Несвършеното от правителството на Огнян Герджиков е несравнимо повече от свършеното

                                                               „Високите постове правят големите хора

                                                                     още по-големи, а малките хора – още

                                                                     по-малки.”

                                                                                 Жан дьо Лабрюйер, „Характери”             

 Димитър Бочев, специално за Faktor.bg

       Всяко правителство, пък било то и служебно, на сбогуване заслужава равносметка – заслужава я и кабинетът на проф. Герджиков. Ще се опитам да му я дам, макар че много за равносмятане няма – не само поради краткия живот и ограничените пълномощия на кабинета, а и поради собствената му немощ несвършеното от този кабинет е несравнимо повече от свършеното.

       И така, с какво ще запомним и с какво няма да запомним отиващото си в небитието служебно правителство? Ще го запомним преди всичко с неговото безличие. И преди всичко поради неговото безличие няма да го запомним. Какво да се прави: и в междучовешките, и в обществените отношения

диря оставят личностите – не безличията

       Професорът премиер пренасели кабинета си с ченгета. При което под ченгета разбирам не само обвързани с бившата (тя май и настояща, и бъдеща ще се окаже) Държавна сигурност люде, а и хора с чегеджийски манталитет. Предполагам, че премиер Герджиков обезпечи гостоприемство за нео- и старокомунисти не толкова от социална романтика и лирична любов към комунистическия репресивен апарат, чиито наследници му станаха дясната ръка, а от така присъщото му безгръбначие – за да следва духа на времената. А мандат след мандат на родна земя този дух става все по-неокомунистически. Че и старокомунистически започна да става. Във всички държавни институции новите обществени нрави неусетно ни върнаха обратно към старите тоталитарни практики. Русофилството днес отново е на мода – отново са на мода и ветераните на тоталитаризма: като в добрите стри времена, днес те отново са церемониално награждавани и поощрявани, отново се загнездиха и по ключови позиции на държавната администрация, и по културните институции, и в националните икономически структури, и в президентството, и по върховете на комунистическите и прокомунистически партии и партийки, и в медиите – за частния бизнес пък да не говорим: там те винаги са били у дома си. Та на този нов дух на времената отказа да се противопостави последният ни служебен премиер – предпочете да го следва и подхранва. За да се противопоставиш, е необходим характер – за да следваш безропотно конюнктурата, стига и безхарактерността. Като че ли не за лакеите на своето време – лично за проф. Герджиков писа народният поет преди стотина години:

       „Що е бяло, черно, сиво,

     аз не знам, не ща да знам.

     И готов съм услужливо

     право всекиму да дам.”

       Именно тази му услужливост, тази му приспособимост, тази му всеприложимост е единственото качество на професора. А обстоятелството, че то се оказа не само необходимо, а и достатъчно за главоломната му държавническа кариера, говори само колко окаяни и жалки, колко нисши духом са времената, които населяваме. Имало е, ще река, парафразирайки разочарования от националното ни битие Константин Величков, и по-лоши времена в родната история,

по-позорни времена обаче е нямало

       А че безгръбначието може с лека ръка да (де)градира в позор, служебният кабинет продемонстрира собственоръчно най-красноречиво чрез тържествено положения лично от министъра на правосъдието Мария Павлова венец пред Паметника на съветската армия. Самото наличие на монумента в центъра на столицата е морално петно, което петни не само демокрацията, а и нацията ни. Защото една нация, която чества ритуално собствените си поробители, ги заслужава. Вече го казах и по друг повод: щом червеноармейците са ѝ толкова мили и драги, споменатата дама може да си ги нарича братушки, вместо окупатори, да си ги кътка и котка, както, когато и където си реши – и у дома си, и на Бузлуджа, и в центъра на София. Но само като частно лице – не и като министър. Като министър на Република България по силата на демократичността г-жа Павлова представлява по необходимост и мен, а аз не искам да бъда представляван по този начин национално и граждански, не искам да бъда подвластен на едно правосъдие, въдворявано от която и да е чужда армия – най-малко от Червената. Така чрез обредния венец пред солдатските ботуши, смазали преди цял един човешки живот националната ни независимост, позорът на госпожа министъра ще полепне и по мене – при това съвсем незаслужено.

Тези дни мислехме с моя приятел Филип Трифонов да позвъним в Министерството на правосъдието, за да поканим министър Павлова с нас в Белене на предстоящите възпоменателни чествания, посветени на жертвите на родната комунистическа лагерна система (сиреч на любимата ѝ Червена армия) – да поизмие чрез един дълбок държавнически поклон над водите на Дунава кое-що срама от челото. После пообсъдихме и решихме, че, макар и в колата на Филип да имаше място, по-добре е всяка жаба да си знае като досега гьола – бившата вече министър Павлова да си чества местните и задгранични палачи на България, а ние паметта на жертвите им да честваме. Така е по-подобаващо, това морално разделение е колкото правдоподобно, толкова и насъщно необходимо – най-малко, за да внесем яснота в съотношението между добродетели и пороци.

       И с още нещо ще остане в морната ни национална памет служебният ни премиер, професорът юрист Герджиков – с

противоконституционното си поведение

 Ще остане като правителствен лидер, потъпкал ведомствено конституционното право на живеещите в Турция наши съграждани да гласуват на последните парламентарни избори. След като във всяка правова държава конституцията е върховен закон, да откажеш да се съобразиш с нейните регламенти и да им противопоставиш служебната си власт, значи да постъпваш противозаконно, антидемократично и недържавнически. Не е работа на един премиер, не е в премиерските му пълномощия да коригира и да пренаписва на своя глава основния закон на републиката – дори когато подобно пренаписване става под диктата на цял един президент. Не само премиер – и президент не стига за целта. За това си има йерархичен ред, има си Велико народно събрание, от което професорът юрист (за съжаление обстоятелствата ни подканват да си припомняме отново и отново академичното му кредо) не е по-велик.

       И така, служебното ни правителство си отиде безвъзвратно – и

тази му безвъзвратност е хубав финал

 Като негови приемници обаче, нетърпеливо потривайки като лихвари ръце, вече грабнаха държавната власт ченгетата, примитивите и почвениците от нахъсаните, доктринирани, фашизирани и комунизирани патриотарски партийки – и това е усещане за лошо начало. Единственото, което ме теши в тези ми нерадости, е надеждата скоро и за тях да пиша равносметка…

                                                                                                                  

11 Коментар(и)

 • Борис

  Борис(22 May 2017 - 21:05)

  Отговор

  Отлична оценка на така нареченият професор и правителство. Единствено „неправилното“ там е, че няма да го запомним. Ще го запомним и как, ... както помним разните там Тошовци, Червенковци, Юговци и Димитровци..., всичките отбор дружина, и при това национални виновници и предатели. Малко странно и изказването на ПУТЯЗ до @113 „бъди спокоен на голяма част от хората доста неща са им ясни,а пък и с времето ще им се изяснява все повече и повече!“ Къде е тази „голяма част от хората“, след като едната част избира Злото (втората по големина партия), а другата По–малкото ЗЛО (първата по големина), а незначителна част остава извън парламента? До кога ще трябва да му се „изяснява“ на българина, че чипът му има късо съединение? До кога все още трябва да мисли, че други са му виновни за личният му избор?

 • МАНЧО

  МАНЧО(19 May 2017 - 17:05)

  Отговор

  ТОЗИ МАЗНИК с титла професор е най мазната и противна мутра на прехода. Той е еталон за Лувара на ПОДЛИЗУРКА и мазен безгръбначен плазмодий! Възпитан и изучен от старата червена школа той до гроб ще остане верен на нея.Защо търсите чест и достойнство в такава отрепка?

 • МАНЧО

  МАНЧО(19 May 2017 - 17:05)

  Отговор

  ТОЗИ МАЗНИК с титла професор е най мазната и противна мутра на прехода. Той е еталон за Лувара на ПОДЛИЗУРКА и мазен безгръбначен плазмодий! Възпитан и изучен от старата червена школа той до гроб ще остане верен на нея.Защо търсите чест и достойнство в такава отрепка?

 • ПЪН

  ПЪН(18 May 2017 - 18:05)

  Отговор

  ПОВЕЛИТЕЛЯТ НА ГЛИСТИТЕ И КУМЧО- ВЪЛЧОВСКИ ЛАКЪРДИИ

 • Герджиков - вечният лакей!

  Герджиков - вечният лакей!(18 May 2017 - 17:05)

  Отговор

  КОЙ заповяда на льотчика да назначи за служебен премиер тази толкова противна, мазна, безгръбначна, слузеста като дъждовен червей престъпна и двулична персона, именуваща се Огнян Герджиков? КОЙ бе, ало, льотчика? От хотел "Берлин" и от боянските сараи, нали? Понеже ти продадоха гласовете си на изборите! Да, ама цената я плащаме ине, не ти и Десито ти.

  • Уточнител

   Уточнител(18 May 2017 - 18:05)

   Тази същата безгръбначна личност изпрати до ЕК писмо от името на България, което е ЕДИНСТВЕНО от всички подадени писма, в което фактически НЕ СЕ ИСКА обезщетение от Газпром за минали надвзети плащания

 • не чел

  не чел (18 May 2017 - 13:05)

  Отговор

  Според българското законодателство на Герджиков се полага доживотна присъда затвор. Спорът е, че ако Цац я поиска, Пан трябва да я потвърди, след което на мама глиненият Той ще изплюе камъчето и ....пак стигаме до 'левите и десните щурмуват небесата'.

 • 113

  113(18 May 2017 - 12:05)

  Отговор

  Дали вече е станало ясно, че тези неща са елементи от едно и също явление: ...ритането на жената на спирката... блъскането на избирателите на границата... вързването на бежанци със свински опашки... паленето на килимчета пред джамията... проста и нагла мутра премиер вече 8 години, наричането на някакви хора скотове и кучки... Луков марш... расистките теории във фейсук... назначаването на простаци за журналисти... прехвърлянето на всички вини върху правозащитниците и "политическата коректност"... преклонението пред Путин и Орбан... алтернативните факти...

  • Идеал Петров

   Идеал Петров(18 May 2017 - 13:05)

   Cry,Baby,cry

  • Отговора ..

   Отговора ..(18 May 2017 - 13:05)

   ..го има в началото на филма на Въргала ..Шменти капели...

  • путяз

   путяз(18 May 2017 - 14:05)

   Ясно е ,че изброеното си има дълбоки комунистически корени.От налагането на социалистически „строй“през жертвите на „народния“ съд и лагерите. Чрез насилствената колективизация и обезлюдяването на селата,да не забравим и мегаломанските проекти на „индустриализацията“ и възродителният процес последван от „голямата екскурзия“.То не беше снишаване и преврати и фарса наречен преход пълен с „куфарчета с пари“ за „назначените“ милионери. Изкуствената хипер инфлация и театрото с приватизацията ,удобните маши и мутризацията при безпринципни коалиции ,и още ,и още....Кой ако не агентите на ДС-БСП(БКП) инсталира „мадритският крадец “ и създаде „тройната коалиция “? Навсякъде личи дългата ръка на Кремъл и неговия башибозук израждащ се от БКП в БСП ,ДПС и разни уродливи псевдо патриотични формации.Така ,че ти номерирания,като @113 бъди спокоен на голяма част от хората доста неща са им ясни,а пък и с времето ще им се изяснява все повече и повече!

Оставете коментарОбнови