Eдуард Лукас: Русия има много „троянски коне“ в Европа

Eдуард Лукас

Eдуард Лукас

Най-драматична е намесата на Москва в кризата в Македония

Когато става дума за Балканите ключов проблем е липсата на внимание от страна на ЕС и НАТО, което Русия използва, за да им създава проблеми, казва пред Радио Свободна Европа Едуард Лукас*.

Интервю на Драган Щавлянин

- Русия продължава да се намесва на балканите: Сърбия, Република Сръбска, опита да попречи на влизането на Черна гора в НАТО. 

- Бих казал, че най-драматична е намесата на Москва в кризата в Македония. Тя се опитва да тества съпротивителните сили на държавните структури в Македония, както преди това в Черна гора, но и реакцията на Запада. По този начин Русия показва мускули. Освен словесен, Западът няма отговор на провокациите на Русия и тя се чувства окуражена.
За щастие, Кремъл не успя да попречи на Черна гора да влезе в НАТО. Макар че Русия и Западът се надиграват на Балканите. ЕС и НАТО са по-големи и по-богати,фокусирани върху региона. Русия е по-бедна, но интензивно се опитва да използва оставеното „празно място“.
Ако на изборите в Германия отново победи Ангела Меркел, може да се очаква, че тя и новият френски президент Еманюел Макрон, ще настояват за активна роля на ЕС на Балканите.

- Мнозина експерти оценяват ситуацията на Балканите като най-лошата след края на Югославската война, което Русия може да използва за своите интереси.

- Русия винаги е действала опуртюнистично, използвайки Западните Балкани като „база“ за създаване на проблеми на ЕС и НАТО. Ситуацията в региона е хаотична има много основания за загриженост, но не съм прекален песимист, защото почти всички фактори имат силни причини да запазят съществуващите мирни решения.

- Или Русия ще продължи да опитва да използва ситуацията дори и след като балканските държави влязат в ЕК, както с орбанова Унгария?

- Kaкто казах, Русия упорства да използва всяка слаба точка - било в политическата система, било в личностите на политиците, било то икономически проблеми. 

- Някои анализатори смятат,че когато Сърбия влезе в ЕС, Русия би могла да я използва като свой „троянски кон“.

- Русия има много „троянски коне“ в ЕС, които може да използва по различни поводи. Вижте Кипър, Гърция, България, Унгария…В известна степен и Чешката република, преди всичко нейният президент, както и части от германската политическа сцена, са ориентирани проруски. Така че, на Москва не и липсват „троянски коне“ в Европа.

*Едуард Лукас е експерт за Русия, дългогодишен коментатор на списание „Икономист“, автор на книгата „Новата студена война“.
Източник: http://www.autonomija.info/edvard-lukas-ruska-trojanska-konjica-unutar-eu.html 
Превод от сръбски: Faktor.bg