При екстремни стойности на въздуха пускат "зелен билет" за градския транспорт в София

На 16 януари Комисията по околна среда при СОС ще разгледа мерките срещу замърсяването на въздуха

Йорданка Фандъкова

Йорданка Фандъкова

През последната седмица по официални данни на Изпълнителната агенция по околна среда всеки ден имаме около двойно увеличение на допустимите норми на фини прахови частици. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на откриването на новопостроената пътна връзка от бул. „Брюксел“ до Летище София в отговор на въпрос прилагат ли се достатъчно мерки за замърсяването на въздуха, предаде „Фокус“.

„Това се дължи до голяма степен и на климатичните условия, но и на отопляването с твърдо битово гориво“, обясни тя. „Бих искала много по-бързо Столичният общински съвет да разгледа краткосрочните мерки, които предложихме в такива дни. Тези мерки биха ни позволили, с превишението, което имаме в момента, да бъде пуснат т.нар. зелен билет, за да може хората да се възползват от по-евтин градски транспорт. При чувствителни превишения, каквито има в Скопие днес, да можем и ние пускаме безплатен транспорт“, посочи кметът.

„Столичният инспекторат продължава кампанията за събиране на гуми във всички райони, за да можем да се борим с причината, а не с последствието. Правят се и проверки от полицията“, поясни Йорданка Фандъкова. „Основно и най-важно е да се спрат некачествените горива на пазара. Затова по наше настояване Министерството на околната среда и водите разработва стандартите на горива, за които имаме уверението, че са готови“, заяви тя.

В Комисията по околна среда към Столичния общински съвет на 16 януари предстои разглеждане на мерките, свързани с данните от системата за ранно предупреждение за замърсяване на въздуха. Това каза общинският съветник от ГЕРБ и председател на Постоянната комисия по опазване на околната среда Лорита Радева. 

„Тези данни могат да ни позволят превантивно, 48 часа преди да настъпят пикови стойности на замърсяване, да предприемем поредица от мерки, които да намалят риска от настъпването на това събитие“, обясни тя. 

„В тези мерки са включени както действия, свързани с намаляване на движението на транспорта в централна градска част, така и проверка на състоянието на автомобилите“, посочи Лорита Радева. 

„От началото на годината се осъществят действия по контрол на газовете от автомобилите. При много високи стойности, когато не постигаме резултати превантивно, ще стигнем до крайната мярка - безплатен градски транспорт“, поясни общинският съветник. „Надяваме се това да не се случва. Не за да няма безплатен градски транспорт, а защото това означава много високи нива на замърсяване“, каза още Лорита Радева.