Алекс Алексиев: Изборът на шведските самолети „Грипен“ защитава интересите на Путин, а не на България

В момента в САЩ се води една много ожесточена политическа война между лявото и дясното

Американските медии днес много приличат на „Известие“ и „Правда“ от времето на СССР  – изопачават действителността по един много грозен начин

Пълен идиотизъм е руската пропаганда, че Тръмп и Путин ще се договорят за нови сфери на влияние в света, казва пред Faktor.bg американският анализатор

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Алексиев, вътрешните атаки срещу президент Тръмп стават изключително интензивни, възможно ли е да се стигне до импийчмънт, както говорят някои кръгове във Вашингтон?

- Това са абсолютни глупости, популистка пропаганда. В България не се разбира и не е ясно, но в момента в САЩ се води една много ожесточена политическа война между лявото и дясното. Левичарите са хората, които бяха на власт до вчера – и при Обама, и при Клинтън. Те просто още не могат да се осъзнаят след  поражението, което претърпяха. През последните 10 години в САЩ се написаха  и издадоха много книги за това как лявото идва на власт и ще бъде на власт в продължение на десетилетия. Защо – защото според авторите им Америка става по-кафява, не бяла, защото афроамериканците и латиносите се размножават много по-бързо и едва ли не в Америка гласът на белите вече няма никакво значение. Тази пропаганда се оказа абсолютна демагогия, все пак белите са 75% от населението. И това, което стана на тези избори е – че Демократическата партия изостави бялата работническа класа, която винаги е гласувала за тях. Бялата работническа класа фактически се обърна към Тръмп и го подкрепи, а демократите загубиха изборите. Днес става ясно, че 8 години от управлението на Обама не е оставило никаква следа в държавата. Защо – защото още в самото начало през 2010, само две години след като спечели убедително изборите, той започна да прави кардинални промени – като например,  опита да национализира здравеопазването и го направи без нито един глас подкрепа на републиканците. Две години след  това, републиканците спечелиха Конгреса и от тогава цели 6 години Обама не можа да прокара и един закон, без да получи подкрепата на Конгреса. И как управляваше – с регулации. Така че това, което Обама е оставил като резултат от своя мандат, е кръгла нула. Управлението при него се осъществяваше чрез така наречените екзекутивни заповеди. Но 28 от тях Тръмп  вече е отменил. Освен това трябва да е ясно, че демократите успяха да постигнат и пълно господство в основните средства за пропаганда. Просто си повярваха, че ще властват още десетилетия. Проблемът е, че въпреки че се провалиха на последните избори, продължават да се държат като хора, на които властта им принадлежи. А последното им пропагандно оръжие е внушението за предстоящ импийчмънт. Но това няма как да се случи.

- Как точно американските медии манипулират обществото срещу президента Тръмп?

- Ще ви дам един пример, който е доста характерен и показателен. Преди една седмица публикуваха в медиите, че Тръмп за момента има най-ниския рейтинг от всички президенти управлявали страната досега. И това беше разтръбено от всички левичарски медии. Човек, който ги чете и слуша, би помислил, че  този президент наистина е пълен провал. Но изключително важен беше последният абзац от тези пропагандни текстове – въпреки ниския рейтинг, ако изборите бяха днес и кандидатите бяха отново Тръмп и Клинтън, републиканецът ще печели още по-убедително. Това е манипулацията на някои американски медии. Днес те много приличат на „Известие“ и „Правда“ от времето на СССР  – изопачават действителността по един много грозен начин. Но това, което става в Америка, е една неумолима война между „левите“ и „десните“, и това е война на живот и смърт в политическия смисъл.

През последните години Обама,  де факто унищожи Демократическата партия. През годините той беше много популярен, а много американци смятаха, че ако  изберем и преизберем един афроамериканец – това едва ли не ще покаже на всички по света, че в САЩ не сме расисти, а това че е имало робство вече не значи нищо. Гражданите изповядваха едва ли не някаква изкупителна политика, вместо да разберат, че Обама водеше  крайно левичарска политика и това доведе Демократическата партия до такива катастрофални загуби. В момента Републиканската партия никога не е била така господстваща в политиката на САЩ. Пример – в САЩ има 99 щатски парламента, като всеки един от тях има по две камери, без този в Небраска. От тях републиканците командват 69 парламента – повече от 2/ 3. Всички щати, без няколко, които са напълно левичарски –  Калифорния,  Ню Йорк и Илинойс, са в ръцете на републиканците. Това разпределение на силите е катастрофално за демократите. Не виждам как в бъдеще могат да спечелят властта в САЩ. Големият им проблем е, че отблъснаха бялата работническа класа, и започнаха да разчитат на малцинствата в големите градове, и на латиносите, които общо са 11%. Демократите реално са в една екзистенциална криза. Но вместо нормално да анализират причините за този срив, те продължават да отблъскват своите симпатизанти. Демократическата партия изживява много опасни времена. 

- От месеци се говори за среща между Путин и Тръмп, защо се бави, какво може да очаква светът от нея?

- Не виждам какво извънредно може да се очаква от такава среща. Осветена беше руската пропаганда, която се води повече от година – Тръмп е човекът на Москва. Тази интрига на Кремъл не сработи. Спомнете си и кои се обявиха за Тръмп обществото в България – това са същите комунисти, червени русофили, които винаги са били много повече заинтересувани от интересите на Русия, отколкото от интересите на България. Вече е ясно, че тази пропаганда не е реалистична. Не е имало някакви огромни симпатии на Тръмп към Путин. Показателни са действията на САЩ в Сирия. Видимо се усеща, че Русия  бие отбой по отношение на кризата в Сирия. Ракетният удар на американците срещу сирийската база, беше де факто удар срещу Путин. Никой не трябва да се заблуждава, че това не е така. В същото време Сирия  продължава да загива икономически. Пропагандата внушаваше, че някак си  Путин може да накара Тръмп да извади кестените от огъня в полза на Кремъл . Но за пореден път руската идея се оказа много клисава. В изявленията на Кремъл вече липсват тези оптимистични нотки, че Путин с Тръмп ще се договорят, че ще си разделят мирно и кротко света и сферите на влияние. Тази руска пропаганда винаги съм приемал като пълен идиотизъм.

- Част от тази хибридна война не беше ли и внушението, че САЩ се оттегля от Европа?

- Да, и то важна част от тази хибридна война. Месеци наред тръбяха, че Америка ще напусне Европа, че ще се разруши НАТО – но всичко това се оказа въздух под налягане. САЩ няма да изоставят Европа, просто става дума за справедливост в рамките на Алианса. Европейските държави, членки на НАТО трябва да отделят достатъчно средства за своята сигурност, а не да разчитат единствено на американската армия. В Европа протичат много опасни тенденции, на които НАТО трябва да даде ясен и категоричен отговор.

- Какво да очакват Балканите и България от новата американска политика, ще бъдат ли отслабени руските атаки в този динамичен регион?

- С течение на времето руските атаки сигурно ще бъдат отслабени. Знаете до каква степен Литва е въоръжена, но те въпреки това искат да имат и американски войски на своя територия. За България е много опасно в каква посока ще бъде извършено превъоръжаването на армията й. Безотговорно е да се говори, че трябва да изберем самолетите „Грипен“ от Швеция. Това не са натовски самолети.  Лансирането на този ход може да значи само едно за България – държавата ни да се окаже пагубно отдалечена от НАТО. Това е много опасна игра и управляващите трябва добре да направят важния избор. Ориентацията към „Грипен“ застрашава нашата сигурност, която може да бъде гарантирана единствено чрез НАТО. Дълго време ние няма да имаме възможност сами да се защитаваме, а трябва да си даваме сметка колко мощни са държавите около нас – Турция, Русия. 

- Какви интереси стоят зад позицията на президента и служебното правителство да изберем шведските самолети?

- Шведските самолети според мене защитават интересите на Путин, а не тези на България, Това е истината, казана в прав текст. 

- Провала на пропагандата, че Тръмп и Путин са скачени съдове ще промени ли войнстващия натиск на Кремъл  върху страни като България?

- Ентусиазмът на Путин за влияние ще бъде охладен. Събитията показват, че зависимости и отношения между Путин и Тръмп не съществуват, това  е пропаганда. Американската политика отново се връща в своето нормално течение - гарант на европейската сигурност.  Това разбиране бе декларирано многократно от държавния секретар  Тилърсън и  шефа на Пентагона Матис,  казват го в прав текст. Това не значи, че Русия не прави всичко възможно да накара държави, като нашата България  да се отдалечават от Европа и НАТО. Но това е една много опасна игра, а българската политическа класа трябва да си дава ясна сметка, че без ЕС и НАТО не могат да съществуват. Вярно, ще откраднат каквото могат от своите руски приятели, но в края на краищата знаят, че трябва да играят една двойствена игра, с неизвестен край.

- Може ли да се очаква развитие в отношенията Ердоган – Путин?

- Те нямат интереси, които да са съпоставими. Путин има амбиции да запази на власт Башар Асад, защото това е единственият начин да си гарантира бази и присъствие в Сирия. Интересът на Ердоган е съвсем друг – иска да смаже кюрдите и съпротивата им, което е много опасно за него. Но той не може да спечели подобна битка.

- Има ли вероятност Ердоган след срещата си с Тръмп да преосмисли политиката си като съюзник на НАТО и държава, искаща да е член на ЕС?

- Дълбоко се съмнявам. Ердоган е радикален екстремист, а ние трябва да го осъзнаем като съседи на Турция.  Той е известен с изявлението си, че сравнява демокрацията с трамвай. Качваш се на трамвая, спираш на спирката и забравяш за трамвая. Това му разбиране за демокрацията подсказва невъзможност да промени позициите си. Турската демокрация постепенно бе унищожена. В момента там има само тоталитарно екстремистко движение. Ердоган не показва никакъв интерес към компромис с чуждите държави. По отношение на американците той се интересува от две неща – първо, САЩ да спре да помага на кюрдите, и второ – да депортира Гюлен, неговият екссъюзник, който сега му е трън в очите. Но при тази администрация това няма как да стане. Затова е трудно да се прогнозира подобряване на отношенията между САЩ и Турция, проблемът е да не се стига до по-остър конфликт.