Алекс Алексиев: Путин е покерджия, но не е идиот, знае, че ще загуби ядрена война със САЩ

Новата прокремълска политика на Меркел е много опасна и може да има пагубни последици за ЕС

Алекс Алексиев

Алекс Алексиев

Европейска армия, която не е под командването на НАТО, означава със сигурност краят на Алианса

Президентът Радев е социалист, а българските социалисти и комунисти винаги са били лакеи на Кремъл и чак след това българи, казва пред Faktor.bg американският анализатор

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Алексиев, отношенията между САЩ и Русия отново се обтегнаха след сваления сирийски самолет, какви са опасностите са света?

- Отношенията между САЩ и Русия се обтегнаха не само поради сваления сирийски самолет, а най-вече поради новите санкции срещу Русия, гласувани почти единодушно от американския Сенат. За Москва е особено болезнено, че тези санкции съвсем специфично конкретизират „Северен Поток 2“, който е опит на Путин да заобиколи досегашните санкции и да накаже Украйна и Източна Европа. Четете вчерашната статия по този въпрос в The Guardian и ще видите, че дори този левичарски вестник е възмутен от това, което правят Меркел и нейният външен министър Габриел, въпреки че тази позиция нарушава  европейското законодателство за енергетиката. Според мен, поведението на Меркел и Сие е скандално и сериозно заплашва европейското единомислие по въпроса до сега.

- Много се спекулира с военната мощ на Русия, в състояние ли са да се противопоставят на НАТО с ядрена провокация?

- Русия е ядрена държава и напоследък открито дрънка с оръжие, така че провокации са възможни, но едва ли са вероятни. В Кремъл знаят много добре, че при една ядрена война те ще бъдат напълно унищожени а Щатите ще оцелеят, поради усъвършенстването на балистичната им отбрана през последните години. Путин е покерджия но не е идиот.

- Задълбочава се и кризата между Катар и Саудитска Арабия, каква трябва да бъде европейската позиция в този сблъсък?

- Европа, според мен би трябвало да застане по скоро на страната на арабите в конфликта с Катар, тъй като Катар и Иран са тези, които в момента поддържат терористите в Сирия и Ирак, което и Саудитите правеха до скоро. Това че те застанаха на други позиции сега, е положителен факт и би трябвало да бъдат поощрени.

- След визитата на Тръмп в Европа, сякаш се забелязва една по-особена политика от страна на Германия и Меркел в полза на Кремъл, какво се крие зад тези реверанси?

- Новата прокремълска политика на Меркел, която отбелязах по-горе във връзка със „Северен Поток 2“, е много опасна и може да има пагубни последици за ЕС. Същото е вярно и по отношение на нейните безумни брътвежи, че щяла да спасява Парижките споразумения заедно с Китай, който е най-големият замърсител в света. Не по-малко неразумни са и нейните глупави препоръки Европа да вземе сигурността в собствените си ръце. Би било идеално, ако е така, но тук е уместно да попитам , както Сталин веднъж иронизира папата: "Колко дивизии има папата?" Меркел има две не напълно окомплектовани дивизии, и да очакваш от Източна Европа, която е директно заплашена от Русия, да се впечатли от подобни глупости, просто не е реалистично. По скоро това ще доведе до криза между двете части на Европа, която може да се окаже съдбоносна за ЕС.

- А как гледате на упорито лансираната идея за създаване на европейска армия, която няма ли да бъде в разрез с НАТО, а за да обслужим руски интереси?

- Европейска армия, която не е под командването на НАТО, означава със сигурност края на Алианса. Това трябва много добре да се разбере от политиците и държавниците, които лансират и подкрепят тази идея.

- Руският президент Путин е в най-ниската точка на обществено доверие, но българският държавен глава Радев обяви, че официално го кани у нас – не легитимираме ли така един диктатор, под мантрите за духовна връзка и близост с руския народ?

- Г-н Радев е социалист, а българските социалисти и комунисти, според мен, винаги са били основно лакеи на Кремъла, а чак след това българи.

- Вашата фамилия е една от най-емблематичните жертви на комунистическия терор в България. Как коментирате факта, че на приема даден от Симеон Сакскобургготски във Врана по случай 80-годишната му нямаше нито един репресиран или негов наследник, монархист, легионер, а само номенклатури, ченгета и наследници на комунистическите династии?

- Въобще не ме учудва този срамен факт. Този човек е ясен на обществото. Управлението му беше подчертано проруско и прокомунистическо, и според мен вредно за България. Винаги съм го подозирал, че е зависим. Фактът с кои хора се обвърза е показателен.  Що се отнася до моето семейство, радвам се че и майка ми и брат ми Веселин, които се познаваха добре с царската фамилия и бяха големи монархисти, накрая се съгласиха с моите позиции преди да починат.