Катрин Макароф

Катрин Макароф

Франция показа, че няма да гласува за президент, който носи костюм за 8000 евро, а работникът взима едва 1000 евро заплата

Разследването „Френските мрежи на Путин във Франция“ освети агентите на Кремъл за влияние

Французите са сред основателите на ЕС, за нас няма път назад от тези ценности, казва пред Faktor.bg парижанката, осъдена от ДС за разпространение на книга на Солженицин

Катрин Макароф е много интересен и необичаен събеседник. Родена е в Париж, където живее и днес. Потомка е на белогвардейци. Учи в Сорбоната българска филология и така пристига на студентска специализация у нас. През 1973 г. носи със себе си забранената по онова време книга на Солженицин „Един ден на Иван Денисович“. Дава я на своя български приятели да я четат, но романът попада в ДС, а френската студентка е арестувана от комунистическите служби.
Осъдена е за шпионаж и идеологическа диверсия и за шест месеца попада в затвора. По дипломатически път е освободена и върната във Франция. Тук се запознава със съпруга си Владимир Макаров, също потомък на белогвардейци, политически затворник и противник на режима на Живков. Днес французойката изследва в Комисията по досиетата близкото минало на България.

Интервю на Мяа Георгиева

- Г-жо Макаров, спокойни ли сте за демокрацията във Франция, след като Марин льо Пен загуби на втория тур катастрофално, изненада ли бе победата на Макрон?

- Победата на Макрон не беше изненадваща, демократична Франция трябваше да спре похода на Льо Пен към властта. Бях вече в България, когато крайните резултати станаха факт. За мен беше важно да разбера – как са гласували в различните райони на Франция -  кои са подкрепили Макрон и съответно льо Пен. На изборната карта ясно се вижда, че северните райони, където има много безработица, там хората са гласували за Марин льо Пен. А на юг и в големите градове са подкрепили Макрон. Льо Пен даваше големи обещания за решаване на проблеми, които не може да изпълни, защото нямаше ясна икономическа програма. И това много добре се видя по време на големия дебат между двамата претенденти на последния тур. Водещите поставиха на двамата кандидати въпрос – каква е вашата програма в сферата на икономиката, кои са първите стъпки, които ще предприемете в тази област? Макрон подробно представи своята програма, а Марин льо Пен през цялото време повтаряше, че има голяма безработица и това е в резултата на лошото управление на правителствата от последните 10 години. Опонентът й я прекъсна и каза: „Вижте, вие винаги отговаряте така, че не давате реално никакъв отговор на това, как ще решите проблемите в икономическата сфера, като единствено хвърляте обвинения към миналото. А тук ви поставят въпроса за бъдещето. Но очевидно нямате план и конкретни идеи“.  Но проблемът във Франция е, че тези, които са подкрепили идеите на крайния национализъм и популизъм, пак ще гласуват за Льо Пен. Реално всяка година се покачва подкрепата за нея, защото във Франция расте безработицата, а хората са притеснени от предизвикателства като мигрантската криза и атентатите. Тези, които й вярват не са високо образовани и буквално приемат обещанията, без да помислят, дали Марин льо Пен наистина може да ги изпълни. 

- До колко моралните ценности се оказват решаващи във френската политика?

- В съдбоносни моменти, те наистина са решаващи. Благодарение на тях се стигна и до победата на Макрон. Как бих могла да гласувам за Фийон, след всичко, което излезе в медиите за него и неговото семейство. Оказа се, че той има замък, а пред хората манипулира, че има просто една къща на два етажа. Само 10 дни преди изборите негов ливански приятел му подари костюм за 8 000 евро. Тогава директор на завод възкликна във вестник „Монд“: Как мога да призовавам моите работници да гласуват за Фийон, който носи костюм за 8 000 евро, докато моите работници получават само 1000 евро заплата. След това стана ясно, че съпругата му Пенелопа е работила като сътрудник в парламента, но всички казват, че никога не са я виждали там. Освен това няколко дни преди първия тур в медиите лъсна, че Пенелопа работи в парламента още от 1992 година, преди Фийон да стане депутат, като той й е плащал. Неговата дъщеря, която е студентка, също е работила в администрацията на партията, а тя няма право на това. Освен това Пенелопа е получила много голям хонорар от едно издателство – за рецензии, които е писала към книги. Впоследствие се оказва, че никога не са я виждали в това издателство. Тоест, има съмнения, че е получила огромни пари срещу нищо, просто жест към фамилията. Фийон пък замазва скандала, обяснявайки, че това е било преди 10 години и едва ли е нужно тези бележки да се пазят. А в едно издателство всички рецензии се пазят в архив. Тези скандални факти отблъскват хората. Целият щаб на Фийон, най-близките му хора, в последствие се оттеглиха, когато научиха тези неща. Подобни разкрития отблъснаха хората и от Льо Пен.

- Неочаквана ли беше за нея загубата?

- Не, аз мисля, че тя знаеше, че няма да спечели на първи тур. Чувстваше обаче, че няма да успее и на втория тур, защото знаеше, че не може да събере повече гласове от Макрон с политика, която проповядва излизане от Евросъюза,  затваряне на границите. Това икономически е една глупост. Значи Франция ще произвежда – а няма да може да изнася на европейския пазар. За французите няма крачка назад. Франция е в ЕС от 1950 година, тя е в основата на този съюз. Вижте какво става във Великобритания – например студентите по програма „Еразъм“ няма да могат да следват в чужбина, а банките в Лондон умуват къде да преместят офисите си – във Франция или в Германия. 

- Много анализатори предричаха, че Франция може да се окаже първата голяма жертва на хибридната война на Путин, ако победи неговият кандидат на изборите…

- Мой приятел ми подари книгата „Френските мрежи на Путин във Франция“ – 300 страници, сериозно изследване на Сесил Есле, историк. Някои от хората, които фигурират в книгата, ние ги познаваме. Те бяха осветени, че работят за Русия и нейните интереси. Както казват англичаните – soft power, Москва си създава агенти на влияния. Аз бях поразена от информацията, която прочетох. Тази книга отваря очите на хората. Не можеш да отричаш фактите. Нека някой от Русия докаже, че са измислени. Франция беше обект и на хакерски атаки по време на изборите. Още от януари тази година френските служби и банките взеха мерки, защото видяха какво стана в САЩ. Разкритията, че е имало активно влияние на Кремъл в битката между Тръмп и Клинтън подейства отрезвяващо за европейците и доведе до противодействие срещу руските намеси във френските избори. 

- Вярват ли французите, че Русия се е намесила в президентските избори, изразявайки предпочитания към определен кандидат?

- Да, разбира се, във Франция тази намеса не е тайна за обществото. Льо Пен е получила от Путин 300 млн. евро, уж заем, за да организира своята предизборна кампания. Това официално се знаеше, освен това тя не го отрича. От къде може да има толкова много средства, за да прави скъпа кампания? Макрон има пари, защото дълги години е работил в банка. А тя е бивш адвокат, с не особено солидно образование. Докато новият президент има две висши образования. Завършил е Висшата школа за администрация, която е създадена от Шарл де Гол. Тя подготвя всички бъдещи министри, премиери, президенти. Солженицин беше казал – вие във Франция  сте късметлии, че имате такова солидно учебно заведение за бъдещи политици. Освен това той е  възпитаник и на Института по политически науки в Париж. Така, че Макрон има много високо образование и сериозен професионален опит, а избирателите го оцениха.

- Промениха ли се французите, след терористичните атаки през последната година и бежанската криза, която засегна силно Европа?

- Във Франция нищо не се е променило. Крясъците на крайните националисти не успяха да вземат връх в обществото. Страната продължава да приема бежанци, а и това не са хора от най-нисшата класа. Сред тях има инженери, икономисти – интелигентни и образова. Има младежи, които са останали без родители – малки деца на 12-15 години. Има и студенти, които са изпратени да се учат тук, но те ще се върнат по родните си места. Те не искат да живеят във Франция, но в тяхната родина има война – това е проблемът. Ако има война в София, хората също биха търсили спокоен живот на друго място. Но как бихте се чувствали, ако не искат да ви приемат, ако гледат на вас с омраза. Тези хора не са крадци или разбойници. Всички бежанци не трябва да се отъждествяват с крайните ислямисти и терористи. Имам приятелка от Русия, която е настроена против бежанците. Тя ми казва: С вашите емигранти след няколко години няма да останат французи във Франция. Отговарям: И аз съм чужденец,  потомък съм на белоемигранти, които са избягали терора в болшевишка Русия.  За Франция и ние бяхме бежанци, но бяхме приети от тази страна. И аз зная какво е да си бежанец в чужда страна, изпитала съм тази болка. 

- За сега изглежда само с избора на български президент кремълските планове за намеса във вътрешните работи на европейски и натовски държави успя частично?

- За съжаление  нямам представа от вашия нов президент, но все пак знам от коя партия е предложен и поддържан. Същата партия подкрепяше и Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. А нейната кампания и скандалите следих много внимателно. Бокова не се разграничава от баща си – висш функционер на комунистическата партия. Измъква се с оправданието, че децата не отговаряли за делата на родители си, но отказва да осъди зверствата и терора на режима, свързан с баща й. Същият този режим я изстреля да учи в Москва и да прави кариера в дипломацията, тя винаги е била поддържана от Кремъл, защото руснаците имаха интерес от нея.  

- Вие сте открит противник на режима на Путин, но въпреки критиките и санкциите на Запада, той удържа властта?

- Съпругът ми, който е бил политически затворник по време на режима на Тодор Живков, казваше: Какво може да направи един човек от КГБ? Ами Путин е просто един мафиот. Вероятно българите не са гледали  филма “Who is Mr. Putin”. Беше показан в Москва само по един канал и то в 2 часа през нощта преди 2-3 години, а след това бе спрян и забранен. В него е разказана цялата биография на този човек –  дете от Ленинград, което е спасено от неговата учителка да не стане разбойник, защото родителите му са не са упражнявали никакъв контрол. Израснал е на улицата. Учителката му го кара да чете книги, да учи, да следва. През 1990-та година, когато в Русия има недостиг на продоволствия, Путин е бил забъркан в афера. От Запад изпращат камиони с храни, като безвъзмездни помощи. Патриархът на Русия и той е бил замесен тогава, но в търговията с цигари. Получават  тези продоволствия от западните страни безплатно, а в Русия – всичко това се краде и разпродава. Така Путин създава състояние, заради което по-късно е следствен. Във филма го показват като едно малко, безлично и срамежливо момче. После някой го препоръчва на Елцин за негов заместник. Путин тогава не знае дори как да се държи в Кремъл и трябва едно друго човече да го учи на обноски. Но той винаги е бил поддържан от КГБ. Работил е като кагебешник в Източна Германия. А щом си бил в КГБ, ти не излизаш от КГБ. Бил си комунист - оставаш комунист завинаги. Можеш да се  наричаш по друг начин, но на своите убеждения не можеш да измениш.  Още повече това се отнася за един човек от службите, той остава свързан с тях. Но и Путин  няма да бъде вечен, сега се страхува, защото изборите в Русия ще бъдат много скоро. Той чувства, че вече има голяма опозиция срещу него и управлението му. Правителството в Русия е просто едно комунистическо правителство. В тази страна промяна не се случи.

- Но рейтингът на Путин остава все така висок, въпреки опозицията в Русия?

- Това  е така, защото той разиграва картата на национализма. Ние сме голяма нация, ние сме велика нация. Нищо, че хората живеят все по-зле и по-зле. Приятели от Русия разказват, че цените се повишават, повишават, страхуват се как ще живеят. Но проблемът  на руснаците е, че не живеят добре, но търпят. Същото беше и в България – 45 години търпяхте комунизма, а в Русия всичко продължава вече 100 години. Променена е психиката на няколко поколения руснаци, тя е деформирана. Да мислиш по своему, да имаш критически поглед - това се възпитава от родителите. Затова трябва да преминат едно-две поколения, за да свикнат децата да мислят по друг начин. Но най-напред Русия трябва да се раздели с този режим в Кремъл. Хората, които не са удобни на Путин, ги унищожават.

15 Коментар(и)

 • nation grande

  nation grande(17 May 2017 - 12:05)

  Отговор

  evala na francuzite! izbraha si prezident, kojto vecherta na izbornata pobeda se pojavi pred svoize izbirateli pod zvucita na himna na Evropa - oda na radostta . a ne na marsilezata.

 • Зула

  Зула(16 May 2017 - 09:05)

  Отговор

  Поздравления за интервюто, поздравления и за госпожа Макаров и за целия френски народ отстояващи европейските демократични ценности. Щеше да е немислимо люлката на съвременната демокрация да се откаже от европейските ценности избирайки руската машина Лю Петрол. Руснаците са разкрити за всички , жужета търпи поражение на всякъде, освен в родината ни. За жалост народа лесно се лъже и манипулира, а и тези години на демокрация не доведоха до изкристализира не на демократична ценностна система у него.

 • K.K.Чипев

  K.K.Чипев(15 May 2017 - 16:05)

  Отговор

  Не може да се допускат фактически грешки от журналистите подготвили материала.. Един ден на Иван Денисович към 1973 г.не е забранена книга. тя вече е преведена и на български. верно, има западно руско издание в по-пълен вид и към 1973 то може да се води "забранено. С Макаров К.Лвов е съподсъдима на процеса в София. По късно след излежана присъда той замина при нея в Франция. Така, че не са се запознали във Франция. Как може да се правят такива грешки ми е чудно.

 • Rhapsody of fire

  Rhapsody of fire(15 May 2017 - 14:05)

  Отговор

  "Променена е психиката на няколко поколения руснаци, тя е деформирана. Да мислиш по своему, да имаш критически поглед - това се възпитава от родителите. Затова трябва да преминат едно-две поколения, за да свикнат децата да мислят по друг начин." Абсолютно правилно. Това важи и народите от цяла Източна Европа, но в различна степен. У нас са близко до руските, но се надявам, че сме малко по-добре. Но големият и неразрешим проблем за мен е Северна Корея. Там промиването на мозъци е в недостижим мащаб. Надали вече въобще има хора, които да знаят какво става в света извън техните стени и че хората живеят по-много различни начини, всеки един от тях по-добър от техния собствен. Дори утре властта да каже - отказваме се всичко което правихме досега, населението няма да ги разбере и най-важното - няма да има и най-малката идея как да живее по друг начин. Просто ще е пълна безпомощност. Светът ще трябва да третира цялата им нация като хора неспособни да се грижат за себе си и дълги години да се грижи за тях , както за хора в болница, претърпели тежък инцидент.

  • Хамлет

   Хамлет(15 May 2017 - 15:05)

   Rапсодиев, не подменяй темата, въпросът на въпросите е какво наказание заслужава учителката.

 • 112

  112(15 May 2017 - 14:05)

  Отговор

  Да, наистина болшевизмът промени хората, даде им да вкусят от свободата, даде им възможност да се образоват и да развиват талантите си, а тая дъртата потомка на руските феодали мичтае да и реституират някоя губерния и крепостните да работят за нея.

  • мнение

   мнение(15 May 2017 - 17:05)

   Да,болшевизмът променя хората и води до оскотяване.Типичен пример за това сте Вие ,защото от оскотяване не може да различите доброто от злото.

  • пенсионер

   пенсионер(15 May 2017 - 18:05)

   До 112!?!?! Не знам дали си струва човек да Ви отговаря? За мен едно е ясно, че Вие сте от категорията комунистически зомбита, които отдавна сте се простили с мисловната си дейност. Каквото партията "майка" Ви каже това за вас е "истината" Докато има такива като Вас България никога няма да просперира?!?!?

  • kgb

   kgb(15 May 2017 - 18:05)

   А ГУЛАГ де, ще видиш какво им е дал комунизмът!

  • георги

   георги(15 May 2017 - 20:05)

   До 112. С право си избрал цифрата 112.Има такъв телефон за спешна медицинска помощ а ти спешно се нуждаеш от такава .Не чакай -обади им се

 • .

  .(15 May 2017 - 14:05)

  Отговор

  ... ами,бандит,най-обикновен руски гопник,ама е имал шанса да се навре във висшата власт,а там вече белите,които може да натвори са милион пъти по-големи,отколкото ако си беше останал на улицата. Нема а са плашите коледата за туй прасе ще се състои скоро.

 • Всичко

  Всичко(15 May 2017 - 14:05)

  Отговор

  Което е било член на ком. Партията трябва да се изчисти. Това са човекоядци и носят само зло на хората

 • Да се събори МОЧА

  Да се събори МОЧА(15 May 2017 - 14:05)

  Отговор

  "дете от Ленинград, което е спасено от неговата учителка да не стане разбойник"? Ами той си е разбойник. Учителката го е спасила временно и след това той е станал международен бандит.

  • той е

   той е (15 May 2017 - 17:05)

   От разбойника може да стане човек /даже и политик- сравка BG / , но от европедал - най-много някоя Кончита Вурст.......

  • леля Ог

   леля Ог(15 May 2017 - 20:05)

   Вредата от някоя Кончита Вурст е несравнимо по-малка от вредата от един Путлер! Кончита Вурст е по-малко вредна и от такива като тебе.

Оставете коментарОбнови