5,5 грешки на БСП и Нинова за разликата от 5,5 %

27 години Партията отказва да скъса с миналото си, а народът отказва да й повярва

Светослав Пинтев

  Набелязахме точно пет и половина грешки на Корнелия Нинова и цялото ръководството на Столетницата за загубата на БСП на предсрочните парламентарни избори. По точно грешката е една и е извечна – нежеланието на Партията да скъса с миналото си, но тя на тези избори имаше 5 лица, превърнали се в 5 груби грешки.  И половина…

 „БСП за България" загуби изборите с 5,5 процентни пункта, въпреки фанфарите как ще спечели убедително, как ще осъществи промяната. Резултатът е, че ГЕРБ най-вероятно ще има към 96 депутати, а червените – 79, като резултатите на БСП наистина са значително по-добри от тези на предишните избори, но ясно показаха, че дори и най-благоприятните за социалистите обстоятелства не могат да накарат българите да повярват на:

1. Промяната, която ще се прави от БСП

 По-скоро те вярват, че социалистите са способни на промяна, но я свързват с най-големите си кошмари, с развитото социалистическо общество и тежката сянка на Москва. Има, разбира се, известен контингент идиоти, които се кефят на това, но те съвсем не са мнозинството от българите, както си мислят на „Позитано” №20

Самото съчетание на две думи „БСП и „промяна” днес звучи повече от абсурдно, защото вече и децата знаят, че именно тази партия е в основата на кошмарния български преход, не на демокрацията, както се опита да ни обясни лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Тези избори ясно показаха какъв е лимитът за подкрепа на кампания, построена върху носталгията по социализма, евроскептицизма и левия популизъм”, написа Цветозар Томов.

Това изглежда само социалистите не го разбират. На тях им е трудно да осъзнаят, че без да се променят истински са загубени. А това не е свързано с букети пред бюста на Тодор Живков и метани пред Кремъл. Това са все неща, от които БСП трябва да бяга като дявол от тамян, а тя се навира в средата им.

2. Победоносната левицата

„В ляво се вижда, че има една партия, която доминира и това е БСП", отсече  говорителят на БСП Жельо Бойчев в едно интервю, посветено на първоначалния прочит на резултатите от предсрочните парламентарни избори.  Той дори твърди, че по този път БСП непременно ще стане първа политическа сила. Точно обратното, Жельо, по този път БСП върви към пропастта. Вярно е, че е тъпкана с левичарски лозунги, но повечето хора знаят, че милионерите в червените редици са най-много на глава от населението. Трагедията на България е, че левицата е окупирана от стадо ултрадесни милионери с марксистки лозунги в главите и тежки зависимости от една чужда държава, агресивна към свободния свят.

3. Ердогано –сталинския подход

Най-добре го каза социалният антрополог Харалан Александров , който направи ясно разграничение между кампанията на Румен Радев преди президентските избори и сегашната, в която партията се развихри. „Докато сега кампанията на БСП – излъчваше истерия, отмъстителност и загуби всякаква човешка мяра. Не дооцениха електората – смятаха, че по-агресивна кампания ще мобилизира хората. Агресията на лидерите на БСП беше асоциирана с поведението на Ердоган,  макар че говореха почти през цялото време срещу него. Това отблъсна избирателите. А Борисов продължи да се държи като обединител и това обърна вота към него”, обясни Александров.

Само бих добавил, че по скоро видяхме в кампаниите на БСП да проблясва  зловещата маска на Сталин. Дори Андрей Райчев забеляза, че  социалистите са предизвикали страх.

 Ердоган също е от грузински произход като Сталин, навярно за това маниерите им си приличат , а турският президент е и по-актуален, което го прави по –подходящ за тази метафора, но в БСП определено носят повече от гените на първия.

4. Заиграването с Путин

Както казах, БСП би трябвало да бяга като дявол от тамян от свързване с Кремъл и неговите евразийски планове, а Корнелия реши, че това е разковничето към победата и тепърва ще научава, че е точно обратното. Всеки друг може да си го позволи, но не и те. Те ще платят греховете на всичките си предшественици, ако я карат така. Партията я изяждат собствените й тролове, когато ръководството започне да вярва, че е предизвикала мощна пропутинска вълна. Такава има, но тя възбужда най-агресивните елементи, които червените делят с „Атака” като електорат.   Политологът Огнян Минчев коментира, че  БСП се е представила като носител на промяната, но е преувеличила, като се е представила като алтернатива на статуквото във външната политика и като е хвалела сближаването с Русия.  И пак ще цитирам Харалан, който посочи ахилесовата пета на кампанията:  „Голямата разтревоженост у хората, че ще бъде променена посоката на България и ужасени от алтернативата – това беше шанс за ГЕРБ. И ако БСП не бяха пресолили манджата, те можеха сега да бъдат първи.”

5. Новите лица

Не беше проф. Румен Гечев,  не беше Иво Христов,   то не беше Тома Томов, Славчо Велков,  Крум Зарков, че и… Елена Йончева, която е малко по друг случай. Нейната поява беше идеален шанс за Бойко Борисов да вкара в мача вбесяващия спомен за Сергей Станишев и да забие победния гол. Той просто винаги знае как да спечели този мач. Толкова е просто.

Трябва напълно да си загубил мисловната дейност, за да пробутваш за ново лице проф. Румен Гечев, вицепремиер с ресор икономика в катастрофалното правителство на Жан Виденов. Това попадение наистина е достойно за учебник по психиатрия, но е само един от примерите. Подобно е положението и при Тома Томов, всички знаем защо. За скандалния гаф с Крум Зарков изобщо не ми се говори, там всичко е ясно.

Половинката: Тя носи едно име: "Уолстрийт джърнъл"

Авторитетният американски вестник, написал в заглавие: „Русия обучавала БСП как да спечелят изборите в България”.  А инструкциите са спазени точно… Според изданието става дума за около 30-страничен документ, съставен от мозъчен тръст, близък до Кремъл, най-вероятно  с култовия генерал от КГБ Леонид Решетников в средата . Той бил доставен от бивш руски шпионин, който е в американския списък на лица с наложени санкции. Стратегията, която била засечена от българските тайни служби, препоръчвала настоятелно да се използват фалшиви новини и социологически проучвания с преувеличени резултати. Които налапа ЦК…

Това не е грешка, това е илюстрация на 5 –те лица на голямата грешка на БСП. Партията не е била намерена за коментар, отбеляза изданието. Цяла партия, а така да изчезне. Това навярно е симптом за едно по-сериозно изчезване. И си заслужава червените лидери да помислят как да го предотвратят. Ако искат, ако не…. Няма проблем, Сорос ще е виновен.