Алекс Алексиев: Путин блъфира и шантажира света с ответни удари, Русия няма ресурс да отговори на НАТО

България трябва да бъде солидарна с Алианса, руските интереси в Сирия не са български, казва пред Faktor.bg американският анализатор

Алекс Алексиев

Алекс Алексиев

Интервю  на Мая Георгиева

- Г-н Алексиев, САЩ, Великобритания и Франция удариха  тази сутрин с ракети Сирия, това начало на нова световна война ли е, както внушава пропагандата на Путин и Асад?

- Въобще не става дума за нова световна война. Това е еднократен удар, както казва ген. Матис от Пентагона. Той има изцяло възпиращ ефект за режима на Асад, да не прибягва повече до употреба на забранени химически оръжия. Вчера се породи едно недарзумение – президентът Тръмп предупреди за устойчив, продължаващ удар. Вероятно от там остана и усещането за война. Пентагонът е категоричен, че става дума за еднократна атака. Сега съюзниците изстреляха два пъти повече ракети, отколкото при атаката миналата година. Ударени са точни цели – три изследователски центъра, в които се правят химически оръжия, ударен е щабът на армията и други военни цели. Леви политици като Ивайло Калфин пропагандират, че целта на САЩ била да свали правителството на Башар Асад, но това са неверни внушения, които обслужват руските интереси. Подобни твърдения се опровергават от факта, че не са атакувани с ракети министерствата, районите, в които живеят Асад и приближените му. Целта на атаката бе единствено диктаторът да си вземе урок и да проумее, че светът няма безучастно да гледа как той подлага на унищожение с химически оръжия собствения си народ.

- Беше ли неизбежна тази атака?

- Според мен тя беше наложителна - стана ясно, че Асад продължава да използва опасни химически оръжия, забранени още след Първата световна война. Страшното е, че бе допуснато режимът в Сирия да избие толкова невинни хора, така че въздушната атака беше напълно очаквана.

- Тези решителни действия, които виждаме днес срещу режима на Асад, не трябваше ли да бъдат факт още при управлението на Обама и Хилари Клинтън?

- Безспорно, още тогава трябваше да се действа безкомпромисно. Тогава Обама заяви, че използването от Асад на химически оръжия е червената линия, която не трябва да прекрачва, но диктаторът не бе възпрян и продължи убийствените си експерименти. Не последва никаква реакция от страна на САЩ и НАТО. Обама се споразумя през 2013 г. с Русия, която обеща да възпира Асада, но обещанието не беше спазено. Това показва колко струва думата на Русия и колко може да се разчита на нея. Сега Русия е поставена в много лоша позиция като държава, която обещава нещо на света, но не го спази. Последвалите атаки с химически оръжия в Сирия са следствие от безгръбначната политика на Барак Обама.

- Много се спекулира, че Русия ще отвърне на удара, каква е вашата прогноза?

- Няма да има никакъв ответен удар от страна на Русия. Първо, тя няма възможност да отговаря на подобни сериозни атаки. Ако имаше възможност,  щеше да задейства своята балистична отбрана, но не го направи. Единствено изведе корабите си от района на конфликта, защото щяха сериозно да пострадат. Русия говори много и блъфира, но от гледна точка на конкретни военни действия няма да предприеме нищо, защото няма тази практическа възможност. Красноречиво в тази посока говори фактът, че според Пентагона при днешната атака съюзниците  не са понесли никакви щети от антизенитната защита на сирийската отбрана.

- Има ли Путин военен капацитет да води война срещу НАТО, макар да показва непрекъснато прототипи на някакви уж сипермодерни оръжия?

-  Става дума единствено за блъфове на Путин и пропаганда. Оръжията, които показват руснаците, са пълна бутафория. Ще спомена един красноречив факт – в момента, според руски военни експерти, 75% от софтуера, който Русия използва за оръжейната си индустрия, е произведен в западни страни и идва от там. Блъфирането и шантажа са единственият шанс на Путин режимът му да оцелеят и да останат в играта. Атаката в Сирия е красноречиво доказателство в тази посока - руснаците не предприеха никакъв опит да се намесят. Въпреки заканите и предупрежденията, те знаеха, че ще завършат с неуспех. Като са толкова сериозен военен противник, защо не успяха да прихванат и неутрализират поне една ракета на съюзниците тази сутрин?.

- Каква трябва да е българската позиция в този конфликт?

- България трябва да се солидаризира с НАТО, ние не можем да имаме друга политика и да заиграваме с Русия. Алиансът, в лицето на генералния секретар се солидаризара с удара на съюзниците. Единственият, който не участва в атаката е Германия, но това не значи, че не е солидарна с политика на Алианса. Българският интерес е да останем лоялни партньори и да не допускаме проруска политика в този конфликт. Руският интерес в този конфликт не е български.