Виктор Алкснис: Ако Путин остане на власт, агонията на Русия ще продължи, може да изчезне от картата на света

Путин не може по честен път да стане президент, неговият рейтинг сега не надвишава 30, максимум 40%

Виктор Алкснис

Виктор Алкснис

Интервю на „Свободная пресса”

Виктор Алкснис, полковник от запаса, три мандата депутат от Държавната дума.

- Господин Алкснис, как оценявате сегашното състояние на обществото и позициите на политическите сили? 

- Мисля, че Русия се намира на прага на сериозни изпитания, и даже, не дай Боже, сътресения. Причината за това е, че сегашното ръководство се увлече в създаването на "вертикалата на властта и управляемата демокрация". Те решиха, че в Русия не живее народ, а население, което никъде не може да се дене. А ако им подхвърляме трохи от нефтената трапеза, всичко ще бъде нормално и стабилно. Но на хората освен стабилност им е нужна и свобода да избират властта, и свободата да изискват от тази власт. И на тази почва възникна сериозно противоречие, дори антагонизъм между властта и обществото, който в крайна сметка принуди хората да излязат на улицата. Но, въпреки това, властта, не си взе  никакви поуки.

- Така ли мислите? 

- Разбира се, ако говорим за действително демократични избори, то съдбата на властта се решава от изборните урни. Но властта не иска това, бои се. Страхува се от това, народът да има собствен избор. 

Който каквото иска да говори, но "Единая Русия" загуби парламентарните избори. А предстоят президентските избори. И се питам на какво още ще се реши властта, за да осигури "свободното волеизявление на народа", доколкото прекрасно разбира, че каквото и да направи, отработеният механизъм на машинации и фалшификации няма да сработи вече.

Всичко, което се предприема от Кремъл в момента води до пълно размиване изобщо на смисъла на многопартийната система. Всичко вече е до такава степен регулирано, че да създадеш и регистрираш партия е практически невъзможно. 

- Голяма част от хората, които излязоха на улицата против режима, против корупцията, "за" опозицията, са далеч от политиката. Те излязоха на протест защото "им писна". Но, в крайна сметка, на чия страна ще застанат? Способни ли са либералните политици да привлекат протестните настроения на обществото? 

- Аз лично смятам, че хора като Чубайс и Гайдар дискредитираха либералните идеи в Русия. 
Освен това Кремъл в последните години "окоси" фактически цялата политическа поляна, изключвайки възможността за появата на нови политици, нови политически лидери. Навални е изключение от тази картина, макар че, според мен, той е второ издание на либералите от 90-те. Той изключително цени идеите на Егор Гайдар, но мисля, че бърка, ние няма да можем да преживеем още една шокова терапия.

- Как мислите, Путин в първия или втория тур ще победи? 

- Ако изборите са честни (макар че това напълно трябва да го изключим), то победата на Путин би била под въпрос.  

- Да, но се говори, че заместник-ръководителят на президентската администрация е разпоредил, да не се допусне втори тур? 

- В Кремъл, прекрасно разбират, че ако след президентските избори се появят също толкова обвинения във фалшификации, както след парламентарните, това ще подкопае легитимността на Путин. Освен това, той не може да победи с резултат от 60-70 %, а на него му е нужна легитимна победа. В случай на фалшификация на изборите,  победата му няма да бъде призната нито от руското общество, нито от Запада. А да победи честно той не може. Аз, например, съм убеден, че неговият рейтинг сега не надвишава 30, максимум 40%.

- По последни данни рейтингът му е над 60 процента...

– Помните ли прогнозите на държавния ВЦИОМ (|Всерусийски център за изследване на общественото мнение) по повод изборите за Държавната дума: 60% за "Единна Русия". А тя, дори на тези тежко фалшифицирани избори, получи малко над 49%. С голямо усилие успяха да "добутат" до тази цифра. Тоест, реално, "Единна Русия" е получила някъде около 30%, а близо 20 са си "дописали".

Аз гласувам в един от раойните на Московска област и при нас "Единна Русия" се "издъни", получи едва 29%. И ръководството на района получи сериозни наказания. Та сега са започнали спешно да поправят ситуацията, за да не допуснат такъв провал и на президентските избори.
 
- Как? 

- Ето какво са измислили. При нас има доста секции, в които на парламентарните избори победи КПФР. И сега администрацията просто ликвидира, закриха тези секции, а избирателите са преразпределени в секции, които са по на 5 километра от дома им. Логиката е ясна: кой ще тръгне на 5 километра да гласува. Сметката е, че тези хора просто няма да отидат да гласуват и ще има възможност да се пуснат бюлетини вместо тях. 

Имам въпрос: ако твърдят, че са за честни избори, защо веднага започнаха с машинациите? Нали на всички е ясно, че затварянето на секции не е просто така и сигурно се прави из цяла Русия. Да, в Кремъл седят "грамотни" хора: измислили са как да осигурят победата на Путин още на първия тур. А ако не победи на първи тур, то те ще си имат неприятности.

- Виждате ли сред кандидатите реален опонент на Путин? Който би могъл да му бъде действително силна конкуренция?

- От регистрираните - никой. Работата е там, че за да има реална конкуренция трябва да бъдат сменени фигурите на претендентите. 

- За кого тогава да гласуваме? 

- Със съжаление трябва да кажа, че сред кандидатите в тази кампания няма нито един, който би могъл да бъде, така да се каже, "народен кандидат". Не е тайна, че през 2003 година хората действително гласуваха за Путин и той се ползваше с подкрепата на мнозинството от населението. Както, да кажем, както през 1991 година хората поддържаха Елцин. Сега няма такова нещо.

- А какво ни чака след изборите? По какъв път ще тръгне страната, като имаме предвид засилването на нестабилността в света? 

- Ако Путин остане на власт, това ще бъде продължение на бавната агония, която може да завърши с гибелта на страната. Ще продължи деградацията във всички сфери. Но това би означавало, че Русия изобщо е обречена да изчезне от картата на света. 

Единственият начин да оцелеем е да направим радикална смяна на курса. Русия най-накрая трябва да отхвърли ярема на нефтените си богатства и да престане да бъде само суровинен придатък на развитите страни. 

Една от причините да се отнасям крайно негативно към Путин е, че през последните десет години той фактически проведе деиндустриализацията на Русия. Когато дойде на власт той имаше възможност (това беше времето, когато за пръв път в Русия се появиха свободни пари да даде реален тласък на развитието на икономиката и индустриализацията. Но, за съжаление, тези пари бяха профукани, разпределиха ги между членовете на кооператива "Езеро" (визира се приятелският кръг на Владимир Путин от Санкт Петербург), купиха разни футболни отбори в Англия, яхти и т.н. А страната няма бъдеще. 

Погледнете: деградацията е навсякъде - в науката, в образованието, в медицината, в икономиката. Но властта през цялото време се преструва и твърди, че всичко ни е наред, привежда ни някакви икономически показатели, които нямат никакво отношение към реалния живот.  

На мен това ми прилича на театър на абсурда. Руските хора чувстват тази лъжливост. Те може да имат вяскакви политически убеждения, но ги обединява едно, те повече не са съгласни да бъдат боклук. 

Мнозинството от хората нямат определени идеологически пристрастия, на те излязоха на улицата, защото са възмутени от начина, по който постъпва с тях властта.

Те по мирен и конституционен начин вече казаха: "Да, на изборите вие ни се изплюхте в лицето. Ние ще го запомним и ще преминем към следващата крачка". Ако властта отново започне да забранява и да разгонва мирните протести, то ще последват доста по-сериозни неща...И, не дай Боже, властта да направи глупостта и да опита да използва насилие...