Оскверненият паметник - контрастът между диващината и културата е ужасяващ

Да повторим думите на Спасителя: Господи, прости им, те не знаят какво правят…!

Да повторим думите на Спасителя: Господи, прости им, те не знаят какво правят…!

Александър Йорданов

Новината, че паметникът на американския президент Ронал Рейгън в южния парк "Роналд Рейгън" е бил отново осквернен, дойде в деня, в който американското посолство в София по оригинален начин поздрави българския народ с нашия химн "Върви, народе възродени". Контрастът между диващината и културата в случая е наистина ужасяващ.

Явно сред българите продължава да има уникални простаци.

Безмозъчни същества,

арогантни типове, които срамят България. Вярно е, че извършителите са дребни, ситни, анонимни шушумиги, най-вероятно проруски лилипути. Вярно е също така, че Рейгън – политикът и държавникът, който помогна на света да се отърве от СССР, който помогна и на нас българите да намерим пътя към свободата и демокрацията, ще остане завинаги в историята. Името му ще пребъде през вековете като символ на

мечтата за свобода и демокрация

 А тази мечта е вечна и неунищожима. Колкото и да я заливат с боя, колкото и да се гаврят с нея.

Днес Роналд Рейгън е отново необходим на света, така както бе необходим през 80-те години на миналия век. Тези, които са излели своята простащина върху неговия паметник никому не са нужни. Но въпреки това, дори и да не съзнават това, те съществуват свободно благодарение на човека, чийто паметник са осквернили. В такива случаи нашият христолюбив народ обича да повтори думите на Господа наш Иссус Христос, изречени на Кръста: "Господи, прости им, те не знаят, какво правят...!"