Пораженията от социализма са в психиката на хората от моето поколение и на техните деца, чак при внуците ни може да отминат

Корупцията е обрасла обществото из основи и е заставила всеки да се затвори в своята малка далаверка

Да не се правим на изненадани- още с приемането ни в ЕС беше ясно, че ще бъдем буферна зона, казва пред Faktor.bg ректорът на ВУЗФ

 Интервю на Деница Бояджиева

- Г-н Вазов, днес е четвъртият ден на Страстната седмица. Социалните мрежи ще почервенеят от кошници с яйца, софрите за неделя отсега се гласят. Според вас какво отнеха изминалите десетилетия от най-светия християнски празник Великден и защо българинът го почита вече предимно през стомаха си?

- Това донякъде е логично, защото народът е затворен в разсъжденията колко хляб трябва да си купи, ще му стигне ли пенсията да оцелее. Несигурността на битово ниво води до такова опростенческо отношение дори към най-светлите и натоварени със символика празници. Всяка съпротива срещу естрадния му начин на възприемане е безсмислена. След още 100 години нещата може и да се променят.

Духовността  ще изживее ренесанс, но едва след подобряване на материалното състояние. Обстоятелствата са такива, че дори при тази корупция, икономиката ще намери път да си проправи нагоре, защото тя има собствена логика и правила на развитие.

Но след това идва важният въпрос за похабените поколения, включително и моето. Ние сме продукт на една образователна и културна система, по чиито порочни тълкувания някои хора продължават да се прехласват и днес.

Тъжната истина е, че няма как и след 10-20 години обществото ни да се промени, защото хората, които ще ни управляват тогава, днес се възпитават от това образование и няма как да не бъдат негова функция. Както ние сме продукт на мита за великото социалистическо образование. Повечето представители на властта и администрацията са били възпитавани в онези години. Ако то наистина е било добро, сега държавата нямаше да е в това положение - ниска интелигентност, чалгаджийски ценности, безумна корупция. Така че много моля някои хора да не говорят за великото социалистическо образование, тогава просто се изсипваха куп знания в главите ни, които не служат за нищо. Спускаха ни се морално-етически догми, които трябваше сляпо да следваме, като водещото беше "Предай другарчето".  Чак моите внуци или правнуци може ли ще успеят да се отърсят от този манталитет.

- Покрай работата си във Висшето училище за застраховане и финанси (ВУЗФ) контактувате с много млади хора. Виждате ли перспектива за страната ни в тях?

- Има прекрасни млади хора, но проблемът е поколенчески. Дори за днешните 35-40 годишни подобна промяна е почти невъзможна, тъй като те са възпитани в онази среда и при всички положения са наследили част от този културен феномен. При някои се получава пълна пародия - някакви нови ценности, изкривена демокрация и чувство за свобода, съчетани с онзи социализъм в най-бруталната си форма, който е бил в съзнанието на техните родители, баба и дядовци. Чак четвърто-пето поколение ще можем да очакваме преобръщане на колелото. Просто трябва още време, докато пораженията от социализма отминат. Те са в психиката на хората от моето поколение и на техните деца. Надявам се при внуците ни да са минимални и те да градят новата България. Трябва да имаме търпение. Мойсей 40 години е скитал с евреите из пустинята, докато умре и последният, който помни робството.

- Само през трупове ли може да се осъществи тази промяна?

- Няма какво да роптаем, ние сме си виновни. Корупцията е обрасла обществото из основи и е заставила всеки да се затвори в своята малка далаверка. Дори обикновеният човек е скован от страха, че всяко разместване на пластовете може да му я отнеме. Той не гледа голямото, не се интересува от обществото, обществено полезното, обществено значимото. Той просто обитава едно пространство, в което е напълно естествено да си изхвърли фаса през прозореца на колата, после да я паркира напречно и да заеме две места за инвилиди, след което да продължи да живурка в собствената си далавера. Ако възникне конфликт на пътя, бухалката го решава. Пардоксалното е, че корупцията стигна ниво клошари. Виждате, че и там има преразпределение на териториите. А съдебната система прекрасно защитава този модел.

По-страшният проблем от корупцията и това е тоталният нихилизъм по отношение на спазването на всякакъв вид закони в държавата. В едно общество има 5-10%, които си казват, че няма да спазват правилата и се надяват да не ги хванат. При нас, в резултат на поведението на съдебната система и правораздавателните органи, този процент скочи до 90 на сто от населението. Те се чувстват недосегаеми, сякаш един чадър от безнаказаност е спуснат над тях.

Другият огромен проблем е, че никой не си върши работата. Вземете Хитрино - била виновна държавата. Не, има си персонални отговорници в институциите по цялата верига, всеки от които не е свършил както трябва онова, за което му се плаща. Заради това безхаберие и безотговорност се стига до тези аварии, катастрофи, фалити, кражби.

Но обстоятелствата ще ни принудят да излезем от състоянието на бездуховност, безпринципност и отсъствие на вяра. Виждате какво се случва на границата, черните хроники от Европа, от целия свят. Всичко това ще даде тласък на неизбежни промени.

- Въпросът е, че тези промени може да ни остават трайно в периферията на Европа.

- Дайте да не се правим на толкова изненадани, че чак и обедини. Още с приемането ни беше ясно, че ще бъдем буферна зона. Всяка една голяма икономически и политическа структура винаги създава на границата си буфери и България и Румъния бяха приети именно заради това. Само че както винаги, ние в някои аспекти от поведението си ги изненадахме.

Проблемът с тероризма може да бъде решен много бързо, но не съм убеден дали се иска. Истината е, че изкривените ценности в Европа се изродиха в педерастия. Ако тя не тръгне към бърза смяна на администрация и начина на управление, не я чака нищо добро.

У нас настанаха големи драми във връзка с гласуването в чужбина, но не бива да се забравя, че винаги се крие рискът големи държави, в които живеят български общности, ще могат да определят политиката на страната. Като вкарат 10-12 депутати, те участват в най-различни парламентарни комисии, а голяма част от информацията, която минава през тях е конфиденциална и се разглеждат въпроси, свързани с националната ни сигурност и отбрана, бюджетната рамка и пр.

- В разгара на Страстната седмица текат и преговорите за съставяне на правителство. Вашето мнение като икономист за основния дискусионен въпрос между ГЕРБ и Патриотите за увеличението на пенсиите?

- Изборите минаха, победителите са ясни, форматът на следващото правителство също е ясен. Даже ме учудва спокойният и умерен тон, който се поддържа по време на преговорите. Може би всички изхабиха прекалено много енергия преди изборите се умориха. А и знаят, че още едни евентуални избори след няколко месеца просто ще ги изтрият от политически пазара

Пенсионната система е изключително сложна материя. 300 лв. пенсия е политически лозунг, трудно изпълним в реалността. Затова аз разбирам поведението на Патриотичния фронт и тяхната политическа диалогичност. Ако те бяха продължили да настояват това увеличение, то щеше да натовари бюджета с повече от 1 млрд. лв. годишно и това щеше да наруши другите параметри на обещанията им, ако влязат в управлението. Сега трябва да се договорят политически възможните неща, другото би било блокиране на бюджета. Повишение до 200 лв. е реалистично и дори може да спомогне за по-доброто изпълнение чрез ревизия на някои неефективни разходи, като инвалидните пенсии, например.

- Племенник сте на народния поет Иван Вазов и правнук на неговия брат д-р Кирил Вазов, миналата година станахте почетен гражданин на родния им град и даже измислихте нещо като нов девиз "Да извадим Сопот от Сопот". Получава ли се? 

- Това е велик град, той е център, градината, той е всичко. Дал е големи родове и България е закопняла да го види. Ръководството на града всеки ден прави уникални неща. То наследи задължения от над 10 млн. лв., но постепенно започна да ги изчиства. На реновираните блокове са изрисувани 15-метрови рисунки на Иван Вазов и на целия Вазов род. До пейките в градинките са поставени шкафчета с книги... Значи може, но трябва да се тръгне отнякъде. Случват се и хубави неща в България. 

24 Коментар(и)

 • НЯМА БЕ ДРУГАРКЕ,НЯМА

  НЯМА БЕ ДРУГАРКЕ,НЯМА(15 April 2017 - 13:04)

  Отговор

  @ anna И какво му беше хубавото на социализамът.Голяма яма пълна с "НЯМА".Това беше презрелият социализъм.И преди да пишеш за социализма вземи,да прочетеш нещо .Например за пленума на ЦК на БКП на 11 декември 1989 г. Белким ти се проясни нещо.А това че ти харесва социализма,го кажи на другарката Нинова,защото тя каза ,че демокрацията й взела много.Тя ще те разбере.

 • balgarin

  balgarin(15 April 2017 - 12:04)

  Отговор

  ВСИЧКО МОЖЕ ДА СЕ ПРОСТИ само едно нещо НИКОГА НИКАДЕ НЕ СЕ ПРОЩАВА било тука на земята или горе по небесата това е ПРЕДАТЕЛСТВОТО , въпросният господин е ПРЕДАЛ нашият създател БОГ като е станал масон и СЛУЖИ САМО НА рогатия . ИСУС ХРИСТОС Е ПРОПОВЯДВАЛ ОТКРИТО и хиляди хора са го слушали и последвали както и библията може СВОБОДНО да купиш , защо са се ОРГАНИЗИРАЛИ В ТАЙНИ ОБЩЕСТВА тези масони и служат само на антихриста . въпросният господин казва че е ВЪЗПИТАВАН ДА ПРЕДАВА станал е предател СПРЯМО СЪЗДАТЕЛЯ НИ , както и коментарите КАЗВАТ че въпросната фамилия са ПРЕДАТЕЛИ спрямо БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ като са служели на кремъл . ПРОФЕСИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ на ВСИЧКО И ВСИЧКИ човек без душа или с много МРЪСНА ДРЕБНАВА ДУШИЦА едно от двете , дано господина да може и ОТГОВОРНОСТ да носи като е станал предател щото все пак ще дойде време да ни съдят какви сме ги ПРАВЕЛИ и ВЪРШЕЛИ и ПРЕДАЛИ по таз земя .

 • Филан Кишиев

  Филан Кишиев(15 April 2017 - 06:04)

  Отговор

  Ами похабени сте. И Вашите деца ще бъдат похабени, и внуците Ви. Кой Ви е виновен, че сте прихванали най-некачественото от генома на нацията? Най-вероятно не е стремеж към усъвършенстване на базата на чест и почтеност, а обратното - наистина лазене по главите на другите със сковани от неистов страх мозъци. И аз съм от това поколение, но никога през ум не ми е минавало да постъпя страхливо и непочтено, да не говорим за нещо повече. И не съм съгласен, че нещо ще се оправи, защото подобни креатури се регенерират с всяко поколение.

  • безпартиен

   безпартиен(15 April 2017 - 09:04)

   +++++++++!Преди 1989 ни караха да се преустройваме след като вече се бяха устроили!Сега децата и внуците им ще ни реформират след като са вече оформени политици и бизнесмени.

 • ДО:В. Марков(14 April 2017 - 02:04)

  ДО:В. Марков(14 April 2017 - 02:04)(14 April 2017 - 07:04)

  Отговор

  Тия ги разправяй на баба ми! Контролът на Партията беше тотален и ай някой гъкне или го пребият от бой или в пандиза. Даже и да избяга в чужбина, ще го стигнат с чадъра. Някой роптаеха, но повече си шушукаха на масата. От там е вица за осъденият от компанията-успал се и другите го изпреварили да го наклепат в ДС! Мой приятел лежа 1,2г в старозагорския по чл.108а от стария НК - "за уронване на социалистическия морал", защото твърдеше, че Москвичът е скапана , а Мерцедесът е върхът. Не бях от "ранобудните" които го наклепаха, да се надявам, че и ти не си бил "ранобуден" Повечето "смелчаци", които плямпаха публично, бяха мюрета на ДС!

 • В. Марков

  В. Марков(14 April 2017 - 02:04)

  Отговор

  С удоволствие ще назова поне едно име на честен и дистоен човек от съветската окупация - поетът Борис Христов. Когато през 1968 българските танкове влизат заедно с руските в Прага той протестира официално. Не е само той. Познавах много истински хора.

 • В. Марков

  В. Марков(14 April 2017 - 02:04)

  Отговор

  С удоволствие ще назова поне едно име на честен и дистоен човек от съветската окупация - поетът Борис Христов. Когато през 1968 българските танкове влизат заедно с руските в Прага той протестира официално. Не е само той. Познавах много истински хора.

 • Прочел

  Прочел(13 April 2017 - 22:04)

  Отговор

  "Психиатър" категорично е за психиатър. Само твар, лишена от разсъдък може да нарече поробителите си "братушки" и да блее във възторг пред тях. В.Марков ако може да назове поне едно име от "честните, умните и достойните". ДС е разполагала с 1милион и 500 000 щатни доносници. Като прибавим семействата , роднините, приятелите им, милиционерския апарат и официалните ченгета, членовете на БКП и БЗНС, то почти не останаха "честни и достойни". А сегашните "олигарси и милионери", другарко Ана са САМО от редиците на гореизброените мръсници. Лъжите ти за социализма и хиляда пъти да ги повториш, пак няма да станат истина. Аман от комунистически каскетлии!

 • anna

  anna(13 April 2017 - 21:04)

  Отговор

  НИТО МОИТЕ РОДИТЕЛИ,НИТО АЗ, НИТО МОИТЕ ДЕЦА СА УЧЕНИ НА НЕПОЧТЕННОСТ. ...ЧОВЕКА ИЛИ Е ПОЧТЕН, ИЛИ Е НЕПОЧТЕН...СРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ НЯМА.....ЗНАМ,ЧЕ Е МНОГО"МОДНО" ДА СЕ ПЛЮЕ ПО СОЦИАЛИЗМА....ДЪЛГО ВРЕМЕ МОЗЪЦИТЕ НА МЛАДИТЕ ХОРА БЯХА ПРОМИВАНИ С ДУМИТЕ" КОЛКО БЕШЕ ЛОШО ПРИ СОЦИАЛИЗМА"......ИМА ЕДНА ПОГОВОРКА " ЕДНА ЛЪЖА ПОВТОРЕНА СТО ПЪТИ, СТАВА ИСТИНА "..ЗА ДА ИМА СЕГА ОЛИГАРСИ И МИЛИОНЕРИ, ОСНОВНИЯ " ПРИХОД" ИМ Е ОТ СЪЗДАДЕНАТА ИКОНОМИКА ПРИ СОЦИАЛИЗМА.......СЕГА СТРОИМ САМО ПЪТИЩА, ЗАЩОТО ОТ ТАМ МОЖЕ ДА СЕ КРАДЕ НАЙ МНОГО. ..ТОВА Е ИСТИНАТА, НАКРАТКО.

  • ана - българка обаче а не руска подлога

   ана - българка обаче а не руска подлога(14 April 2017 - 09:04)

   И какво му е било хубавото като дори един терлевизор не можеше да си купиш без да бутнеш на циганската мафия по складовете, а за лека кола чакаш 20 години след като са ти прибрали 1500 лева от ниската заплата. За храната да не говорим - "емвтината" луканка я продаваха по две пръчки само в събота в ЦУМ и то от общо 20 кг, които свърщваха за 5 минути. Ти си болна другарко или са те снабдявали от УБО - червена парцалеса долна...

  • Читател

   Читател(16 April 2017 - 14:04)

   Точно така е, Анна! Адмирации за позицията! Почтеността не е функция на определен режим или система, а въпрос на самосъзнание. И няма човек нито в този форум, нито където и да е по света, който да е безгрешен. Според мен в България се е живяло доста добре по времето на социализма, с някои особености, както и днес, във времената на демокрацията, също с някои особености. Най-доброто, според мен поне, е съчетанието на ползите и изчистването на недостатъците на двете системи.

 • anna

  anna(13 April 2017 - 21:04)

  Отговор

  НИТО МОИТЕ РОДИТЕЛИ,НИТО АЗ, НИТО МОИТЕ ДЕЦА СА УЧЕНИ НА НЕПОЧТЕННОСТ. ...ЧОВЕКА ИЛИ Е ПОЧТЕН, ИЛИ Е НЕПОЧТЕН...СРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ НЯМА.....ЗНАМ,ЧЕ Е МНОГО"МОДНО" ДА СЕ ПЛЮЕ ПО СОЦИАЛИЗМА....ДЪЛГО ВРЕМЕ МОЗЪЦИТЕ НА МЛАДИТЕ ХОРА БЯХА ПРОМИВАНИ С ДУМИТЕ" КОЛКО БЕШЕ ЛОШО ПРИ СОЦИАЛИЗМА"......ИМА ЕДНА ПОГОВОРКА " ЕДНА ЛЪЖА ПОВТОРЕНА СТО ПЪТИ, СТАВА ИСТИНА "..ЗА ДА ИМА СЕГА ОЛИГАРСИ И МИЛИОНЕРИ, ОСНОВНИЯ " ПРИХОД" ИМ Е ОТ СЪЗДАДЕНАТА ИКОНОМИКА ПРИ СОЦИАЛИЗМА.......СЕГА СТРОИМ САМО ПЪТИЩА, ЗАЩОТО ОТ ТАМ МОЖЕ ДА СЕ КРАДЕ НАЙ МНОГО. ..ТОВА Е ИСТИНАТА, НАКРАТКО.

 • anna

  anna(13 April 2017 - 21:04)

  Отговор

  НИТО МОИТЕ РОДИТЕЛИ,НИТО АЗ, НИТО МОИТЕ ДЕЦА СА УЧЕНИ НА НЕПОЧТЕННОСТ. ...ЧОВЕКА ИЛИ Е ПОЧТЕН, ИЛИ Е НЕПОЧТЕН...СРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ НЯМА.....ЗНАМ,ЧЕ Е МНОГО"МОДНО" ДА СЕ ПЛЮЕ ПО СОЦИАЛИЗМА....ДЪЛГО ВРЕМЕ МОЗЪЦИТЕ НА МЛАДИТЕ ХОРА БЯХА ПРОМИВАНИ С ДУМИТЕ" КОЛКО БЕШЕ ЛОШО ПРИ СОЦИАЛИЗМА"......ИМА ЕДНА ПОГОВОРКА " ЕДНА ЛЪЖА ПОВТОРЕНА СТО ПЪТИ, СТАВА ИСТИНА "..ЗА ДА ИМА СЕГА ОЛИГАРСИ И МИЛИОНЕРИ, ОСНОВНИЯ " ПРИХОД" ИМ Е ОТ СЪЗДАДЕНАТА ИКОНОМИКА ПРИ СОЦИАЛИЗМА.......СЕГА СТРОИМ САМО ПЪТИЩА, ЗАЩОТО ОТ ТАМ МОЖЕ ДА СЕ КРАДЕ НАЙ МНОГО. ..ТОВА Е ИСТИНАТА, НАКРАТКО.

 • Ù.

  Ù.(13 April 2017 - 19:04)

  Отговор

  Захари пише истината за българите и затова е убит от руските свини и затова и днес и в бъдеще няма да бъде изучавано творчеството му. В българията българи не останаха. Само опростачени и завистливи некадърници и мързеливци. Одтаналото е "елит" от руски слуги и присружващите им мутри.

 • В. Марков

  В. Марков(13 April 2017 - 15:04)

  Отговор

  Аз имах щастието да познавам много достойни хора от това поколение, които не само че не станаха продажна сган,а и ни помогнаха да имаме почтенна и цивилизивана човешка позиция. Моля лицето да не отнема достойнството на тези честни и умни хора.

 • АЗ

  АЗ(13 April 2017 - 12:04)

  Отговор

  Още по- ужасно е,че възпитаваха децата в предателство към бащите си. Това е толкова мерзко.

 • ДОbarcelonski(13 April 2017 - 11:04)

  ДОbarcelonski(13 April 2017 - 11:04)(13 April 2017 - 12:04)

  Отговор

  Пиши по-често ИСТИНАТА. И НАВСЯКЪДЕ в Интернет. България е на 113- място по свобода на медиите-повечето руска собственост! След повечето страни от Африка, Азия и Латинска Америка! Поздрави за теб и за приятелите ти!

  • barcelonski

   barcelonski(13 April 2017 - 13:04)

   (детайлизиращо) .... Пиша в свободното време .... Навсякъде в Интернет - трудно ...... Малко са либералните форуми, като Фактор ............. Как да пиша на други места ... ??!! ..... Сингапуреца Прокопиев БАН-ва като обезумял всичко, което е срещу БАЙ ГЪЗ, Дръгалевица, Зиленьити и Розовите от ДЕОС ... ама трябва и да "споделяш" корпоративните Му интереси в съдебната ... ама трябва и задължително да цвъцкаш срещу Борисов и ГЕРБ ..... Стуяна от Медияпул - БАН-ва и въобще Блокира на 3-тото негативно писание срещу IBAN-Костов & Co ..... Газпромската Гъзета "СЕГА" - БАН-ва на втория "несъответстващ" пост. Всияко дуго е Путиноидна Русофилистична Плява маскирана като "медии".

 • Похабени поколения, ама ДРУГ ПЪТ!Сега не е 9.9.44! Сега сме в ЕС и НАТО!

  Похабени поколения, ама ДРУГ ПЪТ!Сега не е 9.9.44! Сега сме в ЕС и НАТО!(13 April 2017 - 12:04)

  Отговор

  ДА, АМА НЕ! И ми замириса на мамалига! И пак виждам милионите по Цариградско шосе и Орлов мост! "Кураж ,дружина-вярна, сговорна! Ний не сме вече рая покорна!"

 • По време на страстната седмица се казват

  По време на страстната седмица се казват(13 April 2017 - 11:04)

  Отговор

  много правилни и много точни неща, като тези на доц. Григорий Вазов - аз само бих добавил, че докато чакаме "пораженията от социализма отминат" ...да не изчезнем и като племе.

 • barcelonski

  barcelonski(13 April 2017 - 11:04)

  Отговор

  (допълващо) САМО да ДОПЪЛНЯ ...... изучаването на Иван Вазов в училищата е равносилно на ефекта от "Великото Социалистическо Образование". Стихотворението "Здраствуйте Братушки" е нагледен пример за формиране на Робско Руско самосъзнание, родоотстъпничество, национален нихилизъм и Русофилистия. Това е един от авторите промил мозъка на поколения българи. Накратко => стига толкова Вазовщина !!! Малоумното "Под Игото" трябва да не се изучава повече и да се замени със "Записки по българските възстания" на Захари Стоянов. Задължително изучаване на цялостното творчество на Г.С. Раковски !!!

  • психиатър

   психиатър(13 April 2017 - 12:04)

   Прочети пак "Здраствуйте братушки", няма нищо лошо в това стихотворение. Писано е с патос защото е било война, решавала се е съдбата на България. Но какво ще кажеш за стихотворението му " На руските войни"-1916г. А "малоумното" според тебе "Под игото" е художествена литература, няма място за сравнение със "записките" А и още нещо: през 1990г. "под игото" е била книга на годината в Дания и бестселър във още няколко Европейски страни.

  • barcelonski => FUCK-тор

   barcelonski => FUCK-тор(13 April 2017 - 12:04)

   (затапващо) ...... - ЗДРАСТВУЙТЕ ПСИХИАТЪР ..... 1. Сега пак е война и пак ли трябва да здравусваме Братушките .... ??!! .... 2. ПОД ИГОТО не е никаква художествена литература, а е психиатрично четиво за => формиране на Робско Руско Самосъзнание, Родоотстъпническо чувство, Национален Нихилизъм и Русофилистия. ..... 3. Датчаните си падат по идиотски писания .

  • balgarin

   balgarin(13 April 2017 - 18:04)

   barcelonski моляте НЕОБРЪЩАЙ ВНИМАНИЕ НА ПРОСТАЦИТЕ В ФОРУМА тяхната цел е да те вкарат в ПРОЦЕС на ОБЯСНЕНИЕ какво ще правиш свободното си време е САМО ТВОЙ ЛИЧЕН ПРОБЛЕМ , както и ти БЛАГОДАРЯ СА ХУБАВИТЕ И ИНТИЛИГЕНТНИ КОМЕНТАРИ ЧЕТАГИ С УДОВОЛСТВИЕ и ЗАПОМНИ ОТ МЕНЕ НИКОГА АМА НИКОГА ЗА НИЩО НА НИКОЙ НЕ СЕ ОБЯСНЯВАЙ все пак никой на никого за нищо не е ДЛЪЖЕН НА НИКОЙ . колкото до таз ИНТИЛИГЕНТНА журналистка Деница Бояджиева не си е НАПРАВИЛА труда да РАЗБЕРЕ че и интервирала масон , а масоните са БОГОБОРЦИ и служат САМО на рогатия и НИКОЙ ДРУГ . масон да ти говори за КОРУПЦИЯ и МОРАЛ е не САМО СМЕШНО и ЖАЛКО но и МНОГО ТЪЖНО , като крокодила дето пуска крокодилски сълзи за ЖЕРТВИТЕ си . те масоните НЕПРИЗНАВА НИТО БОГ и се борят против него камоли божият син да признават че го питаш за страсни седмици и християнски празници , ИСУС ХРИСТОС го и рекъл НЕМОЖЕ ДА ИМАШ ДВАМА ГОСПОДАРЯ ЩОТО ЕДИНИЯТ ЩЕ ГО НАМРАЗИШ така че barcelonski е МНОГО ПРАВ ЗА МНОГО НЕЩА.

Оставете коментарОбнови