Москва обвини и Г-7 в русофобия

Русия е била главната тема в дневния ред на двудневната среща на министрите на външните работи от „Голямата седморка“

. Русофобският фон в работата на „Голямата седморка“ е очевиден, но Москва е готово да отстоява позициите си търпеливо. Това заяви във вторник министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, коментирайки срещата на външните министри на страните от Г-7, предава ТАСС, цитирана от "Фокус".

„Що се касае до резултатите от срещата на министрите на външните работи в Торонто, разбира се, русофобският фон там е очевиден“, отбеляза Лавров.
Министърът констатира, че „по тази много хлъзгава русофобска линия са тръгнали дори и тези страни, които са уверявали, че не подкрепят опитите за изолация на Русия“.
„Ще отстояваме позицията си търпеливо и ще чакаме, докато нашите партньори осъзнаят, че тази линия води в задънена улица“, заключи Лавров.
Освен това, той подчерта, че основните въпроси, които са важни за международната общност, се обсъждат в други формати.

„Политическите и военно-политическите въпроси се обсъждат в Съвета за сигурност на ООН и като цяло, в ООН, а икономическите въпроси, разбира се, не могат да бъдат решени извън рамките на Г-20“, обърна внимание руският външен министър.
ТАСС обяснява, че Русия е била главната тема в дневния ред на двудневната среща на министрите на външните работи от страните в „Голямата седморка“, в която взеха участие представители на Канада, Франция, Германия, Италия, Великобритания, Япония и САЩ, както и върховният представител на Европейския съюз по международните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини. В съвместно съобщение след края на срещата, те заявиха, че може да въведат нови санкции на Русия заради ситуацията в Източна Украйна, а освен това обвиниха Москва, че дестабилизира ситуацията по света.
През 2018 година председател на Г-7 е Канада и през лятото тя ще бъде домакин на срещата на върха на организацията, която ще се проведе на 8-9 юни в провинция Квебек.