Слави, Васил, КОЙ, ТОЙ и другите удавени като мръсни котки

Тухлата, която се стовари върху българската журналистика

Тухлата, която се стовари върху българската журналистика

Светослав Пинтев

Замислих се за пореден път по екзистенциалния въпрос, че има нещо гнило в българската журналистика, в частност в Нова телевизия, навръх Великден. Това стана малко преди да избухне скандалът с напусналия разследващ журналист Васил Иванов и неговите „чутовни“ разкрития. Замислих се по-точно, че всичко е гнило по върховете на журналистиката ни, откъдето я ръководят едни същински богове олимпийци с

  карти от ДС под масонската значка

 Но това е ясно…. Порази ме един друг скандал, който сякаш никой в гилдията не забеляза. Порази ме най-вече това, че колегите изобщо не го   отразиха.  А именно – закъснялото поднасяне  на новината с битите на магистрала „Тракия“ журналисти на медията, който кънтеше преди случая с Васко и после някак естествено отшумя. Може вече да са пуснали биячите на Къро и да са им поднесли извинение(поне за двама това е факт, б.р.), а ние да не сме разбрали нищо. Нищо чудно. Скандалът е , че Нова телевизия съобщи за случката със собствените си репортери с близо денонощие закъснение, нещо абсолютно недопустимо за новинари. Някой много дълго е умувал по казуса. Този няКОЙ е началник, разбира се. Защо е умувал, как е умувал, историята мълчи.

  Всеки средностатистически новинар знае, че новината за такъв брутален акт, а и изобщо всяка новина, се изстрелва при първа възможност и е немислимо да я мотаеш, особено, когато се е случила със собствените ти репортери. Или поне знаеше, сега новинарите ги правят по друг калъп.

 Преди 10 години това не можеше да се случи в почти никоя медия, днес не направи впечатление никому. Показателно за тухлата, която се стовари върху българската журналистика. Сякаш ТОЙ е паднал върху нея от десетия етаж.

После дойде случаят с Васил Иванов, спирането на шоуто на Слави заради него, пресконференцията. В пукотевицата се намесиха Магърдич Халваджиян, Ани Цолова, половината Нова телевизия, даже и Бареков, който още си мисли, че има нещо общо с журналистиката.  Само Би Ти Ви загадъчно мълчи.

„Днешният епизод няма да бъде излъчен заради несъотвествие с критериите за телевизионно съдържание“, както се казва. Или нещо подобно.

„Много ми се иска да вярвам, че и след днешното дъно, има начин за оттласкване!!!“, написа Ани Цолова. Не, Ани, няма

 барон Мюнхаузен е мъртъв

 Няма начин да се хване за косата и да се извади от блатото.

На пресконференцията си Слави припомни, че, когато спрели навремето предаването му, бил 50-60 пъти, може би даже 70, на първите страници на вестниците, а сега тотално отсъствал.  Аз съм шашнат, както казва кучето в един тъп виц.

 Тъй като поне 15 от материалите за тези първи страници съм ги писал лично, ще си позволя да му обърна внимание защо е така, според мен. Може би, защото ТОЙ превзе вестниците, Слави, а ти не обърна сериозно внимание на този факт. Първите ти общувания с пишещите братя от много години бяха, когато ти спряха шоуто. А те вече почти нямат къде да пишат истината. Поне на хартия. Има и нещо друго. Тогава си вярвахме и бяхме задружни, сега никой на никого не вярва. А не вярват особено и на нас. Вярвахме, че Костов те преследва безпричинно и се стремяхме да помогнем.  Помогна ли ти на печатните медии от високата си трибуна, за  да не бъдат удавени като мръсни котки. Не, разбира се.  А и вече стана такава каша, че никой не знае кой кум, КОЙ сват, кой на булката брат. Вече започвам да си мисля, че „олимпийците“ също са марионетки и командва самото КГБ, но да не задълбаваме дотам.

Пресконференцията, разкритията на Слави Трифонов за Валери Симеонов, доста несръчни и странни, са като писани от сценарист, който още не е хванал тънкостите на този жанр, дойдоха в интересен момент. Като по поръчка извадени за първия ден на новото Народно събрание, на което Дългия, ако си спомняте,  даде ултиматум да гласува за референдума му, след което веднага да се разкара. И оттам започна драмата… Даже не говоря за мераците за поглъщане и на Нова телевизия, за които се говори. Те са тема за друг разговор. И той започва с трите букви – ДПС.