Една година безвремие с президента и неговото войнство

Сякаш главнокомандващият се стреми да скрие истинската война, която се води срещу България

Румен Радев избра абсурдната позиция-между българския и съветски слон 
 
Светослав Пинтев 

 „Документалният филм на Елена Йончева "Граница" е изпълнен по всички правила от класическите епизоди на "Бразди" в средата на 80-те….Само се надявам "авторът" да не е взел милион, както вземаше, докато беше журналист в БНТ, за този посредствен, дълъг, тягостен, скучен и смешно-пропаганден репортаж. И това не умеят другарите.“, разправя Виктор Димчев във „Фейсбук“. 
Човекът се занимава с телевизия от десетилетия, наясно е с тези неща и сигурно знае какво приказва, но сега не опира работата до задържалата се няма и месец в президентството Елена Йончева, нито до качествата на филма й, дори наистина да струва милиони.
 А и днешните „Бразди“ съвсем не са толкова чугунено-праволинейни като през 80-те. Напротив, те най-любезно те осведомяват  за извънредно полезни неща, ако съдим по заглавията в сайта на БНТ:  „Вкусът на козето био мляко“ или дори  „Ферма за магарета - екзотика с голям бизнес потенциал“.  Каква метафора само става от това. Като 

магаретата на лъвска служба

Имаше един такъв виц през соца, ако го помните

Бих добавил в „Бразди“ и едно заглавие от себе си, което ми се вижда подходящо. Всъщност  сентенцията е на римския император-философ Марк Аврелий: „Което не е полезно за кошера, и за пчелата не е полезно.“ Владетелят е имал предвид  човека и държавата, както се досещате. Точно тази простичка истина не проумяват много от нашите политици. 

  Но чак  до такива философски висини хората от върховете на нашата държавата не са се издигнали, хеле пък доскорошният военен.
Проблемът е, че цялата работа в нашата  мила родна страна започва все повече да прилича на нашенска соц-пропаганда, която е по-малък брат на съветската такава, както е известно. Досущ като в друг стар виц, завършващ с думите: „Българският слон – по-малкият брат на съветския слон”.  Това заключение с особена сила важи за
 
днешния ден на президентската институция

 Тя реши, че българите сме придатък на Русия, съдейки по обезумелите индивиди, които хвърляха европейски знамена в краката на кандидат-президента Румен Радев на русофилския събор при язовир „Копринка“. 

Какво се промени за 1 година? 
Нищо освен, че затъваме лека-полека в блатото, към което с непрекъснатите си провокации и своята пета колона ни тика Кремъл, не без помощта на държавния глава. 
Лидерът на БСП Корнелия Нинова празнува една година от избирането на „нейния“ държавен глава във „Фейсбук“, като днес побърза да нагнети нова доза напрежение в парламента. 
Доайенът Стефан Данаилов пак беше при Румен Радев на дружеска седЕнка, за да си припомнят спечелената битка.  

За жалост, изгубиха войната

Вече почти никой, който не е маниакален фен на Путин, не вярва, че БСП и нейното президентско войнство ратуват за страната си, а не за външни враждебни на нея сили.
 Измина една година, през която държавният глава на България не пропускаше да обяви, където и в чужбина, да отиде, че санкциите срещу Русия трябвало да бъдат премахнати „немедлено“. Без да го е еня, че те дори не са срещу Русия, а срещу най-мракобесните представители на режима и техните комбинации. Затова и вече рядко го канят някъде. Мантрата, че България губи от тях е нелепа, но върши работа за опорна точка. Иначе икономистите доказаха, че страната ни печели от тях.
Черешката на тортата е поканата към Путин за посещение у нас, която нямало да се състои на 3 март, защото руският президент не можел, а по късно през пролетта. Чудничко…  Изборите за президент на Русия ще бъдат произведени на 18 март 2018 г., когато предстои годишнина от присъединяването на Крим. Как тогава Радев кани Путин, който дори още не е обявил, че ще участва в надпреварата за държавен глава. Или е съвсем сигурен, че ще е той? Но редно ли е това, по протокол ли е? 
Президентът на България е самотен у нас, самотен е и в чужбина. Вярно под благосклонния му поглед избуяват паравоенни формирования, които се кълнат, че ще спасят България, ако трябва и с оръжие, ще я откъснат от „Еврогейския съюз“ за нейно добро, за да я предадат на бащицата. Пази, Боже от тякова добро! Никнат като гъби идиотски виртуални групички със закани и 

заплахи за убийства на враговете на Путин у нас

 В Русия от години има много такива убийства. Това ли чакаме да се случи и тук? Накъде ни водите?
Много от тези хора и организации са крайно агресивни, въоръжават се, и като нищо могат да свършат страшни неща. 
 Без преувеличение може да се каже, че подобни формирования имат неонациски профил, което съвсем не е случайно. Нали Кремъл финансира подобни групи из цяла Европа. Това ли са съюзниците на президента Радев у нас?  Няма да е лошо колегите  да го попитат. 
„Не е задължително да сте съгласни със събеседника си, за да намерите общ език с него“, казваше Маргарет Тачър. 
От президентството предпочитат да говорят за „война“, която водели институциите с държавния глава. Сякаш главнокомандващият се стреми да скрие истинската война, която се води срещу България. 
 Холандия вчера стана поредната страна, отправила тежки обвинения към Русия. Руските специални служби се опитват да влияят на общественото,  заяви категорично вицепремиерът и вътрешен министър на западноевропейската страна Кайса Олонгрен в писмо до парламента. Онзи ден още по тежки обвинения срещу Москва отправи британският премиер Тереза Мей. Преди това по въпроса говори министър –председателят на Испания Мариано Рахой.  Примерите са много. 
Един държавен глава на място би трябвало да призове за решителни мерки срещу подобна агресия, която у нас дава отражение на всяка крачка. Случва се точно обратното. 
Доскорошният генерал Румен Радев изглежда реши , че страната ни е една голяма казарма, където е достатъчно да извикаш със страшен глас, да сплотиш онези  елементи, които са готови да служат на чужда държава и да си правиш каквото поискаш. Той дори няма представа колко страшно е да пусне този дух от бутилката
„ДАНС и партньорските служби още през 2016 г. ясно са установили, че
 
България е обект на руски кибератаки

Като обаче партийните лидери у нас не са посмели да кажат нищо по темата“, заяви в студиото на „Лице в лице” на Би Ти Ви президентът (2012 г. – 2017 г.) Росен Плевнелиев.
По думите му след получаването на доклад от службите той е свикал КСНС, на който „всички други български политици се затвориха, не казаха нищо”. Това също е показателно. Излиза, че нямаме съпротивителни сили срещу такива атаки. 
Необходим е нов КСНС по този въпрос, където ясно и високо да се каже цялата истина и предприетите мерки. 
Ще го свика ли Румен Радев? Надали… А това е единственият шанс да започне достойно и държавническо мислене втората си година на високия пост. Навярно последен шанс.