Могерини нахъсва македонците: Тичайте заедно с вашите съседи и ще стигнете далеч

Ключовата дума за напредък са две неща - реформи и тяхното задълбочаване

Федерика Могерини

Федерика Могерини

Време е да тичаме заедно, време е да тичате заедно, заедно с вашите съседи, сигурна съм, че така ще стигнете далеч. Така върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини завършва своето обръщение пред депутатите в македонския парламент по повод препоръката за начало на преговори с ЕС, пише скопският вестник "Вечер".

Могерини каза, че страната е извървяла много от европейския път през изминалите десет месеца, но в препоръката има две магични думи, а те са реформите да се извършат и да се задълбочат. Това значи, че реформите, които приехте, сега трябва и да бъдат реализирани, обясни Могерини, предаде БТА.

Речта на Могерини в македонския парламент бе изслушана от гости от диломатическия корпус, първите хора в правосъдната система, представители на религиозните общности, премиера и министрите. Макар и да бе поканен, македонският президент не присъстваше, отбелязва "Вечер".

За управляващия СДСМ речта на Могерини и позитивната препоръка са признание за досегашната работа, но и мотив да се продължи по пътя на реформите.

Федерика Могерини имаше и работна закуска с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.