КОЙ покрива руската следа у нас?

Твърди се, че ДАНС работи, но само те си знаят – за нас се крие под димна завеса

Светослав Пинтев 

„Какво точно работи ДАНС? Как агенцията реагира на основната заплаха за България- намесата на руските служби във вътрешните ни работи, а и в процесите на Балканите, за които толкова се пише напоследък“, ме попита един приятел, който дълго време живее в Чехия и други бивши соц. страни. Там е свикнал да чете докладите на службите им по този въпрос, публикувани в медиите. И не може да разбере 

защо тук не е така

„Нямам представа, не мисля, че реагира. Да не мислиш, че нещо тук се е променило“, отговорих му. 
И ми стана страшно от това, което казах. 
Оказа се, че не съм съвсем прав. Вътрешни източници твърдят, че в агенцията вървят по горещи руски следи, но много тайно, никой да не разбере.  Вярно, че около специалните служби трябва да има известна тишина, но при нас тишината вече кънти и става страшна.  Хибридната война срещу страната ни се води от години, а конкретни резултати не виждаме.
   На повърхността няма и следа да се върши нещо в тази посока. „В действителност се работи. Агенцията действа активно, дори на един руски дипломат му се наложило да напусне преди време тихомълком страната ни, твърдят запознати с изгонването на агента. Това си е новина, но да видим дали ще се появи в медиите. 
„Не е ли задължение на агенцията да обяви пред обществото какво работи в тази посока“, попита моят приятел.  
Отговорих му, че 

никой няма да разреши на ДАНС да ни каже истината 

Изглежда, че и самите политици от всякакъв вид и цвят не го искат. Бягат като дявол от тамян от тази тема. 
Най-яркият пример е създадената миналата година в българския парламент комисия за установяване евентуална намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на България, която предаде Богу дух преди да е започнала да прави каквото и да било. Достатъчно беше говорителят на руското външно министерство Мария Захарова да каже на редовния си брифинг, че това е „нелепа ситуация, абсурдно наименование, цинизъм“. Изказването и беше брутално, но не възмути никого у нас, на никого не хрумна да отговори достойно. Напротив, комисията беше моментално посечена, 

заметена под черджето 
 
В анкетата ни „Вярвате ли, че прокуратурата и ДАНС ще приемат мерки срещу провокаторите, развели знамето на незаконната Донецка република?“, отговорилите с „не“ клонят към 97 %. Останалите сигурно нещо не са разбрали. Първият коментар под анкетата гласи: „Да, разбира се! Ще ги поощрят морално и материално.“ Така мислят повечето от българите по въпроса. И това е наистина страшно, те не вярват, че могат да бъдат защитени. 
Твърди се, че службите работят, но са умишлено обвити от димна завеса, която да скрие от обществото руската намеса във вътрешните ни работи.   Да се направим, че я няма. Каква полза от такава работа.
В постсоциалистическите страни агенциите за  национална сигурност периодично публикуват  доклади за руските дезинформационни кампании, които действително пряко касаят националната сигурност на съответната държава, следователно и всеки един от гражданите, които трябва да бъдат информирани какво се случва. 

Това е право на гражданите и задължение на политиците

Хората да бъдат информирани от тези, на които плащат за това.
 Това в бившите социалистически страни е закон Божи, разбира се само по себе си. В  България никога не може да се случи. 
В документ на Македонското контраразузнаване, посветено на опитите за дестабилизиране на страната, се казва: „Дейността на руското разузнаване се води от посолството на Русия в Скопие. С нея се занимават основно трима негови служители, които са офицери на ФСБ и работят с други четирима служители на Руското посолство в Скопие (от ГРУ), които са координирани от руското посолство в София. 
 А тук някои да благоволи да ни обясни какво означава това и какви мерки са взети.
Здраве да е. Това сигурно не ни касае.
Тези дни стана ясно, че има  снимки, доказващи прякото участие на агенти от руското военно разузнаване в опита за преврат в Черна гора и атентата срещу черногорски премиер по онова време Мило Джуканович, както съобщи британският телевизионен канал "Скай", разпространил фотос на руските разузнавачи Едуард Шишмаков и Владимир Попов. В навечерието на парламентарните избори от октомври миналата година е направен опит за преврат и убийство на министър-председателя на балканската страна, като са замесени, руските служби, категорични са там. 
Само у нас 

  официално руски агенти няма

Или  всички в политиката са такива? 
И двамата юнаци от снимките са офицери от руското военно разузнаване - ГРУ, уточнява "Скай". Планът им предвиждал проруските демонстранти, които протестираха пред сградата на парламента в Подгорица срещу правителството на Джуканович, да нахлуят в Народното събрание. Трябвало хората от бойна част на превратаджиите да бъдат облечени с полицейски униформи и да открият огън срещу демонстрантите, като  това да бъде представено като нападение на властта срещу собствения й народ. 

Познат почерк

Или не? Това не ви ли напомня за Украйна, не ви ли напомня за Македония? В Подгорица обаче нещата са били още по-драматични, защото очевидно сценаристите са отчаяни и са били готови на всичко. В същото време другата група от превратаджиите е трябвало да убие премиера  Мило Джуканович, в суматохата проруските сили да вземат властта. Да я стиснат здраво, както я стискаше наш Орешарски, само дето не трябваше да я пуска. 
Нищо, ще намерят по-добър, нали и без това тук никой не им противодейства. Тези планове са в ход.
  Ще намерят 

някой като Цветлин Йовчев, който се справяше добре

Ако попиташ отговорните другари, разбира се. Как само измъкнаха „Червеите“, може досиетата на хиляди протестиращи граждани, плячкосани тогава, тепърва да потрябват. И сигурно ще потрябват. 
 Или като неговия главен секретар Светлозар Лазаров, който сега важен е съветник на „Атака“, т.е. пак е във властта. През юни двамата с Волен Сидеров били лично поканени в Москва от партията на руския президент Владимир Путин „Единна Русия”, ако си спомняте.
„Това (че България е член на ЕС и НАТО – бел. ред.) не означава, че България не трябва да работи в сферата на сигурността и с Русия, защото има ирационални заплахи, много сериозни глобални заплахи”, заяви Лазаров тогава. Какво повече да ви кажа. Самото появяване на Лазаров е ирационално, абсурдно, нелепо, но той пак е на линия, а не пред Темида. 

Сигурно и това не ни засяга 

Не е тайна, че активно върви организирането на проруски паравоенни групировки на територията на държави в Европа, у нас да не говорим. Тук те си вилнеят безнаказано от години.  И е сигурно, че се канят да громят  „фашистите“, които ще протестират срещу визитата на руския президент Владимир Путин у нас, така любезно поканен от президента Радев. Който от своя страна безпардонно заяви, че няма намерение да не  покани Путин заради обсесията на шепа хора към него. И рискува сериозни сблъсъци между феновете и противниците му, които съвсем не са шепа хора. И са много гневни. Гневни са и другите, че не падаме „на колени“ на бащицата. 
По този проблем от ДАНС също работят, но за това нищо не разбираме. Напълно достатъчно новите шпиц-команди да се чувстват недосегаеми. Димната завеса е покрила всичко.
 Какво се чудим за това, като държавния глава е готов 

да ни сложи главата на дръвника 

Дали наистина не знае кой е Путин, какво е вършил с руските блокове в Рязан, с Литвиненко, който разкри това, със десетките журналисти, които го критикуваха, с политици и дори хора от администрацията му, казали някоя дума на криво. Не вярвам да не знае … 
Сигурно  това не  засяга държавния глава.
Впрочем, за всичко това очите си затваряха и западните лидери, преди агресията срещу Украйна. Така им беше по-удобно, за това я докараха до тук.  
 „Опълченците“ -менте вече си имат сайтове, които разпространяват брутална хибридна пропаганда, даже пускат обяви, че 

набират кандидати за „народно опълчение“

Какъв цинизъм… Набират хора за „части за специални операции“, като целта им била да оказват помощ на и армията при експанзия на съседна на България страна и инвазия на „Ислямска държава“ . Познато, нали? И Русия уж воюва с джихада в Сирия, но не съвсем. 
Паравоенните организации се представят за независими и патриотични формации, които ще се преборят с партийна система в България, като безочливо използват имената на български национални герои като Васил Левски, Христо Ботев, сакрални места като „Шипка“ , славни  български владетели. 
 Във видео послания обаче нерядко заявяват, че ще вземат властта със сила, че ще са в авангарда на „народно въстание“. Като опитите в Украйна, в Македония, в Черна гора?  
Да не говорим за стратегическите предприятия, за това колко  фирми са на  компании, чиито собственици са пряко свързани с Кремъл, а някои спонсорират проруските сепаратистки „републики“ .
Това не засяга никого по върховете, защо ли да ги засяга.