В момента в САЩ се води една много ожесточена политическа война между лявото и дясното

Американските медии днес много приличат на „Известие“ и „Правда“ от времето на СССР  – изопачават действителността по един много грозен начин

Пълен идиотизъм е руската пропаганда, че Тръмп и Путин ще се договорят за нови сфери на влияние в света, казва пред Faktor.bg американският анализатор

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Алексиев, вътрешните атаки срещу президент Тръмп стават изключително интензивни, възможно ли е да се стигне до импийчмънт, както говорят някои кръгове във Вашингтон?

- Това са абсолютни глупости, популистка пропаганда. В България не се разбира и не е ясно, но в момента в САЩ се води една много ожесточена политическа война между лявото и дясното. Левичарите са хората, които бяха на власт до вчера – и при Обама, и при Клинтън. Те просто още не могат да се осъзнаят след  поражението, което претърпяха. През последните 10 години в САЩ се написаха  и издадоха много книги за това как лявото идва на власт и ще бъде на власт в продължение на десетилетия. Защо – защото според авторите им Америка става по-кафява, не бяла, защото афроамериканците и латиносите се размножават много по-бързо и едва ли не в Америка гласът на белите вече няма никакво значение. Тази пропаганда се оказа абсолютна демагогия, все пак белите са 75% от населението. И това, което стана на тези избори е – че Демократическата партия изостави бялата работническа класа, която винаги е гласувала за тях. Бялата работническа класа фактически се обърна към Тръмп и го подкрепи, а демократите загубиха изборите. Днес става ясно, че 8 години от управлението на Обама не е оставило никаква следа в държавата. Защо – защото още в самото начало през 2010, само две години след като спечели убедително изборите, той започна да прави кардинални промени – като например,  опита да национализира здравеопазването и го направи без нито един глас подкрепа на републиканците. Две години след  това, републиканците спечелиха Конгреса и от тогава цели 6 години Обама не можа да прокара и един закон, без да получи подкрепата на Конгреса. И как управляваше – с регулации. Така че това, което Обама е оставил като резултат от своя мандат, е кръгла нула. Управлението при него се осъществяваше чрез така наречените екзекутивни заповеди. Но 28 от тях Тръмп  вече е отменил. Освен това трябва да е ясно, че демократите успяха да постигнат и пълно господство в основните средства за пропаганда. Просто си повярваха, че ще властват още десетилетия. Проблемът е, че въпреки че се провалиха на последните избори, продължават да се държат като хора, на които властта им принадлежи. А последното им пропагандно оръжие е внушението за предстоящ импийчмънт. Но това няма как да се случи.

- Как точно американските медии манипулират обществото срещу президента Тръмп?

- Ще ви дам един пример, който е доста характерен и показателен. Преди една седмица публикуваха в медиите, че Тръмп за момента има най-ниския рейтинг от всички президенти управлявали страната досега. И това беше разтръбено от всички левичарски медии. Човек, който ги чете и слуша, би помислил, че  този президент наистина е пълен провал. Но изключително важен беше последният абзац от тези пропагандни текстове – въпреки ниския рейтинг, ако изборите бяха днес и кандидатите бяха отново Тръмп и Клинтън, републиканецът ще печели още по-убедително. Това е манипулацията на някои американски медии. Днес те много приличат на „Известие“ и „Правда“ от времето на СССР  – изопачават действителността по един много грозен начин. Но това, което става в Америка, е една неумолима война между „левите“ и „десните“, и това е война на живот и смърт в политическия смисъл.

През последните години Обама,  де факто унищожи Демократическата партия. През годините той беше много популярен, а много американци смятаха, че ако  изберем и преизберем един афроамериканец – това едва ли не ще покаже на всички по света, че в САЩ не сме расисти, а това че е имало робство вече не значи нищо. Гражданите изповядваха едва ли не някаква изкупителна политика, вместо да разберат, че Обама водеше  крайно левичарска политика и това доведе Демократическата партия до такива катастрофални загуби. В момента Републиканската партия никога не е била така господстваща в политиката на САЩ. Пример – в САЩ има 99 щатски парламента, като всеки един от тях има по две камери, без този в Небраска. От тях републиканците командват 69 парламента – повече от 2/ 3. Всички щати, без няколко, които са напълно левичарски –  Калифорния,  Ню Йорк и Илинойс, са в ръцете на републиканците. Това разпределение на силите е катастрофално за демократите. Не виждам как в бъдеще могат да спечелят властта в САЩ. Големият им проблем е, че отблъснаха бялата работническа класа, и започнаха да разчитат на малцинствата в големите градове, и на латиносите, които общо са 11%. Демократите реално са в една екзистенциална криза. Но вместо нормално да анализират причините за този срив, те продължават да отблъскват своите симпатизанти. Демократическата партия изживява много опасни времена. 

- От месеци се говори за среща между Путин и Тръмп, защо се бави, какво може да очаква светът от нея?

- Не виждам какво извънредно може да се очаква от такава среща. Осветена беше руската пропаганда, която се води повече от година – Тръмп е човекът на Москва. Тази интрига на Кремъл не сработи. Спомнете си и кои се обявиха за Тръмп обществото в България – това са същите комунисти, червени русофили, които винаги са били много повече заинтересувани от интересите на Русия, отколкото от интересите на България. Вече е ясно, че тази пропаганда не е реалистична. Не е имало някакви огромни симпатии на Тръмп към Путин. Показателни са действията на САЩ в Сирия. Видимо се усеща, че Русия  бие отбой по отношение на кризата в Сирия. Ракетният удар на американците срещу сирийската база, беше де факто удар срещу Путин. Никой не трябва да се заблуждава, че това не е така. В същото време Сирия  продължава да загива икономически. Пропагандата внушаваше, че някак си  Путин може да накара Тръмп да извади кестените от огъня в полза на Кремъл . Но за пореден път руската идея се оказа много клисава. В изявленията на Кремъл вече липсват тези оптимистични нотки, че Путин с Тръмп ще се договорят, че ще си разделят мирно и кротко света и сферите на влияние. Тази руска пропаганда винаги съм приемал като пълен идиотизъм.

- Част от тази хибридна война не беше ли и внушението, че САЩ се оттегля от Европа?

- Да, и то важна част от тази хибридна война. Месеци наред тръбяха, че Америка ще напусне Европа, че ще се разруши НАТО – но всичко това се оказа въздух под налягане. САЩ няма да изоставят Европа, просто става дума за справедливост в рамките на Алианса. Европейските държави, членки на НАТО трябва да отделят достатъчно средства за своята сигурност, а не да разчитат единствено на американската армия. В Европа протичат много опасни тенденции, на които НАТО трябва да даде ясен и категоричен отговор.

- Какво да очакват Балканите и България от новата американска политика, ще бъдат ли отслабени руските атаки в този динамичен регион?

- С течение на времето руските атаки сигурно ще бъдат отслабени. Знаете до каква степен Литва е въоръжена, но те въпреки това искат да имат и американски войски на своя територия. За България е много опасно в каква посока ще бъде извършено превъоръжаването на армията й. Безотговорно е да се говори, че трябва да изберем самолетите „Грипен“ от Швеция. Това не са натовски самолети.  Лансирането на този ход може да значи само едно за България – държавата ни да се окаже пагубно отдалечена от НАТО. Това е много опасна игра и управляващите трябва добре да направят важния избор. Ориентацията към „Грипен“ застрашава нашата сигурност, която може да бъде гарантирана единствено чрез НАТО. Дълго време ние няма да имаме възможност сами да се защитаваме, а трябва да си даваме сметка колко мощни са държавите около нас – Турция, Русия. 

- Какви интереси стоят зад позицията на президента и служебното правителство да изберем шведските самолети?

- Шведските самолети според мене защитават интересите на Путин, а не тези на България, Това е истината, казана в прав текст. 

- Провала на пропагандата, че Тръмп и Путин са скачени съдове ще промени ли войнстващия натиск на Кремъл  върху страни като България?

- Ентусиазмът на Путин за влияние ще бъде охладен. Събитията показват, че зависимости и отношения между Путин и Тръмп не съществуват, това  е пропаганда. Американската политика отново се връща в своето нормално течение - гарант на европейската сигурност.  Това разбиране бе декларирано многократно от държавния секретар  Тилърсън и  шефа на Пентагона Матис,  казват го в прав текст. Това не значи, че Русия не прави всичко възможно да накара държави, като нашата България  да се отдалечават от Европа и НАТО. Но това е една много опасна игра, а българската политическа класа трябва да си дава ясна сметка, че без ЕС и НАТО не могат да съществуват. Вярно, ще откраднат каквото могат от своите руски приятели, но в края на краищата знаят, че трябва да играят една двойствена игра, с неизвестен край.

- Може ли да се очаква развитие в отношенията Ердоган – Путин?

- Те нямат интереси, които да са съпоставими. Путин има амбиции да запази на власт Башар Асад, защото това е единственият начин да си гарантира бази и присъствие в Сирия. Интересът на Ердоган е съвсем друг – иска да смаже кюрдите и съпротивата им, което е много опасно за него. Но той не може да спечели подобна битка.

- Има ли вероятност Ердоган след срещата си с Тръмп да преосмисли политиката си като съюзник на НАТО и държава, искаща да е член на ЕС?

- Дълбоко се съмнявам. Ердоган е радикален екстремист, а ние трябва да го осъзнаем като съседи на Турция.  Той е известен с изявлението си, че сравнява демокрацията с трамвай. Качваш се на трамвая, спираш на спирката и забравяш за трамвая. Това му разбиране за демокрацията подсказва невъзможност да промени позициите си. Турската демокрация постепенно бе унищожена. В момента там има само тоталитарно екстремистко движение. Ердоган не показва никакъв интерес към компромис с чуждите държави. По отношение на американците той се интересува от две неща – първо, САЩ да спре да помага на кюрдите, и второ – да депортира Гюлен, неговият екссъюзник, който сега му е трън в очите. Но при тази администрация това няма как да стане. Затова е трудно да се прогнозира подобряване на отношенията между САЩ и Турция, проблемът е да не се стига до по-остър конфликт.

63 Коментар(и)

 • отчето

  отчето(24 May 2017 - 16:05)

  Отговор

  Ех , този Алекс , от злоба и омраза ще лудне !

 • Истината

  Истината(23 May 2017 - 19:05)

  Отговор

  Не ни трябват изтребители, нито Ф-16, нито Грипен, а бойни дронове, бойни хеликоптери, бързи ракетни катери и противоракетна отбрана израелско производство (по-добра от оригиналната на САЩ). По-евтино и по-ефикасно!

 • КОЙ подрежда мутрьошките в България

  КОЙ подрежда мутрьошките в България (21 May 2017 - 23:05)

  Отговор

  Русия е развърнала в Крим 6 (шест) ядрени бойни глави Казва го председателят на татарското, т.е. българското движение в Крим Мустафа Джемилев. Джемилев е от нашите хора там, съюзници на украинцити и опозиция на Москва. Арестуван и лежал в затвора при Хрушчов, Брежнев, Горбачов. E това е още по-голямо заяждане на Русия за Крим. Но един ден ще дойде да си разкарат и тия машинарии оттам. А ние по Боковия принцип на снишаването “да не дразним” по-добре да купим шведски прашки, вместо самолети за шведска тройка с путя. Не знам колко му е потенциала на боко, но ухиления мерак му личи на мутрата. Е, то с тоя мерак не стават премиерските работи. А с това дето прави Румъния, Полша, дето правят съюзниците от НАТО Номерът е не да ходиш на война с оръжията си, а да правиш колективните баланси и притискания, и накрая отсреща да клекнат. Така и стана през Студената война. uaposition.com/latest-news/russia-deploys-nuclear-warheads-crimea/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

 • Бай ганя

  Бай ганя(21 May 2017 - 17:05)

  Отговор

  Пак бай ти ганя най умен. По умен от целия свят въоръжен с ф16ки

 • balgarin

  balgarin(21 May 2017 - 15:05)

  Отговор

  най НАКРАЯ ще отговоря на ВСИЧКИ дето ме нападат и клеветат със ГОЛЯМО ЧУВСТВО ЗА ХУМОР щото не се караме и ни пуснаха мухата да се ВЪРЖЕМЕ НА ГЛУПОСТИТЕ , най добре е БЪЛГАРИЯ ДА ЗАКУПЯТ ЛЕТЯЩИ ЧИНИЙ по добро от това НЯМА щото нито F - 16 ще закупят нито GRIPEN а само ни ПУСКАТ ПО ПЪРЗАЛКАТА и ние се ВРЪЗВАМЕ ДА СЕ ОБИЖДАМЕ И КАРАМЕ . ще стигнат пак да КЪРПЯТ И ПОПРАВЯТ летящите 40 годишнш КАРУЦИ МИГОВЕ щото България НЯМА НИТО ПАРИ НИТО ИКОНОМИКА НО ИМА ОГРОМНИ МИЛИАРДИ ДЪЛГОВЕ ДА ИЗПЛАЩА , а колкото до това че ни ПРАВЯТ НА ПРОСТИ ЧИТАТЕЛИТЕ не ми харесва щото и шведите са пред ВХОДА НА NATO ДА ВЛЯЗАТ ПРОСТО Е САМО ВЪПРОС НА ВРЕМЕ . форумеца дето ЛЪЖЕ че като купиш GRIPEN трябва и цяла военна инфраструктура да градиш БРАВО НА ЛЪЖЕЦА - МОШЕННИК , значи аз карам немски джип трябва специални шосета и магистрали за мене тоз дето кара пък японски коли трябва за него японски шосета и магистрали . че във NATO има поне англиски италиански амерекански изстребители и други вие как мислите дали не ги ПРАВЯТ ПО ОПРЕДЕЛЕНИ СТРОГИ СТАНДАРТИ ЗА NATO , aми GRIPEN знам че могат да ЗАКАЧАТ И НОСЯТ И ИЗСТРЕЛВАТ ВСИЧКИ ВИДОВЕ РАКЕТИ СВЕТОВНО ПРОЙЗВОДСТВО това говори че шведите правят ПРАКТИЧЕН ИЗПОЛЗВАЕМ изстребител сигорно и ЕЛЕКТРОНИКАТА И ВСИЧКО Е ПО НАТОВСКИ СТАНДАРТИ . но най ДОБРЕ е България да закупи ЛЕТЯЩИ ЧИНИЙ и сме си решили проблема ЗАВИНАГИ , защото ЛЕТЯЩИТЕ ЧИНИЙ СА БЕЗ АНАЛОГЕ В МИРЕ слагаме и блядовете и янките в малкият ни джоб а ние форумците ще се СПЛОТИМЕ И НЕМА ДА СЕ КАРАМЕ ЗА ГЛУПОСТИ И ОБИЖДАМЕ НА ТРОЛ.

 • до клакьора Руслана

  до клакьора Руслана(21 May 2017 - 13:05)

  Отговор

  това не са ЛЕВИЧАРИ в сащ като вече ви бе обяснено, използва се един неточен натоварен с негативно значение израз.руският агент е неговите двама-трима трола да престанат да пишат по форумите.

 • с Ф-16 нашата авиация ще има съвместимост със съседните съюзнически държави, което е ПРОБЛЕМА на русия

  с Ф-16 нашата авиация ще има съвместимост със съседните съюзнически държави, което е ПРОБЛЕМА на русия(21 May 2017 - 10:05)

  Отговор

  без никаква съвместимост Грипен не могат да участват в сериозни бойни действия , и заради малкият си брой , и заради трудното поддържане на състоянието им Има центрове за сглобяване на Ф-16 в Европа, Азия, Турция, a Грипен е зависим само от Швеция - самата концепция на конструирането,производството и използването му са за вътрешните шведски възможности. Мащабите на отбраната на НАТО са доста по-големи за държавите от източният фланг на НАТО сега. И нашите шапкари няма да купят най-новата модификация на Грипен, а тази която се използва от повече от 10 години. Всички съседни страни ползват Ф-16 и бързо ще се постигне съвместимост на нашата авиация със съседните съюзнически държави, което е ПРОБЛЕМА НА РУСКИТЕ ПАТРИОТИ

 • Ruslana

  Ruslana(21 May 2017 - 10:05)

  Отговор

  Не съм съгласна с мнението на Алексиев за Грипен-ите, но за всичко друго - за левичарщината в САЩ, за манипулациите на медиите и за дискриминацията срещу белите, е абсолютно прав. И колкото повече вият срещу Тръмп, толкова той ще продължи да събира одобрението на работещата бяла класа. А мнението на паразитиращото цветнокожо малцинство не интересува никого.

  • Ax, Ruslana

   Ax, Ruslana (21 May 2017 - 10:05)

   това, че Грипен е по добър от Ф-16 непременно да го кажем на правителствата на 25-те страни, ползващи Ф-16, вкл. на САЩ, Полша, Румъния, Гърия, Турция - така де , съюзници сме - какво като не си знаят интереса - поне Мигове да си бяха напазарили

  • До "Ax, Ruslana" от Ruslana

   До "Ax, Ruslana" от Ruslana (21 May 2017 - 13:05)

   За нашите възможности Грипен са идеални. За разлика от някои параноици аз не смятам, че някой ще ни напада, нито Русия ще посмее (в НАТО сме) нито Турция (САЩ няма им позволят).

  • Истината

   Истината(23 May 2017 - 19:05)

   Не ни трябват изтребители, нито Ф-16, нито Грипен, а бойни дронове, бойни хеликоптери, бързи ракетни катери и противоракетна отбрана израелско производство (по-добра от оригиналната на САЩ). По-евтино и по-ефикасно!

 • ефективна натовска армия тук и ефективно членство в ЕС ОТМЕНЯ руското колониално присъствие в България

  ефективна натовска армия тук и ефективно членство в ЕС ОТМЕНЯ руското колониално присъствие в България (21 May 2017 - 09:05)

  Отговор

  ''balgarin''изтъква, 1.основна причина за насочване към офертата от Швеция са били изгодните финансови условия, включнващи лизинг и офсет. Това не е вярно - включвайки всички параметри на сделката, американското предложение дългосрочно е по-изгодно - очевидно се търси HE ефективност-перспективност за стратефическите нужди на Русия. Съобщения в пресата в България сочат договаряне на 8 самолета Gripen за страната ни за 745 млн. Евро или 1,5 млрд. лв, а съобщения на пресата в Румъния казват за румънските 12 самолета F-16 цена от 628 млн. Евро или 1,3 млрд. лв. Да си потискат 3 милиарда от русия надвзети за газта, а не да оправдават националното си предателство с ''малка и бедна страна сме'', защото България нито е малка , нито е бедна, а управлявана от русофилистици вече 70 години 2. Април 2017 американските въздушни сили и производителя Lockheed Martin обявиха общото си решение F-16 да се използва и след 2048 с постоянни програми за модернизация и добавени нови хиляди полетни часове , т.е. самолетът става безпрецедентен в историята не само на американската авиация, но въобще и ще е основен изтребител във ВСИЧКИ страните от НАТО - само България прави поредното изключение ДА ПРЕКЪСНЕ съюзническата верига 3.Шведските самолети са пригодени към шведската СИСТЕМА за отбрана - цялата наземна техника и управление е част от тази система за сигурност, която е разработена специфично за Швеция и самолетите Грипен са само част от цялото. Ние искаме да купим само самолетите , без да имаме цялата военна инфрастуктура на Швеция , която сама си я е разработила, и не е съсвсем съвместима с НАТО - ние нямаме нито НАТО-вската съвместимост, нито шведската - защо купуваме само ЧАСТ от шведската система, за да НЯМАМЕ съвместимост с НАТО и нашите военни да НЕ могат да се възползват от могъщите ни съюзници

  • заблуда е, че изтребителите Грипен ca нови

   заблуда е, че изтребителите Грипен ca нови(21 May 2017 - 10:05)

   Нов е самo фюзелажа. Всичко остананло по-пълнежа е старо, взето от резерва на шведските ВВС, като двигатели, електроника, различни агрегати, катапултни кресла и др.Затова офертата на СААБ е сходна като цена с тези на конкурентите и може да доставят изтребителите в толкова кратки срокове модификацията Gripen C/D , всъщност е от модифицирани самолети от Gripen А/В-серията, като даже фюзелажи не са нови, а само са подменени някои части по тях. Реално планерите на Gripen C/D, са всъщност от най-старата серия A/B, като модификациите са предимно в електронното оборудване. Така че реално фюзелажите на Gripen C/D са от Gripen A/B, и не са много по-нови от тези на тези Ф-16 ,които ни предлагат португалците. Даже сега шведите минават към новата модификация Gripen E/F ,в която са усилили планера , за по-голям боен товар, и реално това вече ще са нови планери, а не както при Gripen C/D използващ планерите от Gripen A/B, които са от края на 80-те - при изпитателните полети на Грипен има поредица катастрофи, които забавят производството му до1992, а сега сме 2017 и евентуално докато дойде в България ще е вече 2019. И още две-три години след това, докато стане боеспособен - щапкарите повтарят историята сморално остарелия реактор за Белене, за да сме сгодни на русия

 • Зоро от розово ами спечелете и популярния вот

  Зоро от розово ами спечелете и популярния вот(21 May 2017 - 02:05)

  Отговор

  И да, Калифорния храни цяла Америка и земеделски и финансово. Все пак е 7та икономика в света ако беше държава. Учудващо тръмпутин е много мразен в Ню ЙОРК Калифорния Чикаго и всички останали големи щати и градове. Изглежда е харесван само в Щатите с повече медодобивни животни от хора и разбира се където няма ни джиесеми ни интернет

 • balgarin

  balgarin(20 May 2017 - 19:05)

  Отговор

  колко трябва да си ПРОСТ за да ме изкараш и наричаш трол като ми прочетеш и видиш коментара и правописа явно въпросният Полковник е действително един ОГРАНИЧЕН и ГЛАМАВ човек , всичко на всичко държавата може да отпусне само около 2,8 милиарда лева или това прави едно 1,4 милиарда евро , с тези пари искат да купат ЕСКАДРИЛА ИЗСТРЕБИТЕЛИ и няколко бързоходни военоморски ФРЕГАТИ но за жалост една армия не са само пилоти и моряци . а сега Полковни кажи с тези 1,4 милиарда евро каква ескадрила изстребители може да купиме като ЕСКАДРИЛА означава ТОЧНО САМО ОСЕМ ИЗСТРЕБИТЕЛЯ , ти твърдиш че F -16 още се пройзвеждал но що тогава не ПОРЪЧАТ ОДМА НОВА ЕСКАДРИЛА ИЗСТРЕБИТЕЛИ КАКВО ЧЕКАТ . НО има нещо което явно НЕЗНАЕШ че го бяха писали че ние ще поръчаме стари КОНСЕРВИРАНИ F-16 но пак ще минат ТРИ ГОДИНИ да ги ОБНОВЯТ и ПРЕПРАВЯТ по СЕГАШНИТЕ ВОЕННИ СТАНДАРТИ , ако поръчаме ЧИСТО НОВА ЕСКАДРИЛА GRIPEN то тя пак ще ни БЪДЕ ДОСТАВЕНА ЗА СРОК ОТ ТРИ ГОДИНИ разлика никаква . сега сме в NATO от едно ДЕСЕТ ГОДИНИ как може със стари летящи 40 годишни каруци МИГОВЕ да бъдеме в NATO , но според Алексиев НЕМОЖЕ С НОВИ GRIPENI говори пълни глупости дори не се чува . говори СРЕЩУ ШВЕДИТЕ И ТЯХНОТО КАЧЕСТВЕНО ПРОЙЗВОДСТВО КАКТО ГОВОРИ ГЛУПОСТИ СРЕЩУ АМЕРЕКАНСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ И ВЕСНИЦИ , ало FAKTOR.BG СПАЗВАЙТЕ ДИПЛОМАТИЧНИТЕ ОТНОШЕНИЯ ПОНЕ МЕЖДУ ВАС ЖУРНАЛИСТИТЕ недавайте на тоз глупости да говори срещу ВАЩЕ КОРЕГИ или ШВЕДИТЕ . как сега може с миговете да сме в отбранителният алианс но с шведските самолети неможе , кого лъжете като се ИЗЛАГАТЕ .

  • Швеция не е в Нато

   Швеция не е в Нато(21 May 2017 - 02:05)

   Бугарино, ти си представителна извадка за простотия. Прочети по-долу образован човек ти е обяснил защо шведските самолети са неподходящи. Или си в системата на НАТО, или със самолети, изложени на всякакви пробиви и хаквания на системите, без които са само едни ламарини.

 • Цитат и допълнение

  Цитат и допълнение(20 May 2017 - 17:05)

  Отговор

  колко мощни са държавите около нас – Турция и Русия. И колко са се залюбили напоследък двамата им диктатори. Това е пример че за диктатора личните интереси са много по големи от тези на държавата му. За това и Турция ще види ЕС през крив макарон

 • Вашето име

  Вашето име(20 May 2017 - 17:05)

  Отговор

  Прав сте Алекс че мнозинството щати са десни и че само Илинойс Калифорния и ню йорк са леви. Също така леви са двата бряга по океаните КЪДЕТО ЖИВЕЕ 75% от населението на САЩ. Подвеждащо е да каже Алекс че мнозинството американци са десни. Територията на САЩ в щати в които има повече едър рогат добитък от хора са десни например които са централните щати и бившия робовладелски юг. Но определено населението на САЩ не е преобладаващо дясно и това се видя на изборите за президент в които Клинтън взе три милиона повече гласа

  • ZORO ot Розово

   ZORO ot Розово(21 May 2017 - 01:05)

   Стига с този популярен вот, че ставате смешни, като руснаци. 3-те милиона се дължат на един-единствен щат Калифорния, където Клинтън води с 4 милиона. А с робовладелския юг направо ни връщате към Правда и Работническо дело.

 • Съобщение

  Съобщение(20 May 2017 - 16:05)

  Отговор

  Алекс разбирам те че харесваш дясното. Но това не ти дава право да плюещ по американското ляво защото американската левица е по дясна от българската десница. Понял

 • А Сашко тука да е чувал малкия тръмпутин какво е казал

  А Сашко тука да е чувал малкия тръмпутин какво е казал (20 May 2017 - 16:05)

  Отговор

  ‘We see a LOT of MONEY POURING IN from RUSSIA’ – Donald Trump Jr. in 2008 “Russians make up a pretty disproportionate cross-section of a lot of our assets,” Trump’s son....буквален превод, виждаме доста много пари идват от русия, Доналд Тръмп младши през 2008ма

 • Въпросче

  Въпросче(20 May 2017 - 16:05)

  Отговор

  Хубаво. Този какво ще го правим ако/по точно когато импичнът тръмпутин. Така вярни лоялисти говореха и за Никсън и за Клинтън със сигурност

 • 2,9 милиона

  2,9 милиона(20 May 2017 - 16:05)

  Отговор

  Левичарите били загубили ? Те спечелиха с 3 милиона гласа бе. Спря да чета до там. 3 милиона гласа са колкото населението на някой европейски държавички

 • ДРЕБОСЪКЪТ АЛЬОША

  ДРЕБОСЪКЪТ АЛЬОША(20 May 2017 - 11:05)

  Отговор

  като видя, че няма да мине номерът на века - да инсталират в Белия дом агентна Путин, привика пак това парцаливо сайтче да плюе Вашингтон поуст и Ню йорк таймз.Същото го писаха преди два месеца, как приличали на Правда.Дребничък си за тази игра Альошка, купен си, но си дребничък.Този номер няма да мине.А ти си плюй и вика някаква си Мая всеки път да повтаряше едно и също.Никой в България тебе не те уважава и не ти чете глупостите.Един пък тако ги погледнем стига.Плю Турция, плю мюсюлманите, плю Меркел, газ пика, че Вилдерс и ЛьоПен не спечелиха изборите и не съсипаха Европа.Няма да стане твоето, купено чен-ген.це.Дребничко си за тази голяма игра.Чудя се как парцаливият сайт изобщо е разрешил форум тука, по-рано не разрешаваха под глупостите на альошката.

 • при съвместимост с НАТО можем да получим всякаква помощ

  при съвместимост с НАТО можем да получим всякаква помощ (20 May 2017 - 10:05)

  Отговор

  Шведските самолети са пригодени към шведската СИСТЕМА за отбрана - цялата наземна техника и управление е част от тази система за сигурност, която е разработена специфично за Швеция и самолетите Грипен са само част от цялото. Ние искаме да купим само самолетите , без да имаме цялата военна инфрастуктура на Швеция , която сама си я е разработила, и не е съсвсем съвместима с НАТО - ние нямаме нито НАТО-вската съвместимост, нито шведската - купуваме само ЧАСТот шведската система, а сме в НАТО, а без съвместимост нашите военни не могат да се възползват от съюзниците ни!

  • F 15

   F 15(20 May 2017 - 11:05)

   +++++++++++++++++++++

 • руското оръжейно лоби издигна радев за президент защото успешно съсипа авиацията да досъсипе и цялата армия

  руското оръжейно лоби издигна радев за президент защото успешно съсипа авиацията да досъсипе и цялата армия (20 May 2017 - 10:05)

  Отговор

  април 2017 американските въздушни сили и производителя Lockheed Martin обявиха общо решение F-16 да се използва и след 2048 с постоянни програми за модернизация и добавени нови хиляди полетни часове - самолетът става безпрецедентен в историята не само на американската авиация, но въобще и ще е основен изтребител в страните от НАТО. Ако са „бръкми”, според неграмотника Борисов, няма нито САЩ, нито западноевропейски съюзници, нито съседите ни Румъния, Гърция, Турция, да бъдат така глупави да се занимават с таратайки и да ги купуват и втора ръка. Само България прави поредното изключение да прекъсне съюзническа верига, за да пречи на НАТО за да угоди на Москва. По-ефективна натовска армия тук отменя руското колониално присъствие в България, което в представите на „граждани”, левичари, „патриоти” е начин за увеличаване на властта и парите им, но не и на българската и европейска сигурност.

 • alcom4

  alcom4(20 May 2017 - 01:05)

  Отговор

  Разумен и балансиран коментар.А.Алексиев е трън в очите на многото червени тролове по сайтовете и закоравелите "путиноиди",у нас.

 • ОТ ВАШИНГТОН ПОСТ И НАЮ ЙОРК ТАЙМС

  ОТ ВАШИНГТОН ПОСТ И НАЮ ЙОРК ТАЙМС(19 May 2017 - 23:05)

  Отговор

  съобщете на вашия любим" анализатор" ,ограниченото двойно ченге Алекс Алексиев на рубладжийско диета следното: преди малко омразните му американски вестници съобщиха 2 важни новини 1.Че Тръмпутин се ПОХВАЛИЛ по време на срещата с кгб Лавров и Кисляк че като ИЗРИТАЛ КОМИ облечил натиска върху себе си му олекнало.Докладвал им демек на началниците си 2.чЕ ВЕЧЕ РУСКОТО Р АЗСЛЕДВАНЕ Е СТИГНАЛО ДО ВИСОКОПОСТАВЕН СЛУЖИТЕЛ ОТ Белия дом ТАКА чЕ НИЕ ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ БЪЛГАРИ ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ ДА ЧЕТЕМ Вашингтон пост и Ню йорк таймз, които защитават не просто американската ами и БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ А ти рубладжийо Алексиев си чети ПРавда и известия!

 • balgarin

  balgarin(19 May 2017 - 20:05)

  Отговор

  г-н Алексиев само още не се е изказал по въпроса за извънземните и изкуственият интелект тоз ВСЕЗНАЙКО вече и от бойни истребители почнал да разбира , да НЕГОВОРИМ че VOLVO и SAAB са в пътя по добри коли от амереканскитете каруци - коли ЕДИН МИЛИОН КИЛОМЕТРА ПРОБЕГ ГАРАНЦИЯ ТИ ДАВА VOLVO НА ДВИГАТЕЛИТЕ СИ . Доналт Тръмп сам се чуди защо БОГАТИТЕ амереканци ПРЕДПОЧИТАТ МЕРЦЕДЕСА а шведските коли с НИЩО НЕОСТЪПВАТ ПО КАЧЕСТВО НА НЕМСКИТЕ , за самолетите е да купиме САМО НОВИ ИЗТРЕБИТЕЛИ така и така си имаме НЕЛЕТЯЩИ КАРУЦИ мигове що са ни 40 годишни F-16 . щом върха на ПИРАМИДАТА на NATO е USA то е ЛОГИЧНО да купиме амерекански изстребители но САМО ЧИСТО НОВИ а не БРАКУВАНИ КАРУЦИ F-16 от виетнамската война , щото янките ще кажат щом купувате шведски самолети то шведите да ви защитават . че шведските изтребители НЕОТСТЪПВАТ ОТ СВЕТОВНИТЕ СТАНДАРТИ НА КАЧЕСТВЕН СВЕТОВЕН БОЕН САМОЛЕТ го знаят много хора , друг е въпроса че купувайки от МАЛКА НАЦИЯ НИЕ ПОТДЪРЖАМЕ МАЛКИТЕ НАЦИЙ ДА БЪДАТ НАРАВНО С ГОЛЕМИТЕ , щото България и БЪЛГАРИТЕ са от малките наций и това НИЕ ДА НЕЗАБРАВЯМЕ . аз съм за NATO аз съм за USA аз съм ДАНАКОПЛАТЕЦ И ЖЕЛАЯ НАЩА БЪЛГАРСКА АРМИЯ ДА КУПАТ САМО ЧИСТО НОВИ ИЗТРЕБИТЕЛИ като F-35 или GRIPEN но НЕ 40 годишни нелетящи каруци F-16 , както и имам ГОЛЯМ РЕСПЕКТ ОТ ШВЕДИТЕ БРАВО НА ТЯХ ПРОЙЗВЕЖДАТ ВСИЧКО САМО НА СВЕТОВНО НИВО .

  • Полковник

   Полковник(19 May 2017 - 23:05)

   Спри да лъжеш, трол! F16 се произвежда и днес. Ако такъв самолет слезе от линията, той 40- годишен ли е? Примитивен трол.

  • Полковник

   Полковник(19 May 2017 - 23:05)

   Спри да лъжеш, трол! F16 се произвежда и днес. Ако такъв самолет слезе от линията, той 40- годишен ли е? Примитивен трол.

 • Regent

  Regent(19 May 2017 - 20:05)

  Отговор

  Човекът гледа исторически на въпросът......по добре от братята Райт...

 • Sin

  Sin(19 May 2017 - 17:05)

  Отговор

  Някои другари, като чуят Ф16 и загубват лице, както казват китайците. По същият начин им въздействат понятията М16, Вашингтон, САЩ, Америка, Холивуд, Маями и пр. Те внезапно заобичват шведски самолети, както преди внезапно се влюбиха в Тръмп. Без някой да иска от тях, внезапно показват познания си по гейските въпроси, ни в клин ни в ръкав започват да ни преразказват Втората световна война, нападат непредпазливо най-първия приятел на Путин( след аятоласите ) Ердоган или пък започват да се зъбят срещу вятъра покрай границата ни с Турция. Другари, Ф16 е най-добрият самолет след нашите Москвичи. Но понеже главният механик на завода за Москвичи е на преглед за черния дроб в Москва, налага се да купим малко Ф16, за да не спира процеса. Догодина ще препродадем Ф16-те и ще си купим я Москвичи, я нови реактори, я каквото ни душа иска ! Ще !

  • Българина

   Българина(19 May 2017 - 18:05)

   Sin, на 'другари' ще се обръщаш на конгреса на БКП. Въпросът не е между Москвич и Форд(ЧЕТИРИДЕСЕТ годишен). Тук дилемата е между ЧИСТО НОВ шведски СААБ и БЕЗУМНО СТАР Форд, бил той и добър за времето си. Ако някой в случая си избере някой очукан Орион, Фиеста или Ескорт на тези години си е ПЪЛЕН ГЛУПАК. Дай Боже това да не се окажем ние...

 • Днитe нa изтpeбитeлитe Ф-16 изтичaт cъc cтpaшнa cилa. Teзи caмoлeтитe ca твъpдe cтapи и бъpзo щe излязaт oт yпoтpeбa cлeд ĸaтo тяxнoтo пoддъpжaнe e мнoгo cĸъпo.

  Днитe нa изтpeбитeлитe Ф-16 изтичaт cъc cтpaшнa cилa. Teзи caмoлeтитe ca твъpдe cтapи и бъpзo щe излязaт oт yпoтpeбa cлeд ĸaтo тяxнoтo пoддъpжaнe e мнoгo cĸъпo. (19 May 2017 - 16:05)

  Отговор

  Днитe нa изтpeбитeлитe Ф-16 изтичaт cъc cтpaшнa cилa. Teзи caмoлeтитe ca твъpдe cтapи и бъpзo щe излязaт oт yпoтpeбa cлeд ĸaтo тяxнoтo пoддъpжaнe e мнoгo cĸъпo. Toвa зaяви Caм Гpизл гoвopитeл нa "Лoĸxeд Mapтин Kopпopeйшън", ĸoмпaниятa ĸoятo cпeчeли дoгoвop зa пpoизвoдcтвo нa изтpeбитeли Ф-35 .

  • Куку

   Куку(19 May 2017 - 17:05)

   До дните на F16 изтичат е лъжа,всеки човек може да отвори страницата на Локхийд Мартин и да прегледа предложението за F16 Viper.Няма какво да се лъжем само Русия и САЩ правят самолети,другото е компромис или корупция.

  • Българина

   Българина(19 May 2017 - 17:05)

   Куку-руку, ВАФЛА чудна, пълна с течен шоколад. Аз бих предпочел чисто нов шведски СААБ(на лизинг) пред 40(ЧЕТИРИДЕСЕТ) годишен хамерикански Форд(плащане кеш). Подобен избор са направили Чехия и Унгария, техният суверенитет е гарантиран от НАТО! Мисли първо, не бъди ВАФЛА, пък ако ще и Морена...

  • Куку

   Куку(20 May 2017 - 10:05)

   Пак повтарям за читателите на Пан.бг,шведите нямат никакъв принос към НАТО и нашата нац.сигурност,нямам спомен тяхна брон.техника,бойни кораби,самолети последно поколение да помагат на БА.Така че,единсвено САЩ ни пази от безумни диктатори.

 • Пращат в историята Ф-16,

  Пращат в историята Ф-16,(19 May 2017 - 16:05)

  Отговор

  Днитe нa изтpeбитeлитe Ф-16 изтичaт cъc cтpaшнa cилa. Teзи caмoлeтитe ca и бъpзo щe излязaт oт yпoтpeбa cлeд ĸaтo тяxнoтo пoддъpжaнe e мнoгo cĸъпo. Toвa зaяви твъpдe cтapиCaм Гpизл гoвopитeл нa "Лoĸxeд Mapтин Kopпopeйшън", ĸoмпaниятa ĸoятo cпeчeли дoгoвop зa пpoизвoдcтвo нa изтpeбитeли Ф-35, cъoбщи Nеwѕ.bg. Πpoгpaмaтa зa изгpaждaнe нa aмepиĸaнcĸи изтpeбитeли Ф-35 пeтo пoĸoлeниe зaпoчнa пpeди 20 гoдини c цeл зaмянa нa cтapитe бoйни изтpeбитeли Ф-16. B нeя yчacтвaт 127000 дyши oт 47 щaтa в CAЩ. Toвa e eдинcтвeният в cвeтa caмoлeт oт пeтo пoĸoлeниe c мyлтифyнĸциoнaлни фyнĸции. Peзepвoapът, opъжиятa и paдapнитe aнтeни ca вĸapaни вътpe в caмoлeтa зa paзлиĸa oт изтpeбитeля Ф-16, ĸъдeтo opъжиятa и peзepвoapитe ca oтвън нa ĸopпyca. Πoчти 1800 caмoлeти ca изгpaдeни зa въздyшнитe cили нa CAЩ, a дpyги 680 зa мopcĸитe пexoтинци и вoeннoмopcĸитe cили. Дpyги 700 щe бъдaт cъздaдeни и пpoдaдeни нa cъюзницитe: Beлиĸoбpитaния, Итaлия, Xoлaндия, Typция, Aвcтpaлия, Hopвeгия, Дaния, Kaнaдa. Oт Mиниcтepcтвoтo нa oтбpaнa нa Бългapия вoдят пpeгoвopи зa зaĸyпyвaнeтo нa aмepиĸaнcĸи caмoлeти Ф-16 зa нyждитe нa бългapcĸa apмия. Πpeди мeceц вoeнният миниcтъp Aню Aнгeлoв пpoвeдe тeлeфoнeн paзгoвop cъc зaм.-миниcтъpът нa oтбpaнaтa нa CAЩ нa ĸoйтo cтaнa яcнo, чe cтpaнaтa ни мoжe дa пpидoбиe caмoлeти Ф-16 cъc зaeм oт CAЩ дo 2014-2015 гoдинa. Първи полет 2 февруари, 1974 Използван от ВВС на САЩ В експлоатация от 17 август, 197 Състояние Активни: 724 В резерев: 69 F-16 е на въоръжение в 24 страни, като в 19 от тях е основен тактически изтребител; над 4 000 самолета от този вид са на активна служба по света. Някои от модификациите на F-16 (F-16C и F-16D) се произвеждат по лиценз в Турция (заводите на TAI) и Южна Корея (от корпорацията „Samsung“). Планирано е производството му да продължи до 2010 г. Венецуела-F-16A/B Greece.svg Гърция-F-16C/D Египет-F-16A/B,F-16C/D Израел-F-16A/B,F-16C/D,F-16I Qatar.svg Катар-12 the United Arab Emirates.svg Обединени арабски емирства – F-16E/F Blok 60 Pakistan.svg Пакистан-F-16A/B, F-16AM/BM, 18F-16C/D Poland.svg Полша-F-16A/B,F-16C/D the United States.svg САЩ-F-16A/B,F-16C/D the Republic of China.svg Тайван-F-16A/B Turkey.svg Турция-F-16C/D South Korea.svg Южна Корея-F-16C/D

  • Българина

   Българина(19 May 2017 - 17:05)

   Куку-руку, ВАФЛА чудна, пълна с течен шоколад. Аз бих предпочел чисто нов шведски СААБ(на лизинг) пред 40(ЧЕТИРИДЕСЕТ) годишен хамерикански Форд(плащане кеш). Подобен избор са направили Чехия и Унгария, техният суверенитет е гарантиран от НАТО! Мисли първо, не бъди ВАФЛА, пък ако ще и Морена...

 • ВВс на Испания . Ф -16 Нула броя

  ВВс на Испания . Ф -16 Нула броя(19 May 2017 - 16:05)

  Отговор

  Dassault Mirage F-1 -33бр. ; Mc Donnell Douglas EF-18A Hornet и Mc Donnell Douglas EF-18B Hornet -86 бр. ; Eurofighter Typhoon - 61 бр. ;

 • ВВС на Франция. Да виждате Ф -16 ?

  ВВС на Франция. Да виждате Ф -16 ?(19 May 2017 - 16:05)

  Отговор

  Dassault Aviation Rafale B и Dassault Aviation Rafale C - 120 бр. Dassault Aviation Mirage 2000-5F + Dassault Aviation Mirage 2000B + Dassault Aviation Mirage 2000C + Dassault Aviation + Mirage 2000D + Dassault Aviation Mirage 2000N - 167 бр.

 • ВВС на Великобритания - Торнадо, Еврофайтър , Хариер ...Ф-16 0 бройки

  ВВС на Великобритания - Торнадо, Еврофайтър , Хариер ...Ф-16 0 бройки (19 May 2017 - 15:05)

  Отговор

  Номенклатурният код за обозначаване на летателните апарати на Британските въоръжени сили е в сила за летателните апарати на Кралските ВВС, Кралските ВМС и Британската армия. Той обозначава ролята на модела. Например при Tornado F.3 обозначението 'F' (fighter) е за изтребител, а цифрата '3' означава, че това е третата основна модификация на летателния апарат. Преди нея има Tornado F.1, които са предсерийни самолети за изпитания и Tornado F.2, които са базовата серийно произвеждана модификация. По-късно след като тези самолети преминават през модернизация обозначението им се променя от F.2 на F.3. По същата система ударният вариант на Tornado се обозначава GR, което обозначение идва от G (Ground attack) и R (Reconnaissance), тоест самолетът може да осъществява както удари по наземни цели, така и тактическо разузнаване. Съответно базовата модификация на ударния вариант е GR.1, а по-усъвършенстваните модели получават обозначения GR.2, GR.3 и GR.4 когато има съществени изменения в характеристиките на летателния апарат е възможно добавянето на буква в означението след номерацията. Например Tornado GR.4 е настоящата модификация на самолета, приета на въоръжение. Основното ѝ предназначение е нанасяне на удари по земни цели, но освен това някои от самолетите имат възможност да използват специализирани подтелни контейнери за въздушно разузнаване. За да бъдат различени те от останалите самолети, които нямат тази възможност им се присвоява означението Tornado GR.4A. Също така обозначението Typhoon FGR.4 показва, че това е четвъртата основна модификация на Eurofighter Typhoon, приета на въоръжение в Кралските ВВС (след T.1, F.2 и F.3), a FGR свидетелства, че това е многоцелеви вариант, способен да действа като изтребител, ударен и разузнавателен самолет. Основен самолет за ударни задачи и авиационна поддръжка на наземните подразделения е Panavia Tornado GR4. Този свръхзвуков самолет може да носи голям и разнообразен боен товар, включително крилата ракета Storm Shadow („Буреносна сянка“), лазерно-управляеми авиобомби и противорадарна ракета ALARM. До снемането му от въоръжение самолетът щурмовик с възможности за вертикално излитане и кацане BAE Harrier II GR7/GR7A е основно средство за непосредствена поддръжка на сухопътните войски. Задачите му включват атака по наземни цели и изолиране на района на бойните действия. „Harrier“ е модернизиран до стандарт GR9/GR9A с по-нови радио-електронни системи и по-мощни двигатели. Тази модификация е официално приета на въоръжение в Кралските ВВС в края на септември 2006. Противовъздушна отбрана Многоцелевите изтребители Typhoon FGR.4 са основното средство на Кралските военновъздушни сили, осигуряващо противовъздушната отбрана на Обединеното кралство, базирани в RAF Lossiemouth и RAF Coningsby, както и на няколко летища за предно разполагане. Самолетите Eurofighter заменят тежките изтребител-прехващачи Tornado F.3. При изпълнение на задачите си екипажите на Typhoon са подпомагани от самолетите за далечно радиолокационно откриване и управление Sentry AEW.1, което е британското означение на популярните американски E-3A AWACS, наземно разположените радиолокационни станции на ВВС и цивилното ръководство на въздушното движение, както и бойни контрольори. Въздушно разузнаване Самолетите [[RAF Tornado GR4A] са основното средство за тактическо разузнаване в бойни условия. Пригодени са за използване на подтелния разузнавателен контейнер RAPTOR (Reconnaissance Airborne Pod TORnado).[7]

 • келеш

  келеш(19 May 2017 - 15:05)

  Отговор

  А ченгето Каракачанов, кого очаквате да избере? Естествено, че това, което избра и Решетниковото "Фърчило".

 • ВВС на ФРГ . Нула бройки Ф - 16 , след ковчега Ф - 104 ......

  ВВС на ФРГ . Нула бройки Ф - 16 , след ковчега Ф - 104 ......(19 May 2017 - 15:05)

  Отговор

  Eurofighter Typhoon произв. в ЕС многоцелевой истребитель 125 Всего заказано 180. Panavia Tornado произв. в Германия истребитель-бомбардировщик разведчик-бомбардировщик 86

 • Куку

  Куку(19 May 2017 - 15:05)

  Отговор

  Швеция е неутрална държава,съответно нейния принос към нашата национална сигурност е равна на нула.За да оцелеем като държава е самолет от САЩ,другото е нац.предателство което може да разруши нашите граници.

 • Българина

  Българина(19 May 2017 - 15:05)

  Отговор

  Когато някой започне да ми пробутва 40(ЧЕТИРИДЕСЕТ) годишна машина на същата цена като ЧИСТО НОВА, нормално му тегля една майна. Машина със сходни параметри и задачи.

 • E-16

  E-16(19 May 2017 - 15:05)

  Отговор

  – Самолети F-16 досега са произведени 4573 броя! Самолети Gripen досега са произведени само 247. – F-16 са на въоръжение в 25 страни: САЩ 957, Румъния 12, Гърция 155, Турция 237, Полша 48 плюс 70 в процес на обсъждане, Холандия 61, Белгия 49 (една от първите в НАТО, закупили ги), Дания 43, Норвегия 74, Португалия 25, Израел 236, Пакистан, Египет, Венецуела, Чили и т.н. Gripen са на въоръжение и в процес на доставка само в 4 страни: Швеция 200, Унгария 14, Чехия 14 и Южна Африка. Тайланд и Великобритания използват няколко Gripen за учебни самолети. Други страни обсъждат възможни доставки, но засега не закупуват. За Унгария и Чехия самолетите са станали привлекателни основно заради изгодната им лизингова оферта. Унгария е имала желание да си достави F-16 и дори да ги произвежда, но през 2001 г. правителството на В. Орбан, известно с русофилство, като при Борисов, преминава към Gripen.

 • Миг-21

  Миг-21(19 May 2017 - 15:05)

  Отговор

  Министърът на отбраната на Индия, Аракапарамбил Куриан Ентони, е заявил, че Индия е изгубила за 20 години 265 самолета Миг. Средно годишно са се разбивали по 13 самолета руско производство. Тези загуби са само от катастрофи без да се води война. В резултат от дефекти в руските самолети са загинали 94 пилоти и 44 цивилни. Най-често се е разбивал Миг-21, който в индийската армия си е спечелил името “летящия гроб”.

  • АН-2

   АН-2(23 May 2017 - 13:05)

   Баце, бъркаш ситуацията с боя. МИГ-21 отдавна е, архаизъм, ама щом си подхванал темата... Целия Варшавски Договор беше въоръжен с тези самолети, като тогава се летеше ежедневно, не като тук сега само на Гергьовден. През годините в целия ВД този самолет се доказа като безавариен и надежден, доколкото е възможно това за един изтребител. В Индия основна роля играе човешкия фактор, както и поддръжката, която пак с това е свързана. Примерът ти не е много уместен, да не кажа никак.

  • Рангел Титюков-гр.София

   Рангел Титюков-гр.София(24 May 2017 - 17:05)

   На вниманието на "Миг-21".Сега в България живеят най-малко 50 бивши авоимеханици,оръжейници,радиотехници и други специалисти,които обслужваха Миг-21 основно в Граф Игнатиево и Безмер.Това което пишете за самолета може само да ги рзасмее.Аз по това време бях авиомеханик в Графа но в нашия полк се летеше на Миг-17 бис.Летеше се много интензивно и катастрофите се случваха само поради "човешки грешки".За качествата на съветските самолети получавахме информация от политическите офицери,на които не вярвахме твърде.След 1990 г. започнахме да получаваме информация от американски специалисти и пилоти,които категорично потвърждават качествата на съветските изтребители.Ф-16 съм виждал два пъти на демонстрационни полети тук в България.Много добри - скоростни и почти безшумни.Не ме интересува какъв самолет ще купим.Важното е да има достатъчно машини за да можем да подготвяме поне 200 млади мъже за пилоти. На Алекс Алексиев мога да му кажа следното: 1/Преди два месеца той каза-"мит е,че НАТО ще защитава България".Пак той тогава предложи да се събираме за обща защит с Гърция,Сърбия евнтуално и Румъния,но с аарусия на първо място.Сега ли е прав,или по-рано!!!!

  • Рангел Титюков-гр.София

   Рангел Титюков-гр.София(24 May 2017 - 17:05)

   На вниманието на "Миг-21".Сега в България живеят най-малко 50 бивши авоимеханици,оръжейници,радиотехници и други специалисти,които обслужваха Миг-21 основно в Граф Игнатиево и Безмер.Това което пишете за самолета може само да ги рзасмее.Аз по това време бях авиомеханик в Графа но в нашия полк се летеше на Миг-17 бис.Летеше се много интензивно и катастрофите се случваха само поради "човешки грешки".За качествата на съветските самолети получавахме информация от политическите офицери,на които не вярвахме твърде.След 1990 г. започнахме да получаваме информация от американски специалисти и пилоти,които категорично потвърждават качествата на съветските изтребители.Ф-16 съм виждал два пъти на демонстрационни полети тук в България.Много добри - скоростни и почти безшумни.Не ме интересува какъв самолет ще купим.Важното е да има достатъчно машини за да можем да подготвяме поне 200 млади мъже за пилоти. На Алекс Алексиев мога да му кажа следното: 1/Преди два месеца той каза-"мит е,че НАТО ще защитава България".Пак той тогава предложи да се събираме за обща защит с Гърция,Сърбия евнтуално и Румъния,но с аарусия на първо място.Сега ли е прав,или по-рано!!!!

 • barcelonski

  barcelonski(19 May 2017 - 13:05)

  Отговор

  БОЗАВИЯТ НЕРЕЗ => Trump трябва да си плати заигравката с Руските Мутри. Първо той ... после Мелания и останалите под номерация .... (бозаво'пенетриращо)

 • barcelonski

  barcelonski(19 May 2017 - 13:05)

  Отговор

  ВЪОРЪЖАВАНЕТО е => ПОЛИТИКА .... Затова трябва да изберем знаков политически партньор. Румен Тъпото (изпълняваш длъжността Пъ'Резидент) затова иска "новите" самолети - заради "неутралността на избора". (БЕЗАПЕЛАЦИОННО)

 • бг

  бг(19 May 2017 - 12:05)

  Отговор

  Може и да е преувеличена връзката на Тръмп с Кремъл,или е била в начален стадий на разработка,но такава връзка на 100% има.Когато дадена афера не се разкрива,пресата още повече се настървява,да излезе истината наяве.

 • РУСКИЯТ АГЕНТ АЛЬОША

  РУСКИЯТ АГЕНТ АЛЬОША(19 May 2017 - 11:05)

  Отговор

  продъжава да пише глупости.Руско-американско-българско ч е н г е, което още не е разбрало ЧЕ ТРЪМПУТИН Е ПЪТНИК.Плювните срещу вестници със 180- годишна история, публикувани тук на накаква страничка, която има-няма две години живот са СМЕШНИ.АЛЬОШАТА Е НИКОЙ ТОВА МУ КАЖЕТЕ ОТ МЕН.Помните ли му писанията, как Турция била по-голяма заплаха от Русия.Всичките СКАПАНИ ИМОТИ на тРъмпутин СА КУПЕНИ С ПАРИ НА РУСКИ МАФИОТИ.Репубилканците туриха в Белия дом долнопробен тип НА КОГОТО ЗНАЕХА ЧЕ ПЛАЩА ПУТИН. Дъртият Альоша и да се пеняви и да не се пеняви НИЩО НЯМА ДА ПОСТИГНЕ.

  • Помнещ

   Помнещ(19 May 2017 - 12:05)

   Разбира се, че ги помним! Република Турция - член на НАТО, с армия над 1 милион, крепяща стабилността на целия Южен фланг на НАТО и Черноморския регион, никога ненападала България през последните 135 години, "била по-голяма заплаха от Русия" !?!? Бедни ми, бедни Альоша....

 • Грингос

  Грингос(19 May 2017 - 11:05)

  Отговор

  Алекси Алексиев: "Шведските самолети според мене защитават интересите на Путин, а не тези на България, Това е истината, казана в прав текст". Вай, завалла, простено му е, от дългия престой оттъй Атлантика ще да е: Нерде Стокхолм, нерде Масква?!

  • Стан

   Стан(19 May 2017 - 12:05)

   Шведските Грипен са по-слаби самолети от американските F-16. Затова Русия има интерес Българските ВВС да са оборудване със самолети, с които руските изстребители ще се справят без проблем.

  • Чехия също има грипени

   Чехия също има грипени(19 May 2017 - 12:05)

   пък не съм чул да са завладени от руснаците!Така наречения "американец" прсто се направи на интересен понеже не може да спи нощно време като дъртофелника в Белия дом и чакай някой да му обърне внимание.Цялото "интервю" има една единствена цел - да нарече Ню йорк таймз "Правда".Това не е за пръв път тука.ЩЕ СТИГНЕШ НЮ ЙОРК ТАЙМС АМА НАСЪН ДЪРТОФЕЛНИК.Нали ти дадоха пари от Америка за България, ама нищо не можеш да напривиш с тях ЗАЩОТО СИ НЕКАДЪРЕН.Чудото в Белия дом само даде нов тласък на висококачествените американски вестници и това е доброто на злото!Още по-силни ще стават!А ти злобей безсилно!

  • Грингос

   Грингос(19 May 2017 - 12:05)

   Как разбра, че са "по-слаби", или пък по-дебели? Купуват се за да отговарят на оперативните концепции на ВС за тяхното използване. Да не мислиш, че в Средна Европа живеят дебили? И още нещо. Как самоунищожаващата се България с никаквата си армия и без икономика може въобще да предизвика някакъв интерес у Русия, Китай и други от този род, освен съжаление.

  • опетков

   опетков(19 May 2017 - 14:05)

   Споменатите от вас държави, особено Русия много отдавна се интересуват от територията на държавата България, а не от населението и. А по въпроса за икономиката, то и Русия не е цъфнала и вързала, а и по-зле ще става. Чехия не ни интересува какви самолети има, тя е далеч от нас и близо до центъра на Европа. Всичкии държави около нас и в НАТО разчитат на американските F16, само ние ще се пъчим с на гол тумбак пищови и ще чакаме помощи от Швеция. Като неспециалисти все пак е по-добре да се въздържим от коментар.

Оставете коментарОбнови