"Боброва" суперлуна ще видим тази нощ

Третата и последната за 2017 г. суперлуна ще бъде наблюдавана на 3 декември.

Суперлуна, наричана "боброва", ще озари нощното небе над Великобритания, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на местни метеоролози и астрономи.

Ноемврийското пълнолуние е наричано боброво, тъй като по това време на годината ловците на кожи залагат капани за този вид животни.

"Бобровата" суперлуна изглежда с 14 процента по-голяма и е с една трета по-ярка от обичайното, тъй като орбитата й е с около 21 000 километра по-близо до Земята.

Луната ще достигне пълната си фаза в 5,23 минути по Гринуич сутринта в събота.

"Бобровата" луна е втората суперлуна, която се наблюдава през тази година. Първата беше на 12 януари. Третата и последната за 2017 г. суперлуна ще бъде наблюдавана на 3 декември.

През вековете различните народи са отбелязвали циклите на луната с различни имена. Такива могат да бъдат открити в китайската, староанглийската, келтската, новогвинейската култура. Индианските племена често използвали лунните цикли, за да следват промяната на сезоните и давали име на всяко пълнолуние. Това име било използвано за означаване на целия месец, в който се случвало пълнолунието. януари – Вълча луна

През януари снегът затрупва горите и воят на вълците отеква в неподвижния мразовит въздух. Някои племена наричали това време Снежна луна, но повечето използвали това име за название на следващия месец.

февруари – Снежна луна
Снегът става още по-дълбок, което прави името подходящо. За тези, които наричали януари Снежна луна, февруари бил Гладна луна поради трудните условия за лов и намаляващите хранителни запаси.

март – Луна на червеите
Снегът започва бавно да се топи, земята омеква, започват да се появяват земните червеи. Други признаци на настъпващата пролет водят до използване на различни имена: граченето на гарваните – Гарванова луна, появата на кора от топящ се и замръзващ отново сняг – Луна на кората, времето за събиране на кленов сироп – Луна на кленовия сок. Християнските заселници наричали този месец Луна на постите, защото го смятали за последен от зимните месеци.

април – Розова луна
Цветята започват да разцъфват, включително и широко разпространеният тревист розов флокс. Вариациите включват други признаци на пролетта – Луна на покълващата трева, Яйчена луна, Рибна луна.

май – Луна на цветята
Цветята са в пълен цъфтеж и е време за засяване на царевицата. Периодът е наричан още Луна на засяване на царевицата и Млечна луна.

юни – Ягодова луна
През този месец ягодите са в своя върхов период. Името било универсално сред всички племенни групи на Алгонкуин.

юли – Еленова луна
Рогата на елените започват да израстват през юли – кадифени, покрити с мънички косми. Честите гръмотевични бури в Нова Англия довели до името Гръмотевична луна. Сред някои групи се използвало и името Луна на сеното.

август – Луна на есетрата
Есетрата (sturgeon), едра риба, разпространена в Големите езера, се лови най-лесно през този месец. Червеникавият оттенък на луната в знойната мараня на август води до названието Червена луна. Други имена са Луна на зелената царевица, Зърнена луна.

септември – Луна на реколтата
Реколтата на основните храни на северноамериканските индианци – царевица, боб, тикви, ориз – е готова за прибиране. Силната светлина на луната по това време позволявала на европейските фермери да работят по прибирането на продукцията и късно през нощта. Луната на реколтата невинаги се случва през септември. По традиция се отбелязва най-близкото пълнолуние до есенното равноденствие, което реално се случва през октомври веднъж или два пъти в едно десетилетие. Понякога септемврийското пълнолуние е наричано и Царевична луна.

октомври – Ловджийска луна
Ожънати полета, капещи листа, елени, натрупали мазнина и готови за зимата или за лов. Ловците лесно преминавали през стърнищата, лисиците и другите животни по-лесно се забелязвали.

ноември – Боброва луна
Бобрите по това време на годината са доста заети с подготовката за зимата и затова индианците залагали капани, които да им осигурят топла боброва кожа преди замръзването на езерата. Някои наричали това време Мразовита луна.

декември – Студената луна
Зимата обгръща всичко и температурите стават много ниски. Понякога е наричана Луна на дългите нощи поради продължителността на зимните нощи, когато луната се вижда на хоризонта за много по-дълго време отколкото слънцето.

Синя луна
Поради 29-дневния лунен цикъл точните дати на пълнолунието се променят всяка година. Повечето сезони имат три пълнолуния, но поради вариациите някои сезони имат четири пълнолуния. Изразът Синя луна се използва за означаване на това допълнително пълнолуние.