Александър Дугин
Този Запад не ни е нужен, затова потърсихме вдъхновение в руската самобитност и разбрахме, че основният разлом е между православието и католицизма, между протестантството и православие
Джулио Меоти, Ил Фолио 

Александър Дугин ненавижда и презира Запада. Европа и САЩ често отговарят на чувствата му с взаимност. Преди година приближеният до Путин, и както казват – негов таен съветник, не беше допуснат в Гърция. Той беше спрян на летището в Солун заради забраната за влиза в страни от ЕС. Година преди това САЩ включиха Дугин в санкционния списък на руските граждани, пряко или косвено свързани с анексията на Крим.  

За него пишат всички: От списание Foreign Policy, което го нарече „мозъкът на Путин” до вестник Sole 24 Ore, която пък го описа като „Путиновия Разпутин”.

Син на високопоставен руски генерал, противник на Елцин, Дугин е наричан „съвремемнен съзнателен безумец”. Но… този безумец има достъп до голямата политика на Кремъл. Неговата книга „Основи на геополитиката” се преподава във военните университети. Дугин не слиза от телевизионните екрани, особено в телевизия „Цариград” (кремълски националистически канал, финансиран от милиардера Константин Малофеев). 

Когато Турция свали руския изтребител той беше изпратен от Кремъл, за да помогне на Путин да възстанови връзките си с Ердоган.

Поддържа връзки с политици от цяла Европа, например в Гърция, където е много близък с министъра на външните работи на левичарската СИРИЗА Никос Котциас. Дугин поддържа връзка и със Стив Бренан, дясната ръка на Доналд Тръмп в Белия дом. 

На конференцията по сигурността в Мюнхен миналия месец министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров разви една от идеите на Дугин за 

възникването на „постзападен световен ред”

Когато го попитат колко е близък с Путин, Дугин отговаря, че много от идеите му са повлияли в „значителна степен” върху политиката на руския президент.

„Има един свят на идеите, той е наситен с тях, те живеят собствен живот. Проблемът на Запада е, че той престана да вярва в идеите, престана да признава този свят”.

Дугин категорично отхвърля европейските ценности и това вдъхнови и Путин в неговата политика и публични изявления. 
„Европа е в капана на съвременността и постсъвременността. Проектът за либерална модернизация води до освобождаване от всякакви връзки с обществото, с духовните традиции, с цялото човечество. Този либерализъм освобождава личността от всякакви ограничения, освобождава я дори от половата й принадлежност и ще дойде ден, в който ще я освободи от самата човешка природа. 

Политиката сега се движи в тази посока на освобождаване. Европейските лидери не могат да спрат този процес, те могат само да го продължават: повече имигранти, повече феминизъм, по-отворено общество, повече гейове… Европейският елит не може да промени този курс, но колкото повече време минава, толкова повече хората не са съгласни с това. В отговор възниква реакция, която набира обороти в Европа и, която елитите искат да спрат като се опитват да я демонизират. Реалността престана да съответства на техния проект.
Европейските елити идейно са орентирани в посоката на идеологическия либерализъм”, проповядва Дугин.

В Москва победата на Доналд Тръмпа беше посрещната доброжелателно (и това е евфемизъм). 

„Тръмп дойде на власт и промени ситуацията, защото Европа сега е в изолация. Русия отдавна е враг на Европа номер 1, защото нашият президент не споделя тази постсъвременна либерална идеология.
Ние водим идеологическа война, но този път тя се води не между капитализма  и комунизма, а между либералните политкоректни елити, глобалистката аристокрация, от една страна и тези, които не споделят тази идеология, например Русия, а сега вече и Тръмп. Западна Европа изживява своя залез, тя губи своята самобитност и това е следствие не на естествени, а на идеологически процеси.

Либералните елити искат Европа да изгуби своята самобитност

 и го постигат за сметка на имиграционната и джендерната политика. По този начин Европа губи своето влияние, възможността за самоутвърждаване на своята вътрешна природа. Европа е много слаба в интелектуален план, тя е културно слаба. Европейската мисъл се намира на невероятно ниско ниво. Тя се е превърнала в карикатура на самата себе си. Невъзможно  е да бъде изцелена, защото политическите елити не го позволяват. Европа все повече ще се разкъсва от противоречия, все повече ще затъпява. Руснаците са длъжни да спасят Европа от този либерален елит, който я разрушава”, смята той.

„Ситуацията в Украйна не е променена, но нима Русия не трябва да се доближи до Европа. Русия е отделна цивилизация, православна. Европа и Русия имат общи черти, но след краха на комунизма ние разбрахме, че Европа вече се е превърнала в пародия на свободата, Европа загнива от постмодернизъм и това я води до пълно разложение.

На нас този Запад не ни е нужен, затова потърсихме вдъхновение в руската самобитност и разбрахме, че основният разлом е между православието и католицизма, между протестантизма и православието. 

Ние руснаците сме наследници на римската, гръцката, византийската традиция, ние сме верни на духа на древното европейско християнство, което сега е загубило връзката с тези древни традиции.

Русия е опорната точка за възстановяването на  Европа, ние руснаците сме повече европейци, отколкото самите европейци. Ние сме християни, наследници на гръцката философия”.

В основата на философията на Дугин заедно с борбата срещу либерализма е и Евразия, която оправдава амбициите на Москва, свързани с „връщането” на бившите съветски територии, от Прибалтика до Черно море, с възстановяването на властта на  Русия над други народи и дори установяване на протекторат над Европейския съюз.

„Съседните на Русия страни са изкуствено създадени след разпадането на Съветския съюз, преди комунизма те не са съществували. Те се появиха в резултат на разпадането на комунизма. Те бяха част от евразийската цивилизация, част от дореволюционната руска империя. Няма никаква путинова агресия, това е възстановяване на разпадналата се руска цивилизация. 

Обвиненията срещу Путин са породени от страх, 

че Русия ще възстанови своята сила като независима държава и ще отстоява своята самобитност.
Украйна, Грузия, Крим — всички те направиха грешки по отношение на Русия и потискаха руското малцинство, живеещи в тези страни. И Русия с голямо чувство на отговорност реагира срещу тези нарушения на правата на грузинците, осетинците, украинци, абхазци и кримчани”.

Европа не е в състояние да разбере, в пълния смисъл на думата, нашите политически действия, не може да разбере суверенитета, защото тя самата е изгубила суверенитета си. Тръмп започна да променя ситуацията в САЩ, той припомни, че суверенитетът е ценност, а ние, руснаците, заедно с Путин, напомнихме на света за това още преди Тръмп”.

Дугин отрича опасенията, че Русия има агресивни намерения срещу граничещите с нея страни от НАТО. Той твърди, че в геополитически смисъл страните от Прибалтика не интересуват Русия, а с Грузия отношенията в момента са стабилни.
По думите му, проблемите в Украйна продължават, защото Русия още не е „освободила” териториите, на които доминират проруски настроения, а руснаците са жертва на политическа смес от неонацизъм и неолиберализъм.

„Украйна остава за нас първостепенен проблем, но с Тръмп у  нас се появи възможност да се откажем от военната риторика”.

Що се отнася до Европа и исляма: Путин смята за своя заслуга, че 

постигна споразумение с исляма 

в Русия, докато Европа се намира под ислямска заплаха. Проблемът не е в исляма, а в елитите, които пуснаха в Европа милиони мюсюлмани, без да ги интегринра, и затова се получи вакуум без идентичност. В този европейски либерализъм вече не остана място за културна асимилация, европейците не могат да предложат на мигрантите никаква ценностна система, само морално разложение. Мигрантите-мюсюлмани не могат да приемат тази самоубийствена европейска политика. Затова Европа само се предава на мюсюлманите, особено на фанатиците-фундаменталисти, продължавайки процесите на саморазрушение: от една страна я унищожават ислямистите, а от друга-либералните елити. 

Дугин смята, че политики, спомагащи за упадъка на Европа са отношенията към гейовете и в частност браковете между тях. 

„Това не е въпрос на морал, а на политика. Не случайно либералната идеология се стреми да разруши представите за мъжа и жената. Путин прекрасно разбра това и започна да се противопоставя на тази разрушаваща обществото концепция. Това не е проблем на личен, индивидуален избор, 

гей-идеологията разрушава колективното самосъзнание, 

разрушава суверенитета на държавата, опитвайки се да промени гражданското общество. Това не е въпрос на психология, това е въпрос на политика”.
Русия се сблъсква с множество предизвикателства и Путин успя да се справи с много от тях и да победи. Проблемът на нашата страна е в нашата сила и слабост. Путин гарантира на Русия запазване на суверенитета и идентичността и, завръщане на международната сцена на Велика Русия, но ние сме и слаби, защото Путин няма наследник, който да гарантира оцеляването на тази 

концепция за Русия 

Докато го има Путин, Русия ще бъде силна, защото днешна Русия е путино-центрична, той успя да идеологизира своето виждане за държавата. 

Превод:Faktor.bg

26 Коментар(и)

 • кокожамбо

  кокожамбо(08 April 2017 - 11:04)

  Отговор

  Цитат: "Но… този безумец има достъп до голямата политика на Кремъл. Неговата книга „Основи на геополитиката” се преподава във военните университети." Щом като такива психопати, ненормалници участват в "голямата политика" на Кремъл и обучават руската армия - има ли какво изобщо да се каже в допълнение?!

 • Празни мисли на един...

  Празни мисли на един...(07 April 2017 - 14:04)

  Отговор

  БУШМЕН...

 • Пламен

  Пламен(04 April 2017 - 09:04)

  Отговор

  Все едно да се опита да ме убеди че прасето най-чистото и слабо животно измежду всички:)

 • Пеперлиев

  Пеперлиев(14 March 2017 - 23:03)

  Отговор

  Опит не за разсъждение а за насаждане тип Кашпировски! В това горе няма логически изведена идея, основана на реални факти, а едно монотонно внушаване, натрапване на самочувствие у редовите руснаци. Всичко това се извършва така, просто защото няма факти, с които да се достигне до идеята фикс за превъзходството на руснаците.

 • Коко

  Коко(09 March 2017 - 19:03)

  Отговор

  В Русия няма допинг,самоубийства. В шибаната Европа не живеят няколко милиона руси,само в България са 400 000 парчета.

 • Куку

  Куку(09 March 2017 - 19:03)

  Отговор

  В Русия няма,алкохолици,наркомани,педали,курви,порно с деца,извращения с животни няма глад и спин.......и още

 • Кик

  Кик(09 March 2017 - 15:03)

  Отговор

  няма го Петър Велики да му резне брадата!

 • кукувица

  кукувица(08 March 2017 - 15:03)

  Отговор

  Докога Русия ще се развива, съгласно идеологии, генерирани от психично болни хора? Ленин, Дугин... Това ще довърши тази нещастна страна!

 • кукувица

  кукувица(08 March 2017 - 12:03)

  Отговор

  Докога Русия ще се развива, съгласно идеологии, генерирани от психично болни хора? Ленин, Дугин... Това ще довърши тази нещастна страна!

 • Ощавен маркиз

  Ощавен маркиз(07 March 2017 - 21:03)

  Отговор

  Ха-хо-ха. Просто не мога да спра да се смея… Мултимилярдерчето подпутковник Путкин и неговият изотзаден философилистичен праваславен „мозг”, развратният генералски синчуга Раздупин, сметат да ликвидират „имбецил-толерастката” стара Европа, барабар с новите й попълнения от бивши сив-варшавски робски „пидеруги”. Общо къмто 500 милионя „затъпели тикви”. Покрай тва ше им наложи да уничтожат и поне още три-четир милярда, замаяно бродещи по земния шарик /бачкащи, създаващи блага и верващи в Бога и Разума/ „пидали”. Които явно не са никак наясно, че тук, долу, на грешния ни глобус, се слушала думата на Хуйло, понеже держал в самбистката си кунка ядрено чемоданче; и на шоуменстващия милитар-номенклатурен, разглезен до безобразие още от детските си годьй, „старообрядец”, който па си мисли, че е фанал Моисей за … защитното наметало. Мчи, да на почват. Ний и без тва, сме си на път да се издушиме от простотия, гейотия и чис пидераслък. Хо-хо. В таз връзка, си спомнювам, чи кат бех воин на НеРеБето, имахме у нашто поделение две червено-генералски синчета. И двете беха вечно гладни и нагло бомбеха баките. Едното беше голем мърляч, цял ден се скатаваше, а след вечерната проверка, до среднощи си палеше пръднята у спалното помещение. Другият подчадърен тъпанар пък, взел, че откраднал един калашник от пирамидата, па го търсихме 2 месеця на смени като къртици из целия район и извънка. НамерИхме го накрая, зарит у едно дупче на полосата… Тез двамата, в два различни момента, ги бих като мачета у дувар. Гледах да ги не насиневам. Без малко да ме лепнат в дисципа, ма ми се размина. Векерото и то им беше много набрало. Сожелевам, че ни ги … таковата, нъл с извинение. Щот си беха баш разпуснати, застраховани „от горно место”, подрастващи долни червени пидали… Такиви ми ти работи. От вооружен червен пидал по-гнъсна работа нема по белия свет.

 • Един

  Един(07 March 2017 - 20:03)

  Отговор

  Фашиста Дугин нещо понадигнал гребен... Защо не се погледнат от страни, че са затънали до шия в говна а се взират н цинилизования свят. Довчера взривяваха църкви, днес първи православни. Жалки и бездарни ватници...

 • EU

  EU(07 March 2017 - 20:03)

  Отговор

  Човекът просто препива редовно с водка Путинка. Мястото им наистина не е в Европа и е по-добре да си останат самобитни

 • Eska

  Eska(07 March 2017 - 19:03)

  Отговор

  Пази Боже от "освободители" !!!

 • jorj

  jorj(07 March 2017 - 17:03)

  Отговор

  Кочина! Само приказки без дела ! По делата ще ги познаете!!!!!!!!!

 • Запознат

  Запознат(07 March 2017 - 17:03)

  Отговор

  Тук е верен принципа: "Опознай врага да го победиш" - така че това не е реклама. Що се отнася до Христо Иванов - на среща миналата седмица на въпроса за Крим той ясно изрази позицията че трябва да се спазват подписаните международни спогодби - не само в Украина, но и навсякъде по света. Иначе утре може да осъмнем със "зелени човечета" от през морето, или от юг. И ще се върнем в геополитиката на силата от 19ти век и последвалите катаклизми през ХХ век. Величието на една държава не е размера на територията или населението (Индия, Русия, Китай) а как живеят хората там (Сингапур, Швейцария, Монако, Люксембург, и др). И в големите страни - Канада, Австралия, Германия, САЩ - които са магнит за мигранти от всякакав отенък. Боли ме сърцето за живущите в Евразия - то не беше крепостно право, болшевишки тормоз 100 години, ленинизъм - сталинизъм - колективизъм, та сега експорт на реваншизъм и биене в гърдите колко са велики... Но наистина са велики - по мазохизъм и способност да пакостят на цял свят с налудничави идеи и манипулации - това което изпитва България сега.

  • Homo Sapiens

   Homo Sapiens(15 March 2017 - 14:03)

   Христо Иванов викаш. Кой беше той ? Знамм, че правителството на Борисов със сигурност държи на медународните правила, ама , тази госпожа която посочваш, не ми е известна !

 • Аерофлот

  Аерофлот(07 March 2017 - 16:03)

  Отговор

  Много патетично и емоционално дрънка за гейска Европа др. Дугин , ама ние от психоанализата поназнайваме , че който болезнено отрича хомосексуалността , явно му е налице хомосексуална фиксация ! Пък като гледам, колко гейски извращения има в руската армия и на как ва хомосексуална проститутуция се отдават руските войничета , че и за капак и педерПуткинчо обарва малките 5-7 годишни момченца и как се е покачил на високи токчета ....жал да ти стане за горките впиянчени ватненци

 • tulka

  tulka(07 March 2017 - 15:03)

  Отговор

  Страшното е, обаче, че постепенно се сбъдва мечтата на батюшката цар - България върви към закриване, изличаване от политическата карта на света. И май има доста хора, които са прегърнали т.н. православие-славянство.

 • в руссия-кочина

  в руссия-кочина(07 March 2017 - 15:03)

  Отговор

  са на мода брадати-педери. хамдулиля, както казват изконните руски вдъхновители - братята мюслимани.

 • Антимръсник

  Антимръсник(07 March 2017 - 14:03)

  Отговор

  Силни сте товарищ Дугин.Страшна сила,направила заплатата на хората 80$.

 • Хуйло

  Хуйло(07 March 2017 - 14:03)

  Отговор

  Бля,бля, бля....претенциозни плещения на самовлюбен и болен мозък Най-комичното е ,че се изживява на велик, а в налудната "православна " и фашизоидна рАЗИЯ го гледат и слушат със зяпнала уста

 • бг

  бг(07 March 2017 - 14:03)

  Отговор

  Щом такъв "дървен филосов" съветва Путин,ясно е какви хора управляват Русия.Като видят дебелият край,и търсят идеологията на помощ,също като 1917год.

 • дума

  дума(07 March 2017 - 12:03)

  Отговор

  „Александър Дугин: Европа e умствено слаба, а Россия — силна“ Да силна е Россия защото: Алкохола дава крилееее!

 • руският сайт фактор-трактор

  руският сайт фактор-трактор(07 March 2017 - 12:03)

  Отговор

  За какво му правите реклама на този? Защо всяка ваша втора снимка е на путин и сие? Защо сте написали Россия на руски? Вие сте РУСКИ сайт, продажници сте вие, заедно с руския агент и пръв ваш приятел руския агент альоша алексиев и всички други сътрудници на ДС които при вас са добре дошли.И какво ли да се чудим като парите ви идват от бюлетина 11 и следователно са РУСКИ

  • Енох

   Енох(07 March 2017 - 13:03)

   А ти какъв хибриден трол си. Да не си от челядта на ДАй България и новоизгряващия червен либерал Христо Иванов??? Браво Фактор, че не спират да показвате упадъка на сибирските мамалигари. Дегенератите са силни, наистина както казва колегата - Алкохола дава крила.

  • очуден

   очуден(10 March 2017 - 23:03)

   Честно казано и аз се изненадвам, че Фактор публикуват този фашизоид, любимец на Явор Дачков, неговия гуру д-р Николай Михайлов и чест гастрольор в руския вестник "Гласове" (който поне до скоро беше финансиран именно от Трактора, а после от Моника Станишева, Малофеев и Цв. Василев). Не че във Фактор няма и други полу-фашизоиди като т. нар. "професор Константинов", който днес лъсна като месечина в Панорама.

Оставете коментарОбнови