Защо над 64 млн. лв. са заключени като лихвени заложници в трезорите?

От ненормални за пазара лихви отидохме в другата крайност и получаваме стотинки за депозитите си

Нели Костова

Лихвите по влоговете отдавна клонят към нулата. Тенденцията продължава вече трета година и се бетонира от момента на фалита на КТБ, преди който бяхме възторжени свидетели на ненормални пазарни нива от над 10%, че и отгоре за "преференциални клиенти". Разбирайте дружествата, които я източваха и разбиха.

Една единствена банка зададе тона на лихвите и изкриви сектора до степен на неузнаваемост.

В  момента обаче отиваме в другия полюс - за тримесечен депозит клиентите могат да получат символичните 0,64% доходност средно. Това показва справка в статистиката на Българската народна банка, същото сочат и непредставителните сондажи на вложителите.

Не сме първооткриватели, още преди две години председателят на Асоциацията на банките в България и шеф на "УниКредит Булбанк" Левон Хампарцумян направи пряка взаимовръзка между затриването на КТБ и драстичното падане на лихвите по депозитите и кредитите в страната.

В момента над 64 млрд. лв. на вложителите (б.р. според последните данни на БНБ) са заключени като лихвени заложници, с които банките боравят като свободен ресурс в своите операции и печелят милиони. Но от тях депозантите получават

 стотинки, дори за сериозни суми

Не сме и свидетели на някакъв невиждан тренд - лихвените нива към 27 февруари, откогато са последните данни на Централната банка, са паднали 0.86 процентни пункта спрямо същия период на миналата година. Тоест нулата подкопава нулата.

Лиxвите пaднaха дo caнитapния минимyм отдавна. B нaй-дoбpия cлyчaй, биxтe пoлyчили зa cвoитe cпecтявaния  1,33% гoдишнa лиxвa, но това е при много условия и е ужасно дaлeч oт  приемливата доходност oтпpeди няĸoлĸo гoдини, ĸoгaтo те дocтигaxa и до 7%. И то говорим за общия случай, а не за строго частния вариант за някои спестявания във фалиралия трезор на Цветан Василев.

 В същото време банките свалят с неохота лихвените проценти по заемите, сочи анализ на консултантската компания "Моите пари".

Промоциите - и за привличане на депозити, и за кредитиране, са почти на изчезване. През декември 2016 г. само четири банки са подобрили условията си за отпускане на потребителски заеми, но улесненията са най-вече за клиенти с високи доходи.

Дори при най-изгодните оферти за финансиране на покупки годишният процент на разходите (ГПР) остава двуцифрен - около 13%. При жилищните кредити само две банки са свалили летвата, предлагайки по-изгодни условия. За тези заеми ГПР, който включва лихвата и таксите, в най-добрия случай за длъжника е от порядъка на 5.7-5.8%, показва месечният обзор на компанията.

В подобна ситуация е най-нормално хората, а и бизнесът да потърсят друг вариант, някаква алтернатива на банковите влогове, която да им донесе

 по-висока доходност

Такава се оказват инвестиционните фондове.

Те  управляват 2,851 млрд. лв., сочат данните на БНБ към края на 2016 г. Средствата в т.нар. взаимни фондове се увеличават с 635,7 млн. лв. (28,7%) за година.

Докато банковите влогове нарастват с 6,5%, или с 3,935 млрд. лв. и в края на декември 2016 г. достигат 64,746 млрд. лв., парите във взаимните фондове се увеличават с четири пъти по-бързи темпове, отколкото депозитите.

 Най-високата доходност, реализирана от взаимен фонд в България за 2016 г., е 55%. Няколко фонда имат доходност между 23% и 28%. Дори по-рискова инвестиция, отколкото при депозита, тук лихвата е несъизмеримо по-голяма, макар и рискова.