За общото между фейсбук страницата на Руското посолство и класирането на България с най-антизападен елит

Тревожно е, че БСП се оценява като пряк проводник на интересите на Кремъл, като основен инструмент на Москва

Илиян Василев

Илиян Василев

Илиян Василев, специално за Faktor.bg

Вероятно повечето от Вас вече са запознати с публикацията на Европейския центъра за външна политика(виж ТУК, б.р.), в която се оценяват първите тридесет партии в ЕС по радикалност в антизападните и евроскептични настроения. Няма изненада, че България, която предстои да председателства Европейския съюз, е с най-антизападния политически елит. 
Това, че Атака е най-антизападната партия в ЕС не е изненада. Тя беше и остана руски проект и това, че е представена в правителството, чрез конюнктурен съюз в рамките на Патриотичния фронт е плод на политическия инженеринг пак на руските спецслужби.
Голямата „изненада“ и удар върху политическия престиж на страната дори не е толкова фактът, че имаме още пет партии в първите 30. На практика няма друга страна-член на ЕС с подобна антизападна „представителност“ в тази класация. 

Черният печат върху България 

е във фактът, че главната опозиционна сила – БСП - е класирана на 14 място, далеч преди Комунистическата партия на Гърция!?, преди ярки и крайни националисти като Алтернатива за Германия, преди Движението Пет звезди на Бепе Грило, много преди Сириза на Ципрас. На практика между БСП и българския Патриотичен Фронт според Брюксел няма особена разлика. 
Това не е било винаги даденост през годините. Основната заслуга за антизападния завой и промяната в мнението на този престижен европейски институт е политиката на БСП при новия лидер Корнелия Нинова, която рязко напусна полето на европеизма. Именно „европейската“ писта изпрати един от предишните лидери на БСП  – Сергей Станишев – на върха на Партията на Европейските Социалисти – доверие, което европейската левица даде в аванс и което беше тотално пропиляно. 
Днес БСП се оценява от нашите съюзници  (ЕЦВП е основният мозъчен тръст, който захранва с анализи Европейската службата по външна политика), като пряк проводник на интересите на Кремъл, като основен инструмент на Москва и водеща антиевропейска сила заради прокремълската си политика. Този факт тепърва ще резонира в българското общество. Не се чудете, че тази оценка се разспространява върху кандидата за президент и днешен президент Румен Радев.

Самоизолацията от активна роля на класическата десница – ДаБГ, РБ и ДСБ, принудиха западните ни съюзници да гледат на ГЕРБ като единствената и основна котва за Европа, а нейният лидер да смятат като гарант за съхраняването на европейската и атлантическа ориентация на страната. Може да имаме различно мнение, но в сметките за властта в Брюксел важат само реалните политически ресурси и гласовете на ръководството на страната, на които могат да разчитат при вземането на важните за ЕС и НАТО решения. 
При  всички случаи тези оценки отразяват успехите на руската дипломация, нейната нова агресивност и активност и най-вече операциите и при връщането на БСП обратно в най-близката и орбита на 
безропотен сателит

 Нова безпрецедента проява на тази настъпателност на Москва е публикувания пропаганден антибългарски клип за специалния репортаж на телеканал Россия 24, озаглавен „Болгарский поток“ на фейсбук страницата на руското посолство(виж ТУК, б.р.). 
В допълнение, са публикували и лика на Апостола, станал пряка жертва на задкулисните маневри на руската дипломация. Това е кощунство, но за това отделно. 
В други времена, този антибългарски клип щеше да бъде незабавно санкциониран с протестна нота или с извикване на посланика в МВнР. 
Посолствата са последните мостове на добра воля, които не трябва да бъда ангажирани в ярко агресивни операции, особено пропагандни. Очевидно руският посланик е преценил, че може да пренебрегне тези писани и неписани закони на дипломацията и да отправи грубо предизвикателство към българските власти. 
Правилото е, ако има руски медийни атаки срещу България, те да се ограничават до медиите в Русия или в други страни, без да ангажират пряко посолството на страната в София. Публикацията е в стила на главния 

политически хулиган в Москва - вицепремиера Рогозин

 Груба, невъздържана и контрапродуктивна акция, за което посолството скоро ще разбере. Дмитрий Рогозин е шеф на руския ВПК, който е пряк поръчител на този клип, затова неговият почерк е навсякъде – и като стил и като изпълнение.
Правят го не за пръв път – историята на недоволството на Кремъл от конкуренцията на българския оръжеен внос не е от вчера. Били сме свидетели на всякакви опити за ограничаване както на способността на българския ВПК да си върши работата и да осигурява боеспособността на българската армия (последния от които са ремонтите и доставките на резервни части и оборудване), но и доставките за пазари, които Москва смята за свой заден двор. Нашите оръжия са устойчиво конкурентни - и по-евтини и по-качествени, да не говорим за новите разработки. 
Не се учудвайте – пряк повод за руското недоволство са много по-добрите финансови резултати от дейността на Вазовските Машиностроителни Заводи и компанията Аркус (това е по клипа) е фактът, че заплатите на работници и приходите са нарастнали значително след 2014 година!?
Как така, в Русия намаляваме заплатите, хората недоволстват, а у вас си позволявате да печелите и доходите да растат? Москва не може да ни прости, че тези продажби се реализират при съдействието на западните ни съюзници и партньори в Близкия изток, извън нейния контрол.
След срива в постъпленията от продажбите на нефт и газ, приходите от продажби на оръжия, които достигнаха 13 милиарда долара през 2016 година, стават все по-важни за Кремъл.

Грубо лицемерие от страна на Москва

 е да търси „тресчицата“ в нашия скромен оръжеен бизнес, а да не гледа „гредата“ в своя. Само преди седмица подписаха предварително споразумение по една от най-големите си сделки - за три и половина милиарда ?! долара със Саудитска Арабия за доставка на оръжия и оръжейни системи, която ще се финализира през есента. 
За периода на военните си действия в Сирия Русия не само използва военните си операции като шоурум за военната си индустрия, често за сметка на огромни жертви сред цивилното население, включително чрез политическия и военен заслон за химическите атаки на режима на Асад, но и успя да увеличи ръста на оръжейния си износа в трети страни именно заради доказаните им „качества“ в Сирия. 

Войната е бизнес – България не води войни

Известно е, че значителна част от новите руски доставки няма да бъдат за саудитската армия, а за да снабдяват финансирани от Риад въоръжени групировки, действащи в целия Близък изток, в Азия, дори в Европа. Знае се, че Саудитска Арабия финансира покупката от Египет на руско оръжие. Рособоронекспорт продават на Азърбайджан и на Армения, продават на Иран - изобщо на всички воюващи страни на принципа - "Мир да няма, поръчки да има". 
Не мога да коментирам участието в репортажа на българската журналистка или бившия зам шеф на ГДБОП – Тихомир Стойчев– обикновена поръчкаq издържана в класическите нови хибридни схеми на Москва. Ако те си бяха позволили да говорят по този начин за руския ВПК в Москва за западен канал, на другия ден щяха да бъде арестувани по обвинение за измяна на родината и хвърлени в затвора по бързата процедура.
Този медийна спецоперация на фейсбук страницата на руското посолство в София цели първо да унизи и силово предупреди българските износители на оръжие и правителството. Звучи като предупреждение и към Пеевски и за амбициите му в оръжейния бизнес. 
Другата цел на цитираната по-горе димна завеса от посолството на Русия у нас е да отклони общественото внимание от скандала с изследването на европейския център за външна политика, което ни фиксира като страна с най-антизападен и проруски потенциал в целия ЕС. 
Нескопосан, но опит. Важното е атаката на Рогозин срещу правото ни да произвеждаме и продаваме оръжия да се пренесе у нас - с помощта на русофилите.
Колкото успяха с политическия си проект Атака да ни дестабилизират, толкова ще успеят и този път.