Хибридни войници на Кремъл блокират проекта за интерконектора Гърция – България

Опитите на случайните активисти напомнят аналогични усилия за спирането на Набуко - същите хора, същите методи

Илиян Василев

Илиян Василев

Илиян Василев, специално за Faktor.bg 

Няма съмнение, че всеки път когато стане въпрос за диверсификация на газовите доставки, при това не само на източниците, но и на маршрутите, дебатът неизбежно започва да се доминира от геополитика. В случая на интерконектора Гърция - България се прави опит да се повтори сагата на неуспелия проект Набуко. Последният пропадна, защото най-големият играч в проекта Шах Дениз – Бритиш Петролеум изигра глобална геополитическа партия и сключи сделка с Роснефт и Кремъл, която помогна на компанията да остане „на вода“, въпреки многомилиардните плащания по екосанкциите след разлива на суров нефт от неин сондаж в Мексиканския залив. 
Разбира се, всичко около загубата и ликвидацията на компанията Набуко бе опаковано в дежурните обвинения и самообвинения, включително към акционерите в консорциума. Истината беше, че съдбата на проекта Набуко бе решена много над акционерите и страните-участници. Напълно 

в традициите на една нова Ялта – една западна компания и една руска се договориха

 за сметка на едни компании в Източна Европа.  Ако си мислите, че историята е свършила, погледнете Северен и Турски поток. Поне опитите продължават.
Закриването на проекта Набуко доказа крайната готовност на Русия и на Газпром да сключи всяка сделка, да предприеме всяко действие, което да предотврати навлизането на значителни количества неруски газ през България в северна посока – на изток към Украйна и на запад към Австрия и Унгария.
В онези решителни дни, когато се решаваше съдбата на Набуко, Газпром мобилизира и редица допълнителни ресурси, в това число и в България. В един от решителните моменти на проекта, точно когато ставаше реч за достоверността на твърденията на акционерите, че проектът върви по план и обещаното може да се случи, изведнъж във ВАС беше внесена жалба срещу Набуко България, с цел да се блокира за известно време развитието му, проектът да излезе извън сроковете и са срине репутацията му. Поне толкова, колкото беше необходимо за да се внуши на Шах Дениз и най-вече на ЕК и САЩ, че 

маршрутът през България е несигурен,

 а властите не искат и не могат да контролират процедурите за да се спазят сроковете.
Жалбоподателят бе известен екоактивист, участник в екипа извършил ОВОС на „конкурентния“ проект Южен поток. Ако Ви интересува, кой друг е участвал в тази оценка и за какви суми става дума – проверете. Гарантирам, че ще се изненадате и ще разберете за другия, материалния свят и користта на важни личности в съвременния ни екополитически елит.

Разказвам всичко това, защото дойде време, кукловодите на тези процеси да се активират отново, защото пак става дума за проект, който може да осигури значителни количества алтернативен на Газпром газ и отново в посока север от Южния газов коридор. А това означа, че руския газов монопол ще трябва да отстъпва позиции от газовите пазари в региона, в това число и в България, и финансовите потоци по редица утвърдени схеми, в които участват политици, бизнесмени и мениджъри, ще пресъхнат или поне отслабнат.
Става дума за същия трик – в решителен момент от развитието на проекта за интерконектора Гърция – България, 

поредните хибридни войници на Кремъл,

 се намесват и този път чрез жалба към Комисията за защита на конкуренция. Те искат спиране на тръжната процедура по избора на инженер на собственика, което е вече в ход. За да останат истинските поръчители зад кадър, жалбоподатели са Винарна (!?) от Шумен и имотна фирма от Пловдив. И двете фирми нямат никакво отношение към конкретния търг, нито са легитимирани като заинтересовани страни или участници. Това е все едно хирургическа операция по спешност да бъде прекъсната или отменена по искане на бармана в съседно на болница заведение. 
Ако си мислите, че това е някакъв дребен рекет дълбоко се лъжете. Това е част от детайлно разработен хибриден мастърплан, замислен извън България и изпълняван от български агенти на чуждо влияние, с цел да осуети достъпа на неруски газ в региона. Залозите са много по-големи – под прицел е първият търг, а има още четири. При това всички тези търгове са взаимо свързани и значителен проблем във всеки един от тях ще се отрази на останалите, като кумулативно забави реализацията на интерконектора точно толкова, колкото е нужно, за да не бъде готов навреме, за да поеме контрактуваните количества от Булгаргаз в края на 2019 и началото на 2020 година. Този 1 милиарда кубически метра газ, които трябва да влязат на баланса на българската газова компания – отдавна създават напрежение, защото трябва да изместят количества руски газ по договора с Газпром. А това очевидно не е по вкуса на много хора и у нас и в Русия.
Да не говорим за количества, които могат да поемат на север и да изместят също така Газпром, поне частично от пазарите на Румъния, Унгария, Сърбия, Австрия, Словакия, Украйна и т.н.
И всичко тръгва от една 

жалба на уж случаен човек 

по несвързана с дейността му тема.
Класически пример за хибридна война и „зелени“ човечета. Подмолно и зад кулисите. Крайно време е подобни "войници" да си платят сметката и да бъдат осъдени за пропуснати ползи и нанесени щети.