Паралелната държава - Цацаров отказва отчет пред депутати, но ходи на частни срещи с бизнесмени

Става ясно – как функционира българското задкулисие, как се управлява държавата

Става ясно – как функционира българското задкулисие, как се управлява държавата

Методи Андреев

Скандалът „Цацаров-Дончев-Гергов“ се върти по медиите от няколко дни. Истината както винаги излиза на порции. В случая подробност от пейзажа е, кой кого е поканил, кой какво е искал, кай какво е получил и не е получил. Чухме позицията и на главния прокурор Сотир Цацаров, и на газовия бос Сашо Дончев. Стана ясно още, че посредникът е бил руският консул Георги Гергов, а мястото на срещата – офисите му в ЦУМ.

Искам да се абстрахирам от тази интрига в най-общ план. Същественото е зад сенките на персонажите. Важното в случая е - какво прави главният прокурор в частен офис, по покана на един бизнесмен за среща с друг бизнесмен? Не можем да не зададем въпроса – прието ли е в прокуратурата обвинителите да се срещат с граждани с проблеми в частните им офиси? Такова поведение главният прокурор Цацаров разрешава ли и на своите подчинени? Ясно е, че в прокурорска република за главния прокурор може всичко, той е като Член Първи от времето на комунизма.

Скандалът между първия обвинител и двамата бизнесмени е едно

„достойно“продължение на разговора с двете каки

Ясно става с какво се занимава българската прокуратура. Човек започва да си задава въпроса - дали главният прокурор в свободното си време не работи като съдия в частен арбитражен съд и ходи по частни офиси, за да „консултира“ бизнесмени? Изразявам публично всички тези мисли, защото си спомням един друг скандален случай –  главният прокурор Цацаров не се отзова на официалната покана на трима народни представители – Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев. В миналото Народно събрание го поканихме в парламента да даде отчет какво е свършила прокуратурата по случая КТБ – обществено значима тема. Не сме искали нищо лично за себе си, но той отказа с мотива, че може да дойде само, ако го покани цялото Народно събрание. Но защо сега толкова бързо се отзовава на поканата на един бизнесмен и то извън прокурорския му кабинет?

Няма как, анализирайки случилото се да не направим връзка с един подобен случай, който скандализира българската общественост преди президентските избори. Разбра се, че един друг бизнесмен - Венци Стефанов е организирал среща на лидера на БСП Корнелия Нинова с шефа на РИСИ ген. Реонид Решетников. Договаряли новия президент на България. Руската връзка и в двата случая е очевадна.

Аферата „Цацаров-Дончев-Гергов“ дава обяснение, защо българската правосъдна система и прокуратура

не искат да се реформират по румънски модел

Само припомням, че в Румъния през февруари 2016 г. генералният прокурор подаде оставка, само защото се появи съмнение, че неправомерно е използвал кортеж. Румънският и българският скандал са несъизмерими – нашият е потресаващ. Тези случаи показват как функционира българското задкулисие и как се управлява държавата – един бизнесмен има силата и влиянието да покани главния прокурор в офиса си за среща с друг бизнесмен и той да се отзове. За това у нас си задаваме все по-често въпроса: Как ще ги стигнем? - но не американците, а румънците. Затова когато Лаура Кьовеши, румънският главен прокурор за борба с корупцията, дойде в България, родните й колеги се бяха скрили като мишки. Този скандал дава отговор и на въпроса, защо в Румъния след 70 години съдят ефективно комунистически престъпници (Александру Вишинеску и Йон Фичор), а в България главният прокурор не иска да отпадане давността в Закона за комунистическите престъпления. Това не дава ли отговор, защо през 2015 година прокуратурата в Плоеш обвини шестима високопоставени служители на „Лукойл“ за пране на пари в размер на 1 770 млрд. евро, а у нас - нещата са само в розово.

Скандалът „Цацаров-Гергов-Дончев“  реално осветява как функционира паралелната държава. Това е същата тази държава, която Корнелия Нинова и членът на висшето ръководство на БСП Георги Гергов обещаваха на избирателите да разрушат и преборят. Как обаче, ако си част от организаторите и ползвателите на тази паралелна държава можеш да я унищожиш?

Тотално мълчание!

След цялата поркурорско-бизнесменска пародия единствено мога да възкликна: Бедни ми, бедни, Гърневски* – продължавай да чакаш няКОЙ да провери сделката с панаира в Пловдив.

 *Спас Гърневски е бивш кмет на Пловдив, общински съветник и настоящ депутат от ГЕРБ. Преди няколко месеца той внесе сигнали до главния прокурор и обвинението в Пловдив за ощетяване на общината в размер на над 150 млн. лв. от бизнесмена Георги Гергов.