Защо долетя Чайка? Обяснението на Pussy Riot

Най-големите риби съюзник ли виждат в него?

Сцена от клипа на Pussy Riot

Сцена от клипа на Pussy Riot

Светослав Пинтев 

Я патриот, сам из Хабаровского края,

И дела решать не в какой-то вашей Гейропе выбираю.

Ще рече: „Аз съм патриот, аз съм от Хабаровския край. Избирам да решавам дела не в някаква си там ваша ГейЕвропа…“ 
Лирическият герой продължава така: „И ако трябва да се взима, да се убива, да се краде…“

Горното е цитат от песен на руската пънк банда Pussy Riot.  Клипът към нея носи безкрайно романтичното име „Чайка“. Въпреки, че момичетата имитират с ръце полета на тази изящна птица, тя не е за море, вълни, чайки, любов и още нещо. 

Не, тя възпява един магистрат 

  Вдъхновена е от главния прокурор на Руската федерация Юрий Чайка. Личност доволно скандална дори за огромните възможности и гигантските мерки на въпросната федерация в тази насока. 
Същият Чайка, долетял вчера у нас по покана на нашата прокуратура, която сякаш малко се засрами и изобщо не съобщи, че е пристигнал. Иначе обещаха пълна прозрачност на срещата. 
После родната прокуратура съобщи за едни договорки, руската за други, а те са били трети най-вероятно.
Очевидното прикриване на истинската причина за посещението е повече от тревожно, то 

 изглежда зловещо

Разсмя ме заглавието „Цацаров и Чайка ще борят съвместно корупцията и ще защитават правата на човека“. После ми стана страшно.
Посоченият най-горе  цитат от песента визира антиевропейска реторика на Юрий Чайка и авангардния му подход към правото, който напомня за най-добрите образци на съветската правораздавателна система от 30-тегодини на миналия век.
  В този смисъл надписът, който го посрещна в София и беше светкавично свален е повече от уместен. Той гласеше „Чайка, вън от Европа“. Само не разбрах по силата на какво правно основание беше махнат. Или и у нас т-нар. казаците вече съдействат на институциите …. 

Такива едни казаци, по путинска мярка. Сега ще обясня, по-точно ще ви припомня. Pussy Riot  са онези момичета, които лежаха в затвора,  а после  насред Сочи  жестоко ги пребиха казашките милиции, нали се сещате.  Тържествено и радостно някак ги пребиха, ритуално, сякаш да покажат, че СССР пак е тук и пак мачка всяко свободно мнение или протест, недай, Боже.  Това стана по време на Олимпиадата през 2014 г., точно преди анексията на Крим. Не просто ги пребиха, а ги бичуваха камшици в центъра на града.

Като по времето на Иван Грозни

Нали не очаквате Чайка да подведе казаците под отговорност? 
  Това мъничко инцидентче се случи, докато момичетата се канеха да изпълнят песента си "Путин ще те научи да обичаш родината". И той ги научи, с бой по мордата. Казаците му, де. Така правят в тази иначе правова държава, с която ще обменяме опит. 

Няма да споменавам колко журналисти, критикари на режима, са убити там, нито какъв отдел си има московската полиция, че няма да ми повярвате. Разказа го в подробности бившият служител на КГБ/ФСБ  Александър Литвиненко, когото едни офицери от службата, единият даже и депутат,  почерпиха с чай с полоний и го превърнаха в малка атомна бомба. 
Песента е вдъхновена от разследването на опозициония лидер Алексей Навални за несметното богатство на семейството на прокурора Чайка, чийто синове Артьом и Игор станаха милиардери много преди да навършат Христова възраст. Защото имат гениални умения за бизнес момчетата, не че нещо.
    „Заместник-прокурор, прокурор, Комунистическа партия, приятелство с олигарси“, пеят в припева те.
И продължават, имитирайки Чайка, който поучава наследниците си:  

"Когото трябва ще разпитаме, ще решим проблема, ще му бутнем навреме тухла върху главата, ще нахраним с него рибите

    Който не е нужен, ще го заровим

    Онези, които са прекалено отворени, ще ги устроим трудово в затвора,
  Ние защитаваме своите до край, разбра ли?“             

Питам се – за нещо такова ли беше поканен да долети Чайка? Най-големите риби съюзник ли виждат в него?