Тухлата, която се стовари върху българската журналистика

Светослав Пинтев

Замислих се за пореден път по екзистенциалния въпрос, че има нещо гнило в българската журналистика, в частност в Нова телевизия, навръх Великден. Това стана малко преди да избухне скандалът с напусналия разследващ журналист Васил Иванов и неговите „чутовни“ разкрития. Замислих се по-точно, че всичко е гнило по върховете на журналистиката ни, откъдето я ръководят едни същински богове олимпийци с

  карти от ДС под масонската значка

 Но това е ясно…. Порази ме един друг скандал, който сякаш никой в гилдията не забеляза. Порази ме най-вече това, че колегите изобщо не го   отразиха.  А именно – закъснялото поднасяне  на новината с битите на магистрала „Тракия“ журналисти на медията, който кънтеше преди случая с Васко и после някак естествено отшумя. Може вече да са пуснали биячите на Къро и да са им поднесли извинение(поне за двама това е факт, б.р.), а ние да не сме разбрали нищо. Нищо чудно. Скандалът е , че Нова телевизия съобщи за случката със собствените си репортери с близо денонощие закъснение, нещо абсолютно недопустимо за новинари. Някой много дълго е умувал по казуса. Този няКОЙ е началник, разбира се. Защо е умувал, как е умувал, историята мълчи.

  Всеки средностатистически новинар знае, че новината за такъв брутален акт, а и изобщо всяка новина, се изстрелва при първа възможност и е немислимо да я мотаеш, особено, когато се е случила със собствените ти репортери. Или поне знаеше, сега новинарите ги правят по друг калъп.

 Преди 10 години това не можеше да се случи в почти никоя медия, днес не направи впечатление никому. Показателно за тухлата, която се стовари върху българската журналистика. Сякаш ТОЙ е паднал върху нея от десетия етаж.

После дойде случаят с Васил Иванов, спирането на шоуто на Слави заради него, пресконференцията. В пукотевицата се намесиха Магърдич Халваджиян, Ани Цолова, половината Нова телевизия, даже и Бареков, който още си мисли, че има нещо общо с журналистиката.  Само Би Ти Ви загадъчно мълчи.

„Днешният епизод няма да бъде излъчен заради несъотвествие с критериите за телевизионно съдържание“, както се казва. Или нещо подобно.

„Много ми се иска да вярвам, че и след днешното дъно, има начин за оттласкване!!!“, написа Ани Цолова. Не, Ани, няма

 барон Мюнхаузен е мъртъв

 Няма начин да се хване за косата и да се извади от блатото.

На пресконференцията си Слави припомни, че, когато спрели навремето предаването му, бил 50-60 пъти, може би даже 70, на първите страници на вестниците, а сега тотално отсъствал.  Аз съм шашнат, както казва кучето в един тъп виц.

 Тъй като поне 15 от материалите за тези първи страници съм ги писал лично, ще си позволя да му обърна внимание защо е така, според мен. Може би, защото ТОЙ превзе вестниците, Слави, а ти не обърна сериозно внимание на този факт. Първите ти общувания с пишещите братя от много години бяха, когато ти спряха шоуто. А те вече почти нямат къде да пишат истината. Поне на хартия. Има и нещо друго. Тогава си вярвахме и бяхме задружни, сега никой на никого не вярва. А не вярват особено и на нас. Вярвахме, че Костов те преследва безпричинно и се стремяхме да помогнем.  Помогна ли ти на печатните медии от високата си трибуна, за  да не бъдат удавени като мръсни котки. Не, разбира се.  А и вече стана такава каша, че никой не знае кой кум, КОЙ сват, кой на булката брат. Вече започвам да си мисля, че „олимпийците“ също са марионетки и командва самото КГБ, но да не задълбаваме дотам.

Пресконференцията, разкритията на Слави Трифонов за Валери Симеонов, доста несръчни и странни, са като писани от сценарист, който още не е хванал тънкостите на този жанр, дойдоха в интересен момент. Като по поръчка извадени за първия ден на новото Народно събрание, на което Дългия, ако си спомняте,  даде ултиматум да гласува за референдума му, след което веднага да се разкара. И оттам започна драмата… Даже не говоря за мераците за поглъщане и на Нова телевизия, за които се говори. Те са тема за друг разговор. И той започва с трите букви – ДПС.

16 Коментар(и)

 • питам Кольо Изтрещелия

  питам Кольо Изтрещелия(21 April 2017 - 09:04)

  Отговор

  Защо в "Буря в чаша смръдлива помия", духана, подгрявана и разплисквана от Nikola Nikolov ЛИПСВАТ КОСТОВ, БОГОМИЛ БОНЕВ, ГЕРГОВИ, ПРОКОПИЕВ, ДОНЧЕВ, ДОНЕВ? ЗАЩО БЕ, МУХЛЬО?

  • дгд

   дгд(22 April 2017 - 01:04)

   Стига мурзилщини, бе!

 • Проблем с базовия интелект на българина

  Проблем с базовия интелект на българина(21 April 2017 - 01:04)

  Отговор

  Харесва ми колко добре се вижда липсата на базов интелект в обществото. Хайде да направим една елементарна верига от съждения. Приемаме, че не знаем кой е въпросния журналист и по подразбиране той е честен, желае да разкрие нещо важано с цела да промени (предполагаме в положителна посока) политическия живот у нас. От това, което той прави нататък се набива на очи следното. Той декларира, че ще направи големи разкрития, но ще ги направи в точно определено предаване на точно определен водещ. Извинявам се, но годината е 2017 и ако той имаше да каже нещо съществено, то отдавна щеше да го е публикувал в Интернет. Първо, защото публикациите в Интернет имат далеч по-голяма потенциална аудитория от тази на чалгарско шоу и второ, защото всеки може с един клик да сподели какво знае. И трето, защото дори и в Китай цензурата в Интернет може да се заобиколи. Оставам на вас съжденията какъв е интелектуалния потенциал на тези, които се хванаха на въдицата.

 • въпроси и отговори (втора и последна част)

  въпроси и отговори (втора и последна част)(20 April 2017 - 17:04)

  Отговор

  Въпрос: защо тогава не извадят тухлите и не ги пренаредят отново, но без карти и значки (за да не пречат на слепването им)? Отговор: (след кратко мълчание, тих гласец казва) ...може..., но тук ...все пак ...е Булгаристан и е повече от сигурно, че няма да се получи. Следва отново оглушителната тишина ...на марионетките.

 • Буря в чаша смръдлива помия

  Буря в чаша смръдлива помия(20 April 2017 - 16:04)

  Отговор

  Не, другарки и другари, подкрепа от никого няма да намерите, защото вие систематично подпомагахте изграждането на днешна българия. Кръстихте престъпниците бизнесмени, политици и държавници и ги интервюирахте. Правехте им реклама, превъзнасяхте се от техните "качества". Става дума за златев, божков, р.петков, р.овчаров, първанов, борисов, м.велчев, кунева, качакова, сакскобурготски, ганчев, кюлев, цв.василев, "проф"?!?!д.иванов, герджиков, сидеров, доган, бисеров, й.цонев, станишев, местан, пеевски, масларова и т.н и т.н. и т.н. и т.н. и така до второ пришествие.

  • Nikola Nikolov

   Nikola Nikolov(20 April 2017 - 17:04)

   Грешка, пич, изброените от теб грабители-комуноиди, ВЕЧЕ са я намерили подкрепата - отново са във властта!!! Дали защото мат'рялът е изключително "мъдър" и, овластявайки ги, се е хванал, като шаран на въдица, или защото манипулациите, дс-врътките и схемите на решетников работят добре, фактът си остава факт - даже подкрепа ВЕЧЕ не им трябва - "управляват".... И, май-май - до второ пришествие...

 • Стан

  Стан(20 April 2017 - 16:04)

  Отговор

  Клаус Шрамайер, бивш посланик на Германия: "В парламента пак се събраха само представители на олигархията - и в този смисъл е абсолютно безразлично кой управлява". Христо Иванов: „В този парламент е представено само старото. Всъщност, единственият, който е представен в този парламент е Пеевски! В него няма никакъв потенциал за промените, които са необходими на обществото ни.“

 • ???

  ???(20 April 2017 - 14:04)

  Отговор

  Случайно ли Фактор не разрешава да задам само един въпрос към Малтинчо евангелиста лобиста? Защо на НР и единици от РБ все още не им се вярва, че са извън парламента и извън властта. Кой ли ще им каже, че докато бяха в управлението си позлатиха всички пръсти, накичиха ги със златни пръстени като руска продавачка, но златния век /за тях от две години/ приключи!

  • Зула

   Зула(20 April 2017 - 17:04)

   Пич, ти болен ли си???

 • ???

  ???(20 April 2017 - 14:04)

  Отговор

  Случайно ли Фактор не разрешава да си задам само един въпрос към Павлова, под нейните 20. Дали Борисов на ГЕРБ сега, както и Орешарски на БСП и ДПС преди, седят на един и същ златен пръст?

 • Отвратен от червени

  Отвратен от червени(20 April 2017 - 13:04)

  Отговор

  Г-н Пинтев, за разлика от Вас, аз отдавна съм разбрал в какъв гнил смърдялник превърнаха българската журналистика другарите-кадесисти (от всички цветове!). Маркирам само два факта (а могат да бъдат стотици в подкрепа на това твърдение". 1."На 11 септември 2001 г. Миролюба Бенатова на висок глас и в екстаз повтаряше “ Е, сега им се е.а майката на американците”! Беше дяволски щастлива и засмяна от гледката на апокалипсиса в Ню Йорк! Сцената се развиваше в нюзрума на Би Ти Ви("американската" телевизия - нали тъй думаше кадесарската пропаганда?) на фона на кадрите, които показваха в реално време срутването на небостъргачите в Ню Йорк и летящите от прозорците на небостъргачите все още живи хора, опитали се да откраднат няколко секунди живот." 2.Уволнението на журналиста Иво Инджев от същата телевизия само заради един зададен въпрос. Така че, г-н Пинтев, Вие продължавайте с Вашите размисли...за всички нормално мислещи българи нещата доста отдавна са ЯСНИ.

 • копи

  копи(20 April 2017 - 13:04)

  Отговор

  Партийната цензура и медийният картел са видими от повече от десет години. / Гарантирано от ГЕРБ-БСП-ДПС / Ако искаш най-сетне да кажеш истината, добре е да я кажеш цялата, а не удобни парчета от нея - а тя е, че картелът се храни от пари от еврофондове, политическа реклама и реклама на хазарт в частните медии. С пари на данъкоплатците и най-бедните и обезверени българи. Тези форми на реклама трябва да бъдат забранени. Това е решението, и малцина имат смелостта да го посочат. Слави и Васил Иванов засега не са сред тях...

 • Мутристан

  Мутристан(20 April 2017 - 13:04)

  Отговор

  Всички медии вече са под властта на мафиотския клан Борисов/Пеевски. Целият информационен поток вече е пот техен контрол. Вече няма да сме на 113 място по свобода на словото в медиите, а сигурно и зад страни като Турция и Русия.

  • Като ми пееш...

   Като ми пееш...(20 April 2017 - 13:04)

   Така ли??? А изданията на Прокопиев, на Огнян Донев, nа Сашо Дончев ("Сега", БИТ, прас прес, спонсор на Слави Тр.), на Стояна Георгиева, офнюз, биволъ и пр. на кого са, а???

  • Мутристан

   Мутристан(20 April 2017 - 13:04)

   Най-гледаните телевизии, с които се манипулират масите - БНТ, БТВ, Нова ТВ, са на мутренския тандем Борисов/Пеевски.

  • FAKE NEWS!

   FAKE NEWS!(20 April 2017 - 13:04)

   FAKE NEWS!

Оставете коментарОбнови