МВФ: Банковата система на България се стабилизира след затварянето на КТБ през 2014 г.

Фондът все пак препоръчва допълнително укрепване на банковия надзор и мерки за намаление на необслужваните заеми на банките

Фондът все пак препоръчва допълнително укрепване на банковия надзор и мерки за намаление на необслужваните заеми на банките
Банковата система на България се стабилизира след затварянето на КТБ през 2014 г. благодарение на започнатите реформи и наличието на значителни капиталови и ликвидни буфери. Това се казва в съобщение на Международния валутен фонд след приключилата оценка на стабилността на финансовата система в България. Институцията все пак препоръчва допълнително укрепване на банковия надзор и мерки за намаление на необслужваните заеми на банките.

Според международната институция прегледът на качеството на активите на банките през 2016 г. осигури задълбочена оценка на практиките на банките за определяне на обезценките, качеството на кредитните данни и процесите за оценка на обезпеченията, се посочва в оценката.

В нея се препоръчва и да бъдат намалени необслужваните кредити, а някои банки, за които прегледът установи необходимост, следва да изпълнят съответните капиталови планове. След приключването на стрес тестовете и прегледа на активите на банките през миналото лято БНБ откри най-много проблеми в Първа инвестиционна банка и Инвестбанк, на които и отправи препоръки.

Наскоро и Брюксел в традиционния си преглед на икономиките на страните членки препоръча да се работи за намаляване обема на необслужваните кредити на банките, пише "Дневник". Към края на февруари по данни на БНБ необслужваните и реструктурирани бизнес кредити представляват по-малко от 17% от общия обем на одобрените. Преди 1 година делът им бе 19%. Общият обем на "лошите" заеми в бизнес кредитирането намалява с около 10% през последната година, но продължава да представлява крупна сума и възлиза на близо 5.3 млрд. лв.

Според МВФ е постигнат напредък в укрепването на банковия надзор след оценката през 2015 г. на съответствието на надзорните практики на БНБ с Базелските основни принципи, но са необходими още действия и ресурси.

Рамката за управление на кризи в банковия сектор е изградена на здрава основа, но предстоят още важни стъпки, включително одобряването на плановете за преструктуриране на системно важни местни банки и разработването на инструменти за осигуряване на възможност за ликвидна подкрепа от страна на централната банка, се казва още в прессъобщението на МВФ.

От институцията припомнят, че казусът с фалита на КТБ е повдигнал въпроса за жизнеспособността и на други банки, "някои от които претърпяха отлив на депозити, и порoди опасения във връзка с упражнявания от БНБ надзор".

В началото на кризата с КТБ Първа инвестиционна банка бе подложена на натиск за изтегляне на депозити. Тогава държавата помогна на институцията, като й предостави финансова помощ срещу план за преструктуриране. Впоследствие институцията възстанови парите от подкрепата. Освен това през лятото на 2014 г. след затварянето на КТБ само за месец от банковата система бяха изтеглени депозити на обща стойност 1 млрд. лв.

Направеният преглед сега отчита направеното след фалита на БНБ и по-конкретно след смяната на управителя на централната банка - направените реформи в банковия надзор и въведената функция функция по преструктуриране на кредитни институции.