Зад поръчката на самолетите „Грипен“ стоят явни руски интереси

Само за три месеца погромът в Министерството на отбраната е ужасяващ, върнаха явни противници на НАТО

Във външната ни политика  няма място за гол патриотизъм, със самочувствие над ръста, който имаме, казва пред Faktor.bg бившият военен министър и лидер на БЗНС

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Ненчев, изненадан ли сте, че под натиска на президента Радев служебното правителство се активизира да похарчи  1,5 млрд. лева за закупуване на шведския самолет „Грипен“?

- Не съм изненадан, защото зная какво е мнението на Радев по тази тема още преди да стане президент. Това е поредната глупост, безобразие в завършен вид. Да се финализира  този проект от служебен кабинет - е безумие. Като военен министър положих изключително големи усилия България да започне превъоръжаване. Показателно е, че не сме чули от президента Радев нито дума за състоянието на българската авиация през последните месеци. А докато беше кандидат за президент ежедневно атакуваше, че едва ли не аз съм докарал родната авиация до там, че не може да изпълнява своите ангажименти. Но след като влезе на „Дондуков“ 2, мълчи по тази тема. Мълчи и служебният министър на отбраната. Трябва да приемем, че или всички проблемни въпроси са били решени, или не ги е имало във вида, в който ги е представял превратно Радев пред обществото. Какво реално се случва сега – финализират един проект, който аз започнах и прокарах успешно и в Народното събрание. Парламентът прие този проект, гласува бюджетната рамка с цената на много усилия и дебати, а сега Радев се възползва умело от  ситуацията. Това е неморално и несправедливо. Държа да припомня, че наскоро бе сменен директорът на Института по отбрана – проф. Тагарев, един изключителен специалист, бивш министър на отбраната. С отстраняването му веднага ми стана ясно какво се замисля – махат шефа на Института, за да прокара Радев собствения си проект и избор. 

- Правени ли са анализи какви самолети е най-изгодно да се закупят - Ф - 16 MLU и европейския Еврофайтър Тайфун или шведските "Грипен"?

- Позицията ми винаги е била национално отговорна, тоест съобразно геостратегическия интерес на България. Трябва да е ясно, че независимо какви ще бъдат самолетите, обслужването им е много скъпо. Скъпа е подготовката на пилотите. Когато трябва да изберем какъв изтребител да закупим, винаги съм изхождал от това какви самолети имат съседите ни. Говоря за съседите партньори в НАТО – Румъния, Гърция и Турция, а те работят с Ф-16. Ако решим да обучаваме пилотите – къде ще го правим. Едно е да ги тренираме в Гърция, да ползваме техните тренажори, друго е да ги обучаваме в Швеция или някъде другаде по Европа. Стратегически важно е къде ще се осъществява поддръжката на тези самолети. Коментирали сме тази тема и с румънци, и с гърци, та дори и с Турция. Можем да влезем в консорциум с тези натовски страни и заедно да поддържаме  самолетите. Друг съществен въпрос е какво е следващото поколение самолети, каква е перспективата. Ако сега масовият самолет е Ф-16, то перспективата е Ф-35, много по-лесно е да обучиш един пилот на Ф-16, а после  той да премине на Ф-35. Проблем са и въоръженията, които трябва да бъдат монтирани, ако заложим на варианта „Грипен“.  Съществен е и въпросът - с какво оборудване ще летят. Естествено с американско. Тоест, техниката, която ще се закачи за този самолет, за тази платформа ще бъде американска, въоръженията също, но ще ни струват доста по-скъпо, ако ги вземем допълнително. Внимателно съм проучил тази тема. Знам, че наши съюзници в НАТО използват самолетите „Грипен“, но към тях има доста забележки. Важният въпрос обаче е – тази поръчка не е работа на служебното правителство. България е парламентарна република, но явно интересите са огромни и това провокира действията на президента и Герджиков. Като военен министър аз бях първият, който влезе в остър конфликт с Радев. От първият момент беше ясно, че този човек, още докато бе командващ на ВВС, прави кампания, нечистоплътна кампания. На фона на службата и проблемите й рекламираше себе си. Това е поредният много сериозен гаф, който  Радев забърка, но се надявам редовното правителство да поправи тази грешка. Добре е да се направи сериозна експертиза от Института за отбрана. Да получим оценка  и в широк аспект да се даде яснота – какъв самолет е нужен на България.

- Какъв изтребител е най-подходящ за нас?

- Имаме нужда от многецелеви самолет – категорично, а не от прихващач, тоест от самолет, който води битка във въздуха. Ако се спрем на „Грипен“, това означава, че трябва да поддържаме още един самолет, който да е за битка по наземни цели. Полезно за България е отбраната да се насочи към многоцелеви изтребител, който да върши работа както във въздушен, така и в наземен бой. Ако се спрем на „Грипен“, то трябва най-вероятно да поддържаме и СУ-25, пак руски самолет, защото шведският не може да води наземна битка.
- Прозират ли зад тази прибързана ориентация към „Грипен“ някакви други интереси и зависимости, примерно руски?
- Това е безспорен факт, очевадно е какво се случва. Вижте Румъния колко постигна в отбраната си. Ние също сме имали сериозни стратегически идеи в тази област. Водили сме разговори със САЩ. Обмисляше се тук да има тяхна база, проявяваше се интерес към предприятието „Авионамс“. Стъпвайки САЩ у нас, България става стабилна зона. Тяхното присъствие в тази точка на света е въпрос на национална сигурност. Идеята беше у нас да са американските ремонтни заводи, тук да се поддържат техните самолети. Това се обуславяше и от влошените отношения между САЩ и Турция. За мен руските интереси при закупуването на „Грипун“ са очевадни. Русия е направила всичко възможно тяхното лоби да насочи българското правителство към закупуването на друг тип самолети. За тях е ужас САЩ да имат силно влияние в България, а ние се стремим към това. Всичко е очевадно, какво има да анализираме – ако вземем „Грипен“, те ще са без американско оборудване. А ние после на какви цени ще го вземем, за да са самолетите в бойна готовност?

- Има твърдения, че „Грипен“ са по-лесни за прихващане от руските ВВС, до колко това е реален проблем?

- Не съм получавал такава надеждна информация. Дали са по-лесни за прихващане - зависи от много фактори. Проучвах  опита на партньорите от Източна Европа. Негативни бяха становищата им за „Грипен“. Надявам се, че тази информация е получил и президентът Радев. За първи път изразявам позиция по тази тема, но проблемът наистина е стратегически за България и нейната отбрана.

- Министерството на отбраната ли се оказа най-силно поразено от политическата чистката на служебното правителство?

- Очевидно случващото се в МО не е случайно, както и действията на служебния министър Янев. Докато бях в министерството се стремях да подмладя състава. Отнесох доста бой за едно мое решение да отстраня всички пенсионери. Това беше справедливо и мотивиращо за младите и перспективни кадри в армията – хора, владеещи западни езици, квалификация, с друг тип култура и възпитание. Сега служебното правителство връща ретроградни кадри, свързани тясно с Русия, изповядващи русофилски възгледи. Погромът в министерството е ужасяващ. Проблемите не са само кадрови, но и с геостратегически решения, за модернизация на армията и превъоръжаване. Обаждат ми се служители от министерството, силно обезпокоени, че за месеци са успели да разрушат това, което е градено с години. Често са ми казвали, че смяната на кадри не е реформа. Не съм съгласен. Не можеш да правиш реформа с лица, чието мислене е от другата страна, обърнато на изток. Имал съм множество конфликти с такива служители и все пак успях да направя удачни кадрови промени, които промениха образа на военното министерство - с интелигентни хора, с ясна атлантическа ориентация. Уволненията през тези три месеца ще оставят тежък отпечатък в отбраната.

- Имате ли усещането, че през тези три месеца бе изпълнен някакъв предварително подготвен план – да се прочисти в министерството пронатовският и проевропейски състав, и да се подменят с ръководни кадри, свързани с Русия?

- Мога да кажа едно – когато стъпих в длъжност и отидох в щаб-квартирата на НАТО бяха много подозрителни към България. Дори ме попитаха дали имаме намерение да изпълняваме задълженията си към НАТО. Отношението към нас беше силно компрометирано. С упорити и последователни действия възвърнахме доверието. Тази година например ние ще сме с най-много военни обучения, заложени са  от предходната година. Ще тренираме с нашите съюзници. Бях привърженик да изпратим български батальон в Румъния, да разположим натовски кораби в акваторията на Черно море. Обвързах това разполагане при бежанската криза, да подпомагат държавата и правителството. Проблемите в армията бяха тежки, аз съм казвал – част от генералите са с единия крак във Варшавския договор, а други - и с двата крака бяха там. Проблемът е, че сега  служебното правителството и президентът върнаха на ключови позиции такива хора. Този опасен процес не е останал незабелижим от страна на командването на НАТО, от страна на генералния секретар. Те получават информация за всеки един конкретен случай. Проблемът е, че за месеци беше пропиляна една енергия, трупана с години.

- Едно от най-спряганите имена за бъдещ военен министър е на Красимир Каракачанов, но той е с ясно изразен руски профил патриот, как ще съвмести този образ с ценностите на НАТО?

- Не зная кой ще бъде следващият министър на отбраната. Чувал съм, че се спряга името на Каракачанов, той беше и член на комисията по отбрана. С него съм имал не леки спорове. Спомнете си, че той настояваше да върнем редовната военна служба. Изразявал съм публично моята отрицателна позиция към тази идея. Допускам, че отново може да се опита да я реализира. Това е твърде обезпокоително. От друга страна ме притеснява обстоятелството, че в тази тежка геостратегическа ситуация се усеща липсата на дългосрочност, на яснота -  какви ще бъдат отношенията ни с Турция. На каква основа ще се развиват – дали ще търсим конфликта, или ще търсим приятелство и солидарност спрямо общите си проблеми. Може и да бъда обвиняван от моите противници, но нито за миг не спрях да работя за добросъседските отношения, бях в диалог с моя турски колега, за да не предизвикаме криза. Предполагам, че много бързо следващият министър ще научи от спец докладите, които съм получавал и аз, че турското правителство е в състояние да насочва и да контролира бежанските потоци в желана от тях посока. Много е опасна играта с тази тема. Не би следвало ние да провокираме нежелани ситуации. Винаги съм се опитвал да търся опорни точки в историята, в историята на БЗНС. Зная, че и Стаммболийски след Първата световна война се е подлагал на унижения в някои отношения, но е търсил копромиса в името на стабилността и сигурността на българските граждани, и ги е постигал. Аз имах добър диалог с всичките си колеги от съседните страни – турския, гръцкия, македонския, сръбския, румънския. С оглед на принадлежността на г-н Каракачанов и тезите, които е споделял в миналото, имам известно безпокойство. Ще му кажа лично – опасно е да се правят експерименти, трябва да се търси опция за разбирателство и сътрудничество. Място за гол патриотизъм, с някакво самочувствие над ръста, който сме - е много опасен. Тази цена ще я плати българският народ. Правили сме анализ какво би могло да се случи при една кризисна ситуация. Стигали сме до извода, че 120 хил. души бежанци могат да дестабилизират България. Дълбоко съм убеден, че и половината от тях да се опитат да навлезнат, държавата ще бъде дестабилизирана и политически, и икономически за дълъг период. Който и да е следващият министър, той трябва да обърне внимание на тези стратегически теми.

- Изтичат 100-те дни на президента Радев, кои са големите гафове, които допусна?

- Реално това бяха 100 дни гаф, след гаф, след гаф… Кой по-напред да коментираме. Понякога ние българите имаме нужда  да осъзнаем какво се случва, виждайки каква цена плащаме за политически грешки. Радев забърка огромни скандали, да ги проследим набързо. Първото му посещение в Брюксел - имах усещане, че руски посланик или високопоставен  служител на Кремъл е в Брюксел, а не българският държавен глава. Първото нещо, което поиска Радев там е да паднат санкциите срещу Русия. Той не поиска повече сигурност, повече икономика, повече средства за бежанци, социално слаби, за магистрали и т.н., а моля ви – свалете санкциите срещу Русия. Така и неразбрахме, а вероятно и Радев не е разбрал какво е гласувал за споразумението с Канада – СЕТА. По слаб държавен глава от времето на Живков България е нямала, а те си и приличат. Как да подминем прекия натиск, който непрекъснато оказваше като президент на служебното правителство. Вземете инициативата му със законопроекта за уседналостта. Той няма право на законотворчество, а още повече, ако то разделя нацията. Този  човек е непоправим. Някои анализатори казват, че ще се научи във времето и ще се промени, но той забърква все по-големи скандали. Отказа да заеме позиции по скандала с главния прокурор и кафето в ЦУМ. Трябваше да изрази ясно становище, ролята на президента е да бъде балансьор и арбитър, особено когато още нямаме редовно правителство. Та той назначава една част от магистратите във ВСС и носи отговорност. А как да забравим глупостта му със знамето, което се вее над Крим… Изпратих му една снимка от Влас с развят руски флаг. Влас тогава руски ли е? Президентът казва, че не само Турция, но и други държави се месят във вътрешните ни работи, но  мълчи – кои са те. Примери много в посока на неговите гафове. По време на кампанията за избор на депутати дадох едно интервю в пловдивска медия, със заглавие, че  ще имаме  скоро осъден главен прокурор и отстранен президент. Сега бих повторил тези думи отново. Убеден съм, че хората от улицата ще дадат поредния шанс на българските демократи и българското общество. От всички нас ще зависи до колко ще го отиграем добре, за да бъдем част от обединена Европа. По информация, която Радев получава от службите, би следвало да знае пред какво е изправена Русия – пред тотален колапс. Вероятно още от средата на тази година Русия ще има тежки икономически и финансови проблеми. Не може президентът да не знае, че Русия най-вероятно целенасочено изпраща и заселва цели общностни групи руснаци по българското Черноморие. България трябва да има отношение към това, трябва да прояви характер, защото по примера на Крим можем да имаме големи неприятности. Това са общности, които се самоизолират, които се организират, които ще поискат права и повече правомощия и скоро могат да си изберат кмет на някоя от големите общини в България. Не се съмнявам, не е далеч времето, когато това ще се случи. Българската държава и в лицето на президента трябва да предприеме конкретни мерки, да се види тези хора с какъв статут са, колко време могат да живеят в България, на какво основание и колко трябва да инвестират, за да получат специален статут. Държавата е длъжна да предприеме всички необходими мерки, ако ни е заложен капан, в който можем да попаднем. Тази опасност трябва да бъде предотвратена, още повече след политическата криза и бунтовете в Македония.

38 Коментар(и)

 • Николов

  Николов(10 May 2017 - 15:05)

  Отговор

  Едно услужливо журналистче пита една комплексирана перука, която си избиваше комплексите върху проститутки за сметка на МО за изтребители. Слава богу, бившият е толкова тъп, че няма грам истина в думите му, лъжите му са толкова плоски и нагли, че ако съм на мястото на СААБ, ще го дам под съд за преднамерено дескридитиране на техен продукт. Мръсен, лайнян лобист! Някой от пишещите тук знае ли колко струват новите МНОГОФУНКЦИОНАЛНИ Грипени? Един милиард лева, платени за 10 години, сделката е рамкова, включва наземно оборудване, обучение на пилоти и технически персонал и офсет, за който перуката въобще не иска да говори. И това - със спестени 35% от държавния бюджет. Знаете ли колко струват 37-годишни, отлежали Ф-16а? По 97 млн. евро парчето или 1,5 млрд. лева. Излиза, че той иска да натовари данъкоплатеца с явно неизгодна сделка, защото се е одупил на определени интереси. Я да си...!

 • Кери

  Кери(09 May 2017 - 10:05)

  Отговор

  Ако някой не е виждал усмихнато лайно, може да го види на снимката.

 • F-16

  F-16(03 May 2017 - 18:05)

  Отговор

  F-16 е доказан изтребител, който се използва от най- добрите военновъдушни сили по света. На скоро Американците решиха да продължат да го използват до 2048-ма, тъй като е доста успешна платформа, самолет, който е от най- добрите от своето поколение, макар да е модел използван от 30 години насам. Един самолет при положение, че се подържа добре няма никакъв проблем, ако ще да е и 5-та ръка... тук става дума за самолети от бойната авиация на страни от НАТО, където стандартите са най- високите в света.

 • БИП-ВИП Бр.

  БИП-ВИП Бр.(02 May 2017 - 14:05)

  Отговор

  Имаме....1млд. и половина лв. за закупуване на в0енна. т-ка.... Я да пробваме да съберем от всички българи с кампания още 1млд........и тогава д купуваме...Нали сме патриоти? Кой ,колкото иска на доброволни начала.....Нема да се краде......

 • Anton

  Anton(01 May 2017 - 10:05)

  Отговор

  Аман от "освободители" и от тяхните мекерета !

 • Земеделец

  Земеделец(30 April 2017 - 14:04)

  Отговор

  Ненчев защо всички военни те мразят,направи си сам сметка що човек си щом офицерите те псуват,а как са ти проститутките търсиш ли им нова службица може би в затвора!

  • Кур за Путин!

   Кур за Путин!(30 April 2017 - 18:04)

   Псуват го офицерите защото са с промити мозъци русоиди!

 • Гаф след гаф след гаф

  Гаф след гаф след гаф(29 April 2017 - 19:04)

  Отговор

  Точно така е. Само че за цървулът това не са гафове, а точно изпълнение на задачите зададени от кремъл. Ех галоши, галоши, като си избрахте цървул за президент ще си останете завинаги в прахта и калта.

 • Българина

  Българина(29 April 2017 - 16:04)

  Отговор

  А бе Бенчев, а бе Хибриден, Какви глупости твориш пак? Какво общо има Русия с избора ни на НОВ МНОГОЦЕЛЕВИ Грипен/не 40-годишен Ф16/. Защо Чехия и Унгария се спряха на него?... За него - Следствие -> Прокуратура -> Съд -> Затвор!

 • balgarin

  balgarin(29 April 2017 - 14:04)

  Отговор

  ОТКОГА В БЪЛГАРИЯ ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ ВЗЕХА ДА РАЗБИРАТ И ОТ ВОЕННА ТЕХНИКА И ПО СПЕЦИАЛНО ОТ ВОЕННИ САМОЛЕТИ И ИЗТРЕБИТЕЛИ , от мотики и домати да СТАНЕШ ТЕСЕН СПЕЦИАЛИСТ ПО ВОЕННИ ИЗТРЕБИТЕЛИ може само в България да ИМА ТАКИВА СПЕЦИАЛИСТИ . КОЙ СА ВИКИНТГИТЕ ИЛИ ПО ТОЧНО ШВЕДИТЕ АЗ НЯМА ДА ПИША НО ЧЕ СА В ДЕСЯТКАТА НА НАЙ РАЗВИТИТЕ ТЕХНИЧЕСКИ ИНДУСТРИАЛНИ НАЦИЙ ПРОВЕРЕТЕ САМИ , какво ПРОЙЗВЕЖДАТ ШВЕДИТЕ И КАКВО ПРАВЯТ АЗ САМО МОГА ДА МЪЛЧА И ДА СИ СВАЛЯ ШАПКАТА ПРЕД ТАЗИ НАЦИЯ БРАВО . а тоз ПРОСТАК СЪС ПЕРУКАТА дето назначаваше ПРОСТИТУТКИ във военното министерство ВЗЕЛ ДА ГОВОРИ ГЛУПОСТИ ЗА ШВЕДИТЕ И ШВЕДСКОТО ПРОЙЗВОДСТВО И САМОТО КАЧЕСТВО НА ТЯХНОТО ПРОЙЗВОДСТВО жалко ПЪЛЕН НЕЩАСТЕН ПРОСТАК , а когато ПЛАЩАШ ТИ ПОЛУЧАВАШ И ТОВА ЗА КОЕТО ПЛАЩАШ а не три кинта за цървули а искаш кожени ботуши , още повече GRIPEN ти ДОСТАВЯ ВСЕКИ БОЕН САМОЛЕТ СЪС РЕЗЕРВЕН ДВИГАТЕЛ а това значи дълаг живот за самолета . за НЕЗНАЕЩИТЕ работните часове на двигателите за МИГ са 200 часа и двигателя отива за ремонт докато при GRIPEN е 2000 работни часа ОГРОМНА РАЗЛИКА НАЛИ , но СПЕЦИАЛИСТИТЕ ДА СЕ ИЗКАЖАТ ПО ВЪПРОСА а не заварчик като мене или МОТИКА като тоз перукан да купат САМО НОВИ САМОЛЕТИ ДОРИ АМЕРЕКАНСКИ И ШВЕДСКИ ВЗЕТИ ЗАЕДНО аз съм данакоплатец и това ИСКАМ ЗА МОЯТА БЪЛГАРСКА АРМИЯ.

  • отвратен съм

   отвратен съм(05 May 2017 - 09:05)

   Ти бе тъп трол седиш ден и нощ в сайта и се изказваш абсолютно по всички теми,ти ли критикуваш .Универсална експертиза е невъзможна дори и за тебе.

 • Ощавен маркиз

  Ощавен маркиз(28 April 2017 - 22:04)

  Отговор

  Шапо за първия чисто евроатлантически бг-военен министър, г-н Ненчев, и интервюиращия го г-н Стоянов! Голата /НЕпутьолизно мънкана и олигавена!/ ИСТИНА за стратегическия съюзнически интерес и пътя към ускорен военно-технологичен, стопанско-инвестиционен и социално-стандартен просперитет на „троянското конче” България Е това, което страхува, мачка и предизвиква хистерична безсоница у около … 3-илядния агентурно-КАГЕБУРЕН октопод на кремлин-лубянковската химперийка по нашенско!!! Понеже още не е дошло онова люто евроатлант-„хунтово” време, когиш ше вадиме вехти /а и от по-ново путколение/ красно-комисарски подполни шакали, заяци и лалугери из дупките им. Некои /дупки/ много луксозни, други „по-кинически” устроени… Винаги съм казвал: Подценява се европейската /и прусашко-балканска/ строева природа на НАРОДА ни. Тя ще изплющи в дадена посока и в даден момент върху … дадена прослойка от национални предатели и охранени ПРЕХОДНИ плуто-постком-тарикати!!! И тъй като, убеден съм, тва ше стане под категоричната опека на международния и ЕС-правовия ред - ясно е, КОЙ ШИ РИВЕ… Тъй, другаре и гасуда, Жужлякот тез дни разрови, /къкто пак отдавна съм предупреждавал/, балканското гюбре, с мАкедонска съчка да го пали; и тва май ше му е последната Геркулесовска изцепка… В Сирия удари на томахавката челно, в Черна гора го цепят по монтенегровски, в кимовска Сев. Корея …, м-да, там големият търговски Чайник и тайнствените джапанки, ходещи по драконовски трънпчета, му готвят изненаде… Ний да се гльодаме Европата. И да са държим да прусашкия силях. Ко питате и мене, еф-шеснайската си е пирфектно небесно пушкало. Не, че съм недоволен от шведските майстории, квот съм купил и ползвал суидиш, режещ инструмент и проч. - мнооо съм останАл доволен. На, и днеска резАх с един таков, три часа без да спрем. Пърфект. Да ма извинят путзитан-атако-сарайците, че ги резнАх с тез неколко реда.

 • Фънки

  Фънки(28 April 2017 - 20:04)

  Отговор

  Знаят ли тукашните фенчета, че Ненчев лично даде 65 млн. лева за поддръжката на МиГ-29 на Русия. И даже не ги даде направо на руска компания, а ги даде на местен български посредник. Знаят ли го това :)?

  • нищо странно - фенче се римува с менче, фънки с дънки, и т.н.

   нищо странно - фенче се римува с менче, фънки с дънки, и т.н.(02 May 2017 - 10:05)

   Би трябвало да се знае и от "тамошните анализатори", че "тукашните фенчета" няма как да знаят за неща, които официално не са някъде публикувани (онлайн или офлайн) като факти, освен ако не са "някаква част от тези процеси" (т.е., съответни ченгета (или агенти, или доносници - тайни, явни), или подставени лица, или целеви интернет тролове и т.н.).

 • Аерофлот

  Аерофлот(28 April 2017 - 16:04)

  Отговор

  Е, някой да каже истината -Радев е зависим , а руснаците са пленили армията ни , а едни олигарси ще усвоят няколко милиарда от отпуснатите пари за въоръжаване . Да пази Бог , да не ни обявят война руснаците , както няколкократно са го правили вече, че с тая армия и предателски генералитет , сме капут отсякъде . Сал едно НАТО остана да ни брани, но докога, като се вижда че ние сваляме доброволно гащи и се надупваме на противника и сдаваме фронта доброволно -дали НАТо-вци ще искат да гинат, заради гламави като нас А троловете имат да печелят петрокопейки от дивотията ни

 • Фалшиви новини Ненчев

  Фалшиви новини Ненчев(28 April 2017 - 14:04)

  Отговор

  До този момент подозирах че Ненчев е нарочен и наистина си разбира от материята. Сега окончателно се разубедих. Грипен си е МНОГОЦЕЛЕВИ изтребител, той е замислен за такъв - въздушен бой, наземни цели и разузнаване. Очевидно е че Ненчев иска да внуши невярна информация. Всеки който иска, може да провери в интернет. Има много позитиви от купуването на Грипен пред Ф-16. - Грипен е последен модел многоцелеви изтребител, докато Ф-16 е стар модел...а конретните самолети са трета ръка ! - Грипен е с един двигател - ерго, има много по-малък разход на гориво и разходи за поддръжка; - Чисто нови са - ще имат гаранция - ерго - отново по-малък разход за поддръжка - Шведите в пакета са включили и тренажори, така че проблема с обучението отпада - Доколкото знам има възможност да се изплащат и на лизинг

  • Какво толкова е станало

   Какво толкова е станало(02 May 2017 - 10:05)

   ... Ами то, винаги е така - всеки си гони интереса, някои търговци действително искат и да си "пробутат по-стара и по-залещала" продукция, но всичко си зависи от платежоспособността на клиента. Все пак винаги трябва да се знае: разни търговци - разни нрави, но лобитата в крайна сметка имат думата.

 • Много сте зле да слушате ненчев

  Много сте зле да слушате ненчев(28 April 2017 - 14:04)

  Отговор

  Грипените нямат нищо общо с Москва, а много от частите се правят в САЩ. СААБ си имат собствена авиационна система, която се интегрира с тази на НАТО. На нас не ни трябват самолети за нападателни цели, къде ще нападаме? Не е сложно да се информирате за качеството на самолетите от независим форум , защо не и направо от източника? http://www.f-16.net/forum/viewtopic.php?t=1029 Дано разбирате англиийски поне.... Развяването на русофобската карта в този смисъл е признак на безидейност и слабост. Не руснаците по черноморието са опасни, аз съм от там. Идват си с уважението, с парите и даже не се напиват толкова колкото англичаните и датчаните например. След, което се прибират и кой от къде е до другото лято... Така е било винаги... Какво ви става??? Последните няколко години заради санкциите ги изгониха и почнаха да си продават имотите, но тенденцията спря. Аз лично не мога да ги понасям защото ми пълнят плажа, ама като хора са свестни.... Проблемът тук, време е вече да го разберете, че САЩ ни възприемат като колония и ни заповядват как да се държим само в техен интерес и този на Турция. НПО-тата , които разцепиха вчера Македония са същите, които вашите любими евроатлантически лидери налагат като стандарт за демокрация и свобода. Същите тези НПО-та , ще ги пазите още 10 години със самолетите купени от техните господари със нашите пари и след 10 години ще ви кажат: Сорри Майкъл, ама това вече е наша територия и ще си заселваме когото искаме. Независимият път, който евентуално бихме избрали е правилен и само ще увеличи желанието на нашите партньори в НАТО да съдействат с нас на основата на уважението и зачитането на националните интерси. Време е да почнете да мислите и да се самоуважавате!

  • Има нещо гнило щом руското назначение Радев иска Грипен

   Има нещо гнило щом руското назначение Радев иска Грипен(28 April 2017 - 19:04)

   Ха ха руска упорка, как си ти личи. За самолета си прав до някъде, зависи с какво ще го въоражиш, може и да води бой и срещу кораби. За България е набелязан модела Грипен C/D, който не се произвежда от 2015 г. Това не е проблем, шведската страна може да го произведе. Проблема е че нашите чиновници могат да поръчат стари ГрипенА/Б които да бъдат преустроени в C/D. И май точно това им е целта. И аз не съм съгласен с Ненчев, но като видя какви руски опорки защитават сделката с Грипен, се замислям че има нещо гнило. Лъжеш за руските мужици. Осраха крайбрежието, държат се като колонизатори. А за пиянските им изстъпления не ми говори. Една рускиня стигна до там, че се опита да промени устието на Камчия. А миналата година на един плаж не пускаха българи защото носели зараза за руските корортисти.

 • комуниги PATRIOTI

  комуниги PATRIOTI(28 April 2017 - 14:04)

  Отговор

  Остава и ДС,което е и КГБ доносник с досие да се сложи там и Западът само ще се смее или смее и плаши...

 • Коки

  Коки(28 April 2017 - 14:04)

  Отговор

  Браво г-н Ненчев,интервю на истината,честа и достойнството

 • Fly

  Fly(28 April 2017 - 13:04)

  Отговор

  Толкова сте заслепени и толкова промивки на мозъците сте претърпели, че никаква нормална мисъл не може да проблесне! Купете стари американски боклуци на по 20 години, та да ви падне сърце намясто! Ама то всичко се връща после, Американски продажници!!

  • Броз

   Броз(28 April 2017 - 14:04)

   Благодарение на твоите идоли от БКП-СП и КПСС, Путкин, и все останала сволоч сме на това дередже. А "бракмите" поне са американски и свалят де що видят, а руските кенефи ги виждаме - излита и се разбива, приземява се и се разбива. Освен за мишени при тренировка за друго не стават.

 • отчето

  отчето(28 April 2017 - 13:04)

  Отговор

  Големи сте тъпанари , щом одобрявате мнението на тоя некадърен селяндур.

 • към всички

  към всички(28 April 2017 - 13:04)

  Отговор

  време е да се поиска сметка от президента чрез импийчмънд и да се направи анкета по медии,фейсбук просто вън за този президент в кавички на българския народ

 • Наблюдател

  Наблюдател(28 April 2017 - 12:04)

  Отговор

  НЕНЧЕВ, ВИЕ РАЗБИРАТЕ ОТ ДРУГИ НЕЩА, НО ОТ АВИАЦИЯ - НЕ!

  • Енох

   Енох(28 April 2017 - 13:04)

   Ненчев разбира как функционира правилно министерството, Ненчев не разбира от това как се управлява самолет, но знае изискванията за самолет пригоден за бойни действия, съвместим с изискванията на НАТО и ЕС. Знае изискванията за техника, качествена с лесна възможност за поддръжка, до оборудване, ат грипен не е такъв. Вместо самолет, който да може да се поддаржа в съседна -Турция, Гърция, Румъния, ще си взимаме возило което могат да ремонтират само в Швеция. Оборудване, снаражение все фактори. Обучение на пилоти на пример чрез тренажори за Ф-овете най-близко има в гърция. Комшиите разполагат с над сто тренажора, за Грипен не съм чувал, кой и къде ще обучава младите летци.... Не говорете без да мислите, а още по вярно е да спрете да мислите, след като се вслушвате в думите на ватника рАдев

 • Cara Mia

  Cara Mia(28 April 2017 - 11:04)

  Отговор

  Много точно назовава г-н Ненчев нещата с истинските им имена. Жалко,че засега не е отново министър на отбраната.

 • Рут

  Рут(28 April 2017 - 11:04)

  Отговор

  Браво Ненчев, браво! Борец срещу русоробството беше и като министър. Дай Бог повече такива политици, ама да знаеш, че рашките няма да те оставят свободно да дишаш.

 • Към прогрес, после и към регрес, ... напред-назад, лутане и т.н.

  Към прогрес, после и към регрес, ... напред-назад, лутане и т.н.(28 April 2017 - 11:04)

  Отговор

  Лично мнение, с което не ангажирам никого: и за най-непредобеденият става ясно че русняшкото лоби чрез БГ-служебния кабинет се опитва да направи каквото е възможно, дори и в последния момент. Обикновено винаги в такива моменти, руска агентура (а коя друга да бъде господа-другари? - сигурно турската или американската?, или брюкселско-европейската, английско-картофената, или израелската? - ...и т.н.) се опитва да наложи чрез свои структури, свои набелязани интереси и цели. Нима е тайна това за българите?! - не разбира се, ама си траят - така са научени, наведът се и се "таят", наведената главица и сабята и т.н.... Затова обикновено се използват български робски и слугинажни рефлекси из разните партийни централи и кабинети, а както се знае това не води до нищо добро - в това е и нещастието на тази държава. Какъвто искат самальот да си купуват тия в МО, ...ако искат и с талиги могат да "воюват", само и само да не скършат нечий хатър!

 • дидо

  дидо(28 April 2017 - 11:04)

  Отговор

  Браво на Ненчев! Аман от предатели и мекерета като Радев. Но неглежирането на Гочиту е добреа трнденция стимулирана най-после от US Посолството. Пък и Курнелийката обърна палацинката. Дано е за Добро. Тагарев - обратно в института. Флегматичен, мързелив, но умен! Аман от активни предатели и простраци!

 • Радев - вреден за България президент ли е?

  Радев - вреден за България президент ли е?(28 April 2017 - 10:04)

  Отговор

  Радев - вреден за България президент ли е? Ако съдя по интервюто, е изключително вреден! А преди това го приемах като посредствен и неподготвен човек.

 • Зико

  Зико(28 April 2017 - 10:04)

  Отговор

  Чак сега ми светна лампичката с тези самолети - пак мръсна руска игра, а България все да плаща и да е зависима. Това робство 140 години не е спирало. Радев е в ролята на еничарин, как поне малко не милеят за тази Българи, а са готови все за руски интереси да я продават.

 • К К

  К К(28 April 2017 - 10:04)

  Отговор

  Каракачанов става единствено за началник цех за кисели краставички.

  • За истината

   За истината(28 April 2017 - 12:04)

   Хахаха... или на казан за варене на ракия

  • Boris

   Boris(04 May 2017 - 20:05)

   100% съгласен!

 • Методии

  Методии(28 April 2017 - 10:04)

  Отговор

  Това интервю от затвора ли го дава!

  • Сет

   Сет(28 April 2017 - 10:04)

   Дава го от пъпа на София, но на руските мекерата друго им изнася. Браво на Ненчев за твърдата позиция срещу Кремъл и Радев. Абсолютно прав е за руския флаг, но льотчика мълчи, онемя, защото чака да се облажи от далаверата с Грипен.

Оставете коментарОбнови