Мартин Димитров: В новия парламент ще предложим въвеждане на антикорупционния модел на Румъния

Не искам да нося отговорност за действията и бездействията на РБ-2

Трябва да си си загубил акъла, за да строиш АЕЦ „Белене“ 

ДПС се разцепи на проруска и на протурската част, казва пред Faktor.bg политикът

Интервю на Светослав Пинтев

Хващаме кандидат-депутата от „Нова република“ да… разнася вестници. Едва ли има другаде по света политици, които да го правят, но този парадокс е рожба именно на нашата политическа система. Именно нейните отрочета създадоха монопол на вестникарския пазар, родил феномена „КОЙ“.
Типично български феномен е бизнесът с общественото мнение, за който става дума покрай изборите. Социолозите са страшно несериозни, подкрепата за нас расте с дни, убеден е Мартин Димитров. 

- Г-н Димитров, днес разнасяхте вестници. Дотам ли я докарахме , че кандидатите за депутати да станат вестникари, че да им се чуе думата? 

- Има медийно затъмнение срещу „Нова република““. Ние не се оплакваме, а сме намерили решение на въпроса в няколко посоки. Едната посока е тази, че сме отпечатали вестник в тираж над един милион броя. Така стигаме директно до хората и заобикаляме опитите за цензура. Второто, което направихме са нашите предавания в интернет като „Нова Панорама“, която има половин милион гледания. Аз не знам друго политическо предаване в интернет да има половин милион гледания. А е ясно, че има проблем с медиите в България. Трябва да са ясни собствениците, те да бъдат разкрити, да не може да съществува медия, за която не е ясно кой е нейният собственик. Това става все по-сериозен проблем.

- Още по-голям проблем от години е разпространението на пресата.  Дори теоретично да имаме един чист като сълза собственик, различен от монополиста, той не може да си разпространи вестника, ако не го слушка,  защото се знае КОЙ определя- кое издание да е на сергията, кое не. И това уби пресата…

- Да, това също е огромен проблем. В много сектори в България има монополи или картели,  затова са необходими силни регулатори, които да защитят малкия бизнес, съответно и малкия разпространител. Вместо това държавата защитава монополистите. Това обединява ГЕРБ и БСП, те се събраха в полза на монополистите, сдружиха се в тяхна полза срещу малкия и среден бизнес. А държавата е създадена, за да защитава слабия, тя не е създадена , за да защитава монополистите. 

- Първите  стъпки в новия парламент  на вашата формация ще са…

- Първото, най-важно нещо, което предлагаме, е въвеждане на антикорупционния модел на Румъния. Това означава да има заместник-главен прокурор, който да отговаря за борбата с корупцията, за нивата на корупция в България. Няма как да има нови инвеститори, няма как да се открият нови работни места, няма как да има повишаване на заплатите и пенсиите, ако  корупцията  спира техния растеж. Румъния беше зад България и я изпревари, така че този модел, който преследва висши държавни служители, министри, депутати, той трябва да бъде приложен, за да може тези,  които са ограбвали хората, да бъдат в затвора, където им е мястото. Втората мярка, която ние предлагаме е въвеждане на диференцирано ДДС за качествените храни, лекарства и книги. Храните и лекарствата съставляват около 50% от бюджета на средния българин. При ДДС  от 9% увеличаваме веднага покупателната способност на българина. Той ще потребява повече и по-качествени храни, ще има по-добър достъп до лекарства. Предлагаме и намалена ставка за книгите, защото съзнаваме, че има въпроси и проблеми, които се решават само с повече четене. Популизмът ще бъде по малко в България , ако българинът има повече достъп до образование, до литература. Третото, много важно нещо, което предлагаме, е децентрализация. България е най-централизираната страна в ЕС и това много й пречи. Предлагаме 50 % от ДОД и 50 % от корпоративния данък да останат там, където са произведени, в региона, в общината.

- Как е възможно да стане всичко това, ако не сте в парламента или имате малка парламентарна група? Разкъсаната на парчета десница няма как да наложи такива иначе чудесни идеи…

- Ние ще влезем убедително в парламента и веднага ще ви кажа защо. Аз съм бил винаги за обединение на дясното, но част от него се превърна в зависимо дясно. Техният шеф е в ГЕРБ, което е недопустимо. Няма смисъл да се правят безпринципни обединения. Такава десница би загубила своя смисъл и своята роля в обществото. Останалите хора, които се борят срещу монополистите и картелите, които опазиха своите принципи, хора като Радан Кънев, Трайчо Трайков, Петър Славов, Методи Андреев,  ние сме всички заедно. В Реформаторския блок - 2 останаха Кунева, Лукарски, Светослав Витков, Румен Йончев, който веднъж вече гласува за Пеевски, вероятно пак ще гласува за него, Янко Станев, който беше в ДПС… Аз не искам да нося отговорност за действията и бездействията на тия хора. По-важното е да има истинско честно и принципно дясно. По тази причина ще получим добър резултат на изборите. Хората съзнават че такова истинско и принципно дясно трябва да има в България. Ние сме и последните антикомунисти. Затова с Методи Андреев и Петър Славов предложихме лустрация ,  която ако бъде приложена, всички агенти на Държавна сигурност, които всъщност застрашават сигурността на България, щяха да бъдат сменени.

- Упорито ни натрапват от БСП подновяване на проекта АЕЦ „Белене“.  А с изброените горе колеги вие сте от малцината, които реално се борят срещу нея. Можете ли да спрете някога този кошмарен проект, който виси като Дамоклеев меч над децата ни, а и ни струва милиарди. Да му се сложи точка веднъж и завинаги.

- Между другото, има сделка за АЕЦ „Белене“. Там са ГЕРБ, РБ-2, ДПС, Марешки, да се прави „Белене“, със или без фалшив инвеститор. Всички партии които изброих са вече в сделката. Ние сме единствените, които категорично се противопоставяме, по няколко причини. България ползва половината от производствените си мощности, нова изобщо не е необходима. В момента „Белене“ просто не е необходима. Няма за какво да я използваме. В момента токът от нея би бил много по-скъп от сегашната му средна цена, т.е. би  се увеличила сериозно цената на тока. Трето,  зоната , в която смятат да строят централата е сеизмологично опасна. Кой строи ядрена централа в такава зона, трябва да си си загубил акъла. 

- А и в такива времена на тероризъм.

- Това е четвъртият аргумент. Ще се удвоят разходите за охрана, защото веднъж трябва да охраняваме „Козлодуй“, втори път „Белене“. Всичко това би превърнало тока от „Белене“ в изключително скъп.

- Има теза, че патакламата около турската намеса в изборите прикрива още по сериозната руска намеса. Как гледате на нея?

- Заради конфликта който имаше между Русия и Турция ДПС се разцепи на проруска и на протурската част, така се получи в крайна сметка. Аз гледам с безкрайно подозрение и към двете части. И едните и другите са търговци в политиката,  не може да се разчита на тях. Не бих казал, че Местан е по-различен от Доган. Един дол дренки са. Изобщо не ми се коментира патриотичното писмо на Доган, това са несериозни неща, въобще не им обръщам внимание.