Нарушения за 137 хил. лв. установи проверка в Министерството на отбраната

Основните нарушения са в процедурите на възлагане на обществените поръчки

В Министерството на отбраната са установени нарушения за близо 137 хил. лв. От тях са възстановени около 36 хил. лв. Това пише в отчета за 2017 година на актуализирания план за превенция на корупцията в структурите на ведомството, цитиран от в. "Сега".

Проверката е била извършена от звено "Финансов контрол и материални проверки". Инспекторатът към министерството е установил нарушенията след четири постъпили сигнала, които са изисквали проверка.

През 2017 г. са извършени общо 54 одита. Според доклада най-много проблеми има при провеждането на процедури за възлагане на обществени поръчки, при управлението и разпореждането с имоти държавна собственост, както и при управлението на търговските дружества с принципал министърът на отбраната. Издадени са общо 119 препоръки.

Инспекторатът към министерството е определил като нисък риска от корупция в големите административни звена като териториалните отдели на Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело" в София и Варна, в Националната гвардейска част, в командването на Сухопътните войски.

В териториалните звена от състава на Главна дирекция "Инфраструктура на отбраната" в София, Варна, Плевен и Пловдив и във Военната академия "Г. С. Раковски" рискът от корупция е оценен като среден.

Като основна причина за злоупотребите са посочени възлагането на обществени поръчки чрез пряко договаряне само с един доставчик. В препоръките си инспекторите казват, че трябва да се ограничи именно броят на този вид поръчки и да се въведе повече прозрачност чрез публикуване на обяви за продажби на имущество и възлагане на конкурси на интернет страницата на Министерството на отбраната.

От Инспектората подчертават, че получаването на подаръци и други дарове се счита от закона като корупционна практика.