Македониjа" (известна като МПМ) - групата на македонските издания "Дневник.мк", "Утрински весник", "Телеграф" и други, която затвори врати през 2017 г. При смяната на собствеността й стотици журналисти останаха на улицата, след като хартиените издания спряха да излизат, а по-късно сайтовете им също спряха работа.

МПМ е разследвана от Специалната прокуратура като най-голям донор на предизборната кампания на ВМРО-ДПМНЕ на местните избори през 2013 г., с 252 хил. евро (по-късно компанията премина в ръцете на дипломата, сега председател на Общото събрание на ООН, Сърджан Керим).