Става ясно – как функционира българското задкулисие, как се управлява държавата

Методи Андреев

Скандалът „Цацаров-Дончев-Гергов“ се върти по медиите от няколко дни. Истината както винаги излиза на порции. В случая подробност от пейзажа е, кой кого е поканил, кой какво е искал, кай какво е получил и не е получил. Чухме позицията и на главния прокурор Сотир Цацаров, и на газовия бос Сашо Дончев. Стана ясно още, че посредникът е бил руският консул Георги Гергов, а мястото на срещата – офисите му в ЦУМ.

Искам да се абстрахирам от тази интрига в най-общ план. Същественото е зад сенките на персонажите. Важното в случая е - какво прави главният прокурор в частен офис, по покана на един бизнесмен за среща с друг бизнесмен? Не можем да не зададем въпроса – прието ли е в прокуратурата обвинителите да се срещат с граждани с проблеми в частните им офиси? Такова поведение главният прокурор Цацаров разрешава ли и на своите подчинени? Ясно е, че в прокурорска република за главния прокурор може всичко, той е като Член Първи от времето на комунизма.

Скандалът между първия обвинител и двамата бизнесмени е едно

„достойно“продължение на разговора с двете каки

Ясно става с какво се занимава българската прокуратура. Човек започва да си задава въпроса - дали главният прокурор в свободното си време не работи като съдия в частен арбитражен съд и ходи по частни офиси, за да „консултира“ бизнесмени? Изразявам публично всички тези мисли, защото си спомням един друг скандален случай –  главният прокурор Цацаров не се отзова на официалната покана на трима народни представители – Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев. В миналото Народно събрание го поканихме в парламента да даде отчет какво е свършила прокуратурата по случая КТБ – обществено значима тема. Не сме искали нищо лично за себе си, но той отказа с мотива, че може да дойде само, ако го покани цялото Народно събрание. Но защо сега толкова бързо се отзовава на поканата на един бизнесмен и то извън прокурорския му кабинет?

Няма как, анализирайки случилото се да не направим връзка с един подобен случай, който скандализира българската общественост преди президентските избори. Разбра се, че един друг бизнесмен - Венци Стефанов е организирал среща на лидера на БСП Корнелия Нинова с шефа на РИСИ ген. Реонид Решетников. Договаряли новия президент на България. Руската връзка и в двата случая е очевадна.

Аферата „Цацаров-Дончев-Гергов“ дава обяснение, защо българската правосъдна система и прокуратура

не искат да се реформират по румънски модел

Само припомням, че в Румъния през февруари 2016 г. генералният прокурор подаде оставка, само защото се появи съмнение, че неправомерно е използвал кортеж. Румънският и българският скандал са несъизмерими – нашият е потресаващ. Тези случаи показват как функционира българското задкулисие и как се управлява държавата – един бизнесмен има силата и влиянието да покани главния прокурор в офиса си за среща с друг бизнесмен и той да се отзове. За това у нас си задаваме все по-често въпроса: Как ще ги стигнем? - но не американците, а румънците. Затова когато Лаура Кьовеши, румънският главен прокурор за борба с корупцията, дойде в България, родните й колеги се бяха скрили като мишки. Този скандал дава отговор и на въпроса, защо в Румъния след 70 години съдят ефективно комунистически престъпници (Александру Вишинеску и Йон Фичор), а в България главният прокурор не иска да отпадане давността в Закона за комунистическите престъпления. Това не дава ли отговор, защо през 2015 година прокуратурата в Плоеш обвини шестима високопоставени служители на „Лукойл“ за пране на пари в размер на 1 770 млрд. евро, а у нас - нещата са само в розово.

Скандалът „Цацаров-Гергов-Дончев“  реално осветява как функционира паралелната държава. Това е същата тази държава, която Корнелия Нинова и членът на висшето ръководство на БСП Георги Гергов обещаваха на избирателите да разрушат и преборят. Как обаче, ако си част от организаторите и ползвателите на тази паралелна държава можеш да я унищожиш?

Тотално мълчание!

След цялата поркурорско-бизнесменска пародия единствено мога да възкликна: Бедни ми, бедни, Гърневски* – продължавай да чакаш няКОЙ да провери сделката с панаира в Пловдив.

 *Спас Гърневски е бивш кмет на Пловдив, общински съветник и настоящ депутат от ГЕРБ. Преди няколко месеца той внесе сигнали до главния прокурор и обвинението в Пловдив за ощетяване на общината в размер на над 150 млн. лв. от бизнесмена Георги Гергов.

21 Коментар(и)

 • НН

  НН(23 April 2017 - 20:04)

  Отговор

  Факторъ все повече лъсва като герберска подлога, просто всяко не гербаво менние се счита за кръвна обида..как си личат червените кхмери по маниерите . Даже още спорят колко били други от БСП... има разлика , да - просто в БСП са лявото БКП , а в ГЕРБ са дясното крило на БКП .

 • plebs

  plebs(22 April 2017 - 16:04)

  Отговор

  Мето, наивен ли ис или само се правиш на такъв? Излезе пълна версия на интервюто на Дончев в BiT. Големият спор е на кого е водещата роля: Водещата роля е на Цацаров, Гергов е посредник - версията на BiT. Тц! Водещата роля е на Гергов, който олицетворява правителството, по силата на което си позволява да ползва и прокуратурата. Схемата от приватизацията на Пловдивския панаир се повтаря. Правителство, община и съд работят срещу държавата, в полза на Гергов, руския гражданин. Вторичните заключения касаят BiT и "Да България"... Интервюто в текст, където има и линк към видеото - https://clubz.bg/53044-sasho_donchev_cacarov_mi_kaza_che_telefonyt_i_korespondenciqta_mi_se_kontrolirat

 • Чапи

  Чапи(22 April 2017 - 15:04)

  Отговор

  Рецепта за свобода и девокрация...единственна..Пролет е на всякъде дрена е цъфнал показващ нова сила и здравина , разхождайки се и любунайки се на този много известен и унажаван храст подберете прави и по дебели екземпляри от разклоненията, отрежете внимателно и близо до земята без да наранявате останалите израстъци след което окастрете и оразмерете спрямо ръста си..сложете зад вратата и тренирайте 2 пъти дневно...скоро ще ви потрябват..

 • @ vin

  @ vin(22 April 2017 - 08:04)

  Отговор

  Verno si e -nikoi ne e po desen ot DSB , deto zashtitavashta za jalak bakshish ruskata lukanovska mastya Sasho Donchev I stavat na kraka na advokatkata na mafiata T.Doncheva. Ako mislite , che ot Evropa ne vijdat neumelo maskirania vi cherven lakom zadnik-dalboko se lajete

 • Ощавен маркиз

  Ощавен маркиз(21 April 2017 - 22:04)

  Отговор

  Що така ми се струва, че без да заиграе у назе здрава евроатлантическа /инвестиционна, включая милитарна, антихибридна и законово-институционално реформираща/ ХУРКА, сами, „с волята електорална” и с тез надути парт-путлитически кабагайди, дет са ни повели „гражданското хоро” - в близките године нема да моеме да се отървеме от кагебур-импер-хуйловизъма… Ше ни остане, да чекаме он сам да се катурне от големата глобал-политическа /въртяща се силно!/ сцена. Опиянен наверника от „грандиозното” отбелезване на Октябърско-комисарската 100-гадавшчина, с чифте ядрени и БОВ-пищове на … свирепо огладнел тумбак. Другаре петопутколонници, калпаконосци червенотиквени редови, и вие, нормални бг-граждане, Полша, прибалтийките, братска /антикорупционна!/ Влашия, ей я, и майданска Украйна си поема твърдо /на чест и кровь!/ новия национален и посткремлински път, една Грузия и други кавказци може да ни изпреварят антиевразийски в близките години… А ние ПОЗВОЛЯВАМЕ на 300 рашофилски рубло-агентурни фамилии и 30-хилядния им „гимнастическо дружествен” МАФИОТСКИ, хинституционален и информационно-интригантставщ слугиняж да ни ОПОЗОРЯВА като „ЕС-троянско конче”. Което оди да прави магарешки свирки ту на „червения византиец” Ципрьо, ту на маджарския рублоиден „десняк” Орбан, тез дни и на левата „фашио”-тьотка ЛьоПенка, по републиканските французки землища?... Разум и нова ГРАЖДАНСКА ЕНЕРГИЯ, братя и сестри! Жужльо тръгна надоле, след ИМПО-„апогея” си и след хинформационно-хибридния си консерват-плуто-комисарски „пралетар-ИДЕОЛОГИЧЕСКИ” напън. На седми новембри то го, най-много да ни изпърчи „бащата, дедото или прадедото на сичките стратегически ядрени вооружения”, които, бога ми, дедо ни ГОСПОД абсолютли е забранил да се употребяват. За да не изкара ОН големата си СПРАВЕДЛИВА хурка най-накрая, и да ни залупа. По бащински, по майчински и всекак. Та да ни дойде акълят… Тва е приятели. Многото /сто години комунделизъм!/ МИНА, малко остава до нормализирането на 21-вия ни век. Но нема да лесно. Съвкуплявайте, тъй да се каже, гражданското си мислене и ОТГОВОРНОСТ пред Бъдещото. За да не ни върнат полуграмотните школувани /мноооооо забогатели/ кейджиби-епигони на панслав-Маркс-Е/ва/нгелизъма в ретрото на милитарния ком-цоциализъм. Сто години стигат!

 • Тихо тихо

  Тихо тихо(21 April 2017 - 19:04)

  Отговор

  Шун да няма. Не става нищо с констатации и "силни" думи, които са отдавна известни на всички. Г- н Андреев може и да е много умен, честен, да се раздава за страната (макар да смени няколко партии), но щом нарича гергов и дончев бизнесмени, веднага спирам да чета. Цацаров е ясен на всички, така както ни бяха ясни и татарчев и филчев и велчев. Ясно е и защо е точно така разписана по Конституция тази длъжност. Но ако искаш да премахнеш статуквото то става с ПРЕМАХВАНЕ, а не с критики с уважителни обръщения към НЕприкриващи се престъпници. Споменатите по-горе, не мога да ги нарека господа, са зидари от различни "ложи", но от една ясла, която за съжаление е ясла и на много "демократи". Изтърка се "българскиятт" политически "елит", прогони нормалните българи за да може удобно да прави каквото си поиска в свой и на руските си господари интерес. Това подкрепяне на "проевропейските" комунисти, първо от ндсв, после от герб от страна на "истинските" десни разруши завинаги възможността за алтернатива на комунистите от явните и прикрити наследници на бкп. Сега, както се казва е късно - резето хлопна. Следващият шанс на българите е след 100 години, ако тогава все още ги има.

 • виж ти !

  виж ти !(21 April 2017 - 19:04)

  Отговор

  Мето, и ти ли си в далаверите с газа бре, виж ти, браво, демократ за пример.

 • до ! /Nikola Nikolov/

  до ! /Nikola Nikolov/(21 April 2017 - 19:04)

  Отговор

  От Нова република би трябвало да са смъртно наранени /щото нали са умни, образовани, па и ерудирани/ да ги обслужва най-тъпия трол на земята - удивителната. Мен ако някой толкова улав ме брани, ще ме е срам! Отделно, че ще ме е и гнус!

 • Anton

  Anton(21 April 2017 - 19:04)

  Отговор

  Не се притеснявайте за Гергов и Цацаров, те са другарчета от масонската ложа "Слънце" гр.Пловдив.

 • хайде да помислим!

  хайде да помислим!(21 April 2017 - 17:04)

  Отговор

  Има и друга гледна точка. Методи Андреев с нищо особено не го помним като шеф на комисията по досиетата. Някои казват, че е забогатял и може да са прави, нали Бонев скри доста от истината, но със сигурност направи от темата за доносниците тема, напълно лишена от смисъл и на хората им омръзна. Същото сега ще стане с "мафиотско-олигархичния модел" - ще ни опротивее, вместо да ни уплаши и отвори очите. Явно най-серионите теми в нашето ежедневие имат твърде неподходящи говорители и досадни глашатаи. Нищо ново от Аристотел насам: виж кой говори, а не какво говори, което ни връща на темата за морала, ценностите, предателите и вечните измекяри!..............П.П. Г-н Андреев, спокойно можете да казвате "аферата Костинброд" и "аферата двете каки", като бивш водач на листа на ГЕРБ би трябвало да знаете защо! Като нищо може да се окаже, че точно сега е звездният час на Гърневски именно заради Пловдивския панаир, а и да осмисли понятието "гражданска квота"! В тази поредна драма на задкулисието има нещо прекалено паническо и на пожар. Ако Цацаров е това, което предимно бивши депутати и бивши министри твърдите, че той е, дали щеше да отиде на среща в частен офис да пита за Комарницки и за напълно побъркания Диков, който за 180 минути ефир всяка неделя, повтаря 180 пъти името на Борисов и даже спря "Диков до стената", понеже имаше култови обаждания и зрителите го спукаха от подигравки. Вие изглеждате и звучите като нетърпимо разочарован, че Ви няма в НС 44? Ако избрания от ВСС Цацаров беше само 10% от назначения от Костов Филчев, нямаше да слушаме и гледаме записи на някакво дамско бизнес рандеву. Цацаров няма причини да иска среща с Дончев, след като може да го смаже съвсем по прокурорски. Дончев е затънал в дълбокото, продължава да затъва и малко му трябва. За едно от емблематичните лица на Мултигруп си заслужава дереджето, между другото!

  • !

   !(21 April 2017 - 18:04)

   Платените тролове на ГЕРБ защитават трите шишита Цацаров-Борисов-Пеевски. Нормално. Това е моделът КОЙ в моментаЙ!

  • "Някои казват, че е забогатял и може да са прави..."

   "Някои казват, че е забогатял и може да са прави..."(21 April 2017 - 23:04)

   "Някои" може да казват и за женати, че е по-скоро лека и услужлива и може и да са прави (може би не) А шопарoff може да "смаже" на Дончев "манивелата", а след това да се надене и да опита дазапали с въртене...

 • Стан

  Стан(21 April 2017 - 16:04)

  Отговор

  За пореден път стана ясно, че мишените на Цацаров, Борисов и Делян Пеевски са - "Да, България", в-к "Сега", Сашо Диков (изгонен от Нова ТВ по искане на първите партийни и държавни ръководители), Сашо Дончев и ... карикатурите на Кoмарницки, който рисувал Цацаров и Борисов без да се съобразява с партийните директиви. Това е, което тревожи главния прокурор. Други проблеми България няма.

 • umen94

  umen94(21 April 2017 - 14:04)

  Отговор

  Ми да бе стоял Методи в ГЕРБ да ги оправяш и светваш по тези въпроси, а ти с нищожествата Славов, Димитров и Кънев сега духате таратора извън парламента - МА ХАК ТИ/ВИ Е, ЗАЩОТО НЕ САМО АЗ ТИ ГО КАЗВАХ А ЦЕЛИЯ УАСГ И ВСИЧКИ СТАРИ ИСТИНСКИ СДС-АРИ...!!!!!! Така че пожелай успех на Гърневски и помни 3 работи: 1. За дясната ЕНП в ЕС, за Меркел, Оланд и всички важни ръководители на ЕС, десните в България са само ГЕРБ и Борисов...!!!!!! 2. И никога Мето не играй за отбора на мафиотите на КУРнелия от БСП, както го прави като беше депутат от ГЕРБ - храни куче да те лае се получи и за теб главен противник бе не БСП а ГЕРБ - А ТОВА Е ПОЛИТИЧЕСКА ПРОСТОТИЯ...!!!!!! 3. И точно това е хибридната война която водят Путиновските подлоги, руски и български...!!!!!!

  • Прост герберак

   Прост герберак(21 April 2017 - 15:04)

   До глупак94: Обърканите ти мисли са показателни за гербаджиите смотани. Методи Андреев е точно там, където трябва да бъде - в компанията на независими демократи - патриоти. Такива като него не се продават и не се купуват от бай ти ми Х-й. БРАВО на есето на М.Андреев!

  • вин

   вин(21 April 2017 - 17:04)

   "а ти с нищожествата Славов, Димитров и Кънев сега духате таратора извън парламента" И кои казваш, от милЮционерската група, могат да им се мерят на биографиите и принципноста на гореспоменатите г-да? Онези, дето се чудят как да замазват в медиите след "изказванията" на тартора си и като папагалите повтарят опорните точки: стабилност, мир да има, да седнем да се разберем, сиреч заедно да крадем! Десни в ГЕРБ са само ръкавите и крачолите на костюмите, другото е лЕво, а западняците ясно: от руски кенеф, толкоз!

 • викарий

  викарий(21 April 2017 - 14:04)

  Отговор

  кремЪЛ вика гергоФ, а той вика цацаТА, а ...нататък е ясно.

 • Ба.ти, досега не бях чувал за прасе на повикване...

  Ба.ти, досега не бях чувал за прасе на повикване...(21 April 2017 - 14:04)

  Отговор

  ОСТАВКА, бе НАГЛЯР!!! (Или както казва г-н Дончев - НАХАЛНИК) Бил се бил тревожел, какво ще си полмисли 20-годишната му дъщеря... А какво си мислят и как се чувстват децата на всички онези с ограбен от прокурора бизнес и разбит живот. Майната ти бе, НАХАЛНИК!!!

 • aahasfer

  aahasfer(21 April 2017 - 13:04)

  Отговор

  цацаров е поредната гнойна пъпка-тумор върху нещото,*гордо* зовящо се България!Само едно ме успокоява - има само едно чедо,и то женско.

 • Толкова е познато

  Толкова е познато(21 April 2017 - 13:04)

  Отговор

  Поредния сценарен продукт!

 • Нина Корнелиева

  Нина Корнелиева(21 April 2017 - 13:04)

  Отговор

  Няма нищо чудно, Цацаров слуша този, който го е назначил - Гаргов.

Оставете коментарОбнови