И Ердоган, и Тръмп, и Путин, имат интерес от търговия и дипломация с ЕС

ЕС се затвори в себе си, остави радикални крайно десни движения да излязат наяве, засега Ердоган играе по тънката линия на популизма и заплахите

В Държавната агенция за бежанците има съмнителни практики на дискриминация, корупция, казва пред Faktor.bg анализаторът

Руслан Трад e журналист на свободна практика, съосновател на журнала за военни конфликти De Re Militari и Форум за арабска култура, коментатор по теми, свързани с Близък изток и Северна Африка. Занимава се предимно с динамиката на радикални групи, конфликтни зони и миграция.

Интервю на Косара Белниколова

- Г-н Трад, защо се стигна до инцидента в лагера в Харманли?

- Лошите условия са една от първопричините за недоволството. Има липса на добра координация за доставки на нужни пособия, дори за храна. Въпреки всички предупреждения на организации, включително и от мен, властите не взеха никакви предварителни мерки за задаващата се бежанска вълна. Беше напълно ясно, предвид ситуацията в Сирия, Ирак, Афганистан, Северна и Западна Африка, че ще има бежански вълни и част от тях ще достигнат до България и Балканите. За това се говореше още през 2012- та и 2013-та година. Държавниците ни бяха заети с вътрешни вражди и политика на местно ниво и си въобразяваха, че живеем в островна държава. Заради липсата на политики, България никога не е била готова за подобни събития, защото винаги сме смятали, че нас такива неща ни подминават.

И тук идва цялостният въпрос с процедурите за даване на убежище, които са тромави и бавни. Държавата ни няколко пъти е била критикувана от международни организации по този параграф. Имаме налице и съмнителни практики в ДАБ, случаи на дискриминация, корупция. Не е тайна колко хора спечелиха от бежанския поток – от полицаи и националисти до служители в ДАБ. Говорим за стотици хиляди евро, които просто влизат в джобове на гърба на хора, които в много случаи дават последните си спестявания. Трябва да търсим причините в нашата администрация, не в лагерите.

- Притесняват ли ви спекулациите на политиците с темата с бежанците и нелегалните мигранти? Докъде може да доведе популизмът им?

- Спекулирането дойде и от политици, и от медии. На първо време се започна с липсата на отразяване на конфликтни зони. Темите за войната в Сирия, Афганистан, Мали, Ирак – те са дълбоко свързани с поднасянето на другата тема, тази за бежанците и бягащите от разбити страни хора. Когато не знаем, че се случва нещо, много по-трудно е да имаме симпатия или изобщо разбиране на проблема. Изведнъж на границите ни българските граждани започнаха да виждат чужденци и нашествие. Тази мантра се набиваше в главите на всички ни отначало и от политически партии и от медии, и от журналисти. „Изграждане на стена“, „имигранти“, „нашествие“ – думи, повтаряни и пускани свободно в пространството без каквото и да е обяснение.

Дойде темата за Ислямска държава, която се оказа много подходяща и услужлива, за да се обяснят цели процеси в Близкия изток и проблемите в ЕС – тя да стана тема номер едно - умело беше преплетена с бежанския поток, с опасността, с непознатото, с чувството за това, че сме изправени пред нашествие от джихадисти. Най-голяма отговорност носят в този момент институциите, които мълчат и дават поводи за произволно интерпретиране. Създават впечатление в хората, че държава няма и затова гражданите трябва да поемат контрола и да защитават границите. За Сирия почти няма вече репортажи, въпреки ужасите на гражданската война. За Ирак отгоре-отгоре. За Афганистан и Мали да не говорим – въпреки че България има контингенти в тези държави именно заради лошата ситуацията и военните действия, в нашето пространство не се споменава изобщо какво се случва. Създаде се впечатление, че имаме едни хора, които са на границата ни, за да завземат държавата - продукт на години пропуски и искрена манипулация в името на повече приходи от реклама и печелене на депутатски места.

- Наскоро излезе ваш анализ за ситуацията в Афганистан. Разяснете - какво очаква тези хора, ако бъдат принудително върнати там?

- От години проследявам ситуацията в Афганистан, а от март и април тази година всяка седмица публикуваме с колеги обновена информация със ситуационни карти в рамките на журнала ни за военни конфликти De Re Militari.

Афганистан е не просто във война, а в дупка, от която е трудно за администрацията на страната да излезе. На първо време имаме офанзива на талибаните от началото на тази година, наречена „операция Омари“. Афганистански войници са убивани и преследвани, а местни полицаи са екзекутирани направо на градските и селските площади. Заради военните действия над един милион души са разселени и загубили домовете си. Имаме и нарастващ брой атаки срещу чужди сили – сред тях са и българските.

Налице е продължаваща хуманитарна катастрофа, включително и използването на афганистански бежанци от Иран за военни операции в Сирия. Срещу обещание за гражданство Техеран изпрати близо 20 000 афганистанци в Алепо и Дамаск в подкрепа на правителството на Башар Асад. Т.нар. Бригада Фатемиюн вече има близо 400 жертви, а често членовете й са върнати от Европа бежанци от Афганистан.

Също така, Афганистан е важна отправна и събирателна точка за екстремистки групи като Ислямска държава и узбекски формации. В лагерите на талибаните всеки месец излизат между 150 и 200 новообучени бойци. Срещу тези хора можем да изпратим нашите няколко стотин бежанци от Афганистан. Не е ясно какво ще стане с върнатите афганистанци и дали изобщо ще достигнат родната си страна. Нямаме никакви гаранции за това.

- Реални ли са заплахите на Ердоган за отваряне на границите заради политиката на ЕС към Анкара? Какви може да са последствията?

- Засега Ердоган играе по тънката линия на популизма и заплахите. Но нека говорим без емоция. Идва зима, очаква се тя да е тежка и в Близкия изток. Човешкият поток няма да е интензивен, дори да бъдат отворени границите. Той като цяло от страни като Сирия намаля, тъй като много хора остават по граничните зони с Турция или се връщат по домовете си в градове като Джараблус, например, където турската армия и сирийските бунтовници изтласкаха Ислямска държава. Но ако Ердоган продължи да говори така по темата през март и април, може би тогава ще е добре да поговорим отново. В момента Турция търси одобрение и реакции от Тръмп, който има същия скептицизъм към Европа, а това е мнението и на новия съюзник на Ердоган – Владимир Путин. Въпросът е, че е и Ердоган, и Тръмп, и Путин, имат интерес от търговия и дипломация с ЕС. Това им е ясно пределно добре, а какво се говори за пред камерите е отделна тема.

Относно това как трябва ЕС да се отнася с Турция – с последователност, без много емоции и със сигурност с равнопоставено отношение. Анкара е важен партньор на ЕС, но Брюксел не трябва да си затваря очите както за случващото с репресиите в страната, нито по темата с бежанците. В момента ЕС има отношение като на уплашен възрастен човек, който в паниката си прави грешки и недоглежда постъпките си.

- Каква е актуалната обстановка в Сирия?

- В момента сирийските правителствени сили на армията и прилежащите й милиции обсаждат и натискат все повече бунтовническите райони в град Алепо. Ситуацията е тежка от чисто хуманитарна гледна точка – няма действащи болници и клиники за над 300 000 души, които са ежедневно бомбардирани както от руската, така и от сирийската авиация. Частни домове са превърнати в кабинети за първа помощ, но това не е достатъчно. В някои случаи няма достатъчно линейки, тъй като голяма част от медицинската инфраструктура беше унищожена или повредена от ударите. Ето защо има трупове по улиците на Източно Алепо, а това може да предизвика епидемии. В момента около Алепо отново се струпват и чуждестранни подкрепления за Асад от Иран, Ливан, Ирак, Пакистан и Афганистан, които ще подпомогнат правителствената офанзива. Оспорвани са няколко квартала, включително с участието на кюрдските милиции, които действат изненадващо в координация със сирийските правителствени части. За момента 60 000 са вече бежанците заради тази нова военна кампания.

На юг, правителството успява да установи контрол върху предградия на столицата Дамаск с помощта на сделки с бунтовнически сили. Тези сделки опозицията нарича прочистване и наистина носят белезите на това. От гледна точка на правителството на Сирия, тези райони трябва да бъдат буквално „изчистени“ и се прилагат всякакви тактики. Една от тях се нарича „коленичи или гладувай“ – цели райони се блокират докато не бъдат изчерпани жизнени ресурси като храна, питейна вода, медикаменти. Към момента близо милион цивилни живеят в блокирани и обсадени райони на Сирия.

На изток и североизток, Ислямска държава все още държи центровете си, включително и Ар Ракка, който е подложен на офанзива на кюрди и сирийски бунтовници. Засега обаче териториите на джихадистите в Сирия изглеждат неособено обезпокоявани, включително от самолетите на САЩ и Русия. За разлика от Ирак, загубите на Ислямска държава като бойци и територия в Сирия са много по-малки.

- Какви са прогнозите ви за изход от кризата особено след интензивната намеса на САЩ и Русия в конфликта – каква е тяхната роля поотделно?

- Ролята на САЩ е повече от несигурна и в много случаи абсурдна като тактика. За разлика от тях обаче, Русия има последователна политика за подкрепа на сирийското правителство и съюзниците си на терен. Намесата на тези държави донесе ред конспиративни теории, обърна фокуса на общественото внимание от причините за бунта през 2011 година към Ислямска държава и опростеното обяснение на ситуацията в Сирия. И двете държави имат интереси, но руските са определено видими – Москва вече има изградени три военни бази в Сирия, а нейните съветници и военни сили са добре разположени в правителствените райони. Руската авиация извършва редовни въздушни удари по цели на сирийските бунтовнически части и радикалите от Нусра (Джабхат Фатах ал Шам). При тези удари бяха разрушени редица цивилни обекти, което смазва желанието за съпротива. Всичко това позволи на сирийското правителство да се вдигне на крака – фронтовите линии бяха пред колапс преди руската намеса през есента миналата година.

САЩ опитаха да подкрепят взаимоизключващи се групи на терен - кюрдски милиции, от друга се дава оръжие на арабски бунтовнически групи. Двете страни меко казано си нямат доверие и това се вижда в бавната и несигурна офанзива към териториите на Ислямска държава и Ар Ракка. Политиката на САЩ в Сирия е провал, ако изобщо я е имало и това позволи офанзива на Русия в района. Приоритетите на Вашингтон са в Пасифика в момента и това едва ли ще се промени при Тръмп.

Проблемът на намесата на Русия и САЩ е, че предизвикват стягане на редиците на радикалните групи за сметка на местните бунтовнически части и съпротивителните движения срещу Ислямска държава. Все повече младежи се включват в армиите на джихадистите в райони като Ар Ракка, където американските самолети в желанието си да унищожат позиции на Ислямска държава, разрушават частни домове и причиняват цивилни жертви. Чувството, че няма алтернатива вкарва свежа кръв и в Ал Кайда и клонът й Нусра. Когато бомбардираш болници, изселваш цели семейства и подлагаш на гладуване градове и села, това директно работи в полза на радикалните движения.

- Къде сбърка международната общност и лидерите на ЕС за „изпускане“ на проблема с бежанците – това е една от темите, които предизвикаха силно изявено разделение в съюза?

- Международната общност не сбърка, защото не е направила нещо особено. За да сбъркаш трябва да правиш нещо, да действаш. ЕС се затвори в себе си, остави радикални крайно десни движения да излязат наяве, позволи политици със съмнителни качества и биографии да станат публични личности. ЕС не иска да се занимава с бежанския въпрос затова предложи пари на Турция, за да свърши това вместо Брюксел.Но проблемът е по-голям от ЕС.

В момента имаме няколко последствия за хуманитарното право и международните принципи, и Тръмп е просто поредното проявление на тази влошаваща се спирала. Изглежда западното чувство за хуманизъм и идеалите, свързани с това, са достигнали лимита си. Пропастта между харизмата и бюрокрацията се разширява. Заради кризата, която виждаме, има спад в многостранното сътрудничество. Това ще има и вече има въздействие върху хуманитарната дейност. Поставени са под въпрос принципите на хуманизма и функциите, които хуманитарното действие има в международната сфера, се променят драстично. От Афганистан до Украйна, от Либия до Йемен и от Судан до Сирия – Съветът за Сигурност на ООН е блокиран и няма полза в очите на цивилните. Много конфликти днес иронично са назовавани „IHL-free war zones” – освободени от международното право военни зони. Мъченията, кланетата, налагането на глад – тези стратегии избуяват необезпокоявани, а онези, които избягат от войната, не намират нещо по-различно.

- Предупреждавате, че има проблем с отразяването на темите за Близкия изток в медиите – какво е решението?

- Огромен проблем е като цяло отразяването на външни новини. По отношение на Близкия изток още повече, което е учудващо предвид близостта ни до тази регион. Не знам дали става дума само за проблем с редакционна политика или за чисто персонални решения на журналисти. Липсва контекст, което е огромна безотговорност към читатели и зрители.

Заради липсата на отразяване, се появяват алтернативни източници, като нашия журнал или Фейсбук страници. Въпросът е, че те са сякаш подминавани от големите медии и не обръщат внимание. По-рано споменах за мисиите ни зад граница – вие чували ли сте или да сте чели скоро материали за нашите контингенти в Мали, Афганистан, Косово, Босна? Имаме малки части дори в Източна Африка. Най-малкото заради присъствието на наши сили като част от ангажиментите ни в НАТО, е нужно да се показва на обществото какво се случва в тези райони на света.

Публикуването на международни новини не отнема толкова време, може спокойно да се направи. Оправданието е като гъза – всеки го има.

- На фона на световните кризи, как ще анализирате настоящата политическа криза в страната и евентуалните месеци наред „безтегловност“?

- Мнозина смятат, че можехме да си спестим това положение. Дали става дума за его на премиера или не, ще се разбере. Има различни теории защо се случва тази политическа криза. Дали говорим за недоверие на външни партньори? Може би, има такива сигнали. Вероятно има и разпределение на зони на влияние между Вашингтон и Москва, в което България е включена също и се изисква промяна във вътрешнополитически аспект. Рано е да се коментира, тъй като в такъв период възникват теории, които рядко намират доказателство. Според мен е възможно да изпаднем в още по-голяма безтегловност поне до лятото на 2017 година.

Проблемът е, че когато държавата не знае накъде отива, това създава възможност за проблеми и произволно тълкувание. В такива периоди е опасно да се водят популистки политики. Светът отвън не се интересува дали ще формираме правителство или не, дали ще е от БСП мандатът или от ГЕРБ, или Патриотичния фронт. Тези въпроси засягат най-вече нас и възможността ни да реагираме при кризи адекватно. Засега се проваляме. 

35 Коментар(и)

 • Сорос умре

  Сорос умре (11 December 2016 - 05:12)

  Отговор

  Русланчо е издънка на Сорос и е приятелка с проститутките от БХК ! Малко се поровете да видите тази проститутка как е номинирана за човек на годината ! 

 • Мъка ми е Мъка

  Мъка ми е Мъка(08 December 2016 - 14:12)

  Отговор

  Чети Еневски. Това че си слагаш nick name на E- Невски  /ако знаеш кой е той /,не те прави по - грамотен . Чети за Киевска Рус,за Галичкото княжество и Стария Иван Асен от 12 век и т.н. Не срами името на Невски.....

 • Мъка

  Мъка(08 December 2016 - 08:12)

  Отговор

  Всички действия на САЩ са правилни ,а на Русия грешни. Примери : Хирошима +Нагазаки -300 хил.жертви. Дрезден - 200 хил. жертви,София - 3 хил. жертви,Центр.Африка -за 10 год. - 5 милиона жертви,Хавай е на САЩ от1959 а Украйна е на Русия от 1700 год. Фолклендите са на Англия а ...

  • Еневски

   Еневски(08 December 2016 - 08:12)

   Tъпак,,,,1700г.,,,твойта русия, наследница на ордата е на 300г. държава,,,абсол1тен тъпанар си, гнидо измъчена.

  • не мъка, а голяма мъка!

   не мъка, а голяма мъка!(09 December 2016 - 14:12)

   А само жертвите на Сталин в Русия, демек собствения му народ,  над 20 милиона! От където и да го погледнеш- недостижимо!

 • Max

  Max(07 December 2016 - 19:12)

  Отговор

  Като гледам коментарите, за пръв и последен път отварям този сайт. Септичната яма на българския Интернет.

 • Boris

  Boris(07 December 2016 - 14:12)

  Отговор

  Единственият виновник за продължителната война в Сирия е само Русия с ненаситнато си желание да владе територий и да има влияние там.

  Войната е искана от нея за да има бежанска вълна, която да омаломаощава Европа. Хората бягат от войната и нито една мюсулманска държава в региона не ги приютява. Дори нарочно там агитират за западна Европа, където щя да им дават даром жилища и средатва, без да се работи, дори детски, което за многодетните араби е добре дошло. Русия също не приема бежанци, а само ги произвежда.

  Единственото е тя да се разпадне под натиска на големите военни разходи, та светът да намери мира от тази империя на злото.

  Европа може да получи спасение само като увеличи санкцийте и ако ги изхвърли от банковата система. Тогава ще дойдат да се умилкват като бит пудел. Така ще могат да разберът какво вършат и ще научат къде им е мястото.

  Това ще помогне да си направят самооценка, както руснацита, така и тяхните васали у нас и световно.

  • Язък ти за името Борисе

   Язък ти за името Борисе(07 December 2016 - 18:12)

   Идиот си,ок...ама поне можеш ли да четеш?Ами цъкни из нета и виж кога се намеси Русия в Сирия бе тапанар!

  • !

   !(09 December 2016 - 14:12)

   Много добре се вижда кой е идиота и без да се влиза в нета. Русия се меси там от десетки години, а в момента който протежето й, син на предишното й протеже, щеше да сдаде багажа, се наложи сама да вади кестените му от огъня, за което , разбира се ще си плати. Както за всичко си е  плащала! Иначе как е времето в Олгино?

 • 1

  1(07 December 2016 - 12:12)

  Отговор

  Доста глупаво е да се твърди, че има ново разпределение на интересите между великите сили. Това по-скоро е хибридно действие на руската пропаганда в опит да наложи своите интереси в България. Няма абсолютно никаква рационална причина и реален интерес на България за сбилжаване с Русия, напротив.

 • Продан

  Продан(07 December 2016 - 10:12)

  Отговор

  Като потърпят още малко руския ритник, сирийците сами ще се върнат в нормалния свят!

 • ШАХ РЕЗА ПАХЛАВИ

  ШАХ РЕЗА ПАХЛАВИ(07 December 2016 - 10:12)

  Отговор

  това кьорпе РУСЛАЧИК-ДУРАЧОК  какъв е? сириско-асадски лайнар? иракско-садамска гной? пластилинец- от несъществуващия народ пластилинци и пластелиновата им лъже-държава? русководкаджийка ширпотреба? айде бе - седи си един недъгав мозъчно кретен с вид на напикан пубертет - и хоп! агенцийка! КАЖТЕ КОЙ МУ ДЪРЖИ РЪЧИЧКАТА НА ТАЗИ ФЪШКИЯ!!!

 • IvoG

  IvoG(07 December 2016 - 10:12)

  Отговор

  давидчо, просто момченце, отговори на въпрос - какво търсеше Америка в Афганистан и Ирак на първо време. И какво намери. И какво остави след себе си.

  • Русланчо, путинка сбабичосана!

   Русланчо, путинка сбабичосана!(07 December 2016 - 10:12)

   А ти IvoG  какво търсиш още в България? Върви на матушката си, прав ти път!

   Путинка сбабичосана!

  • !

   !(09 December 2016 - 14:12)

   Той не е в България, а в Олгино и се води на щат! Не му придиряйте, заработва! Не го ли виждате, че денонощно клечи по форумите!

 • Давид

  Давид(07 December 2016 - 10:12)

  Отговор

  Руслане, на вас арабеските САЩ и Израел са ви виновни за всичко. Нали искахте САЩ да се изтеглят от Ирак и Афганистан? Изтеглиха се, сега пък имало хуманитарна криза в ония псевдодържави, пак Щатите лоши. За Сирия пак те криви, а баща и син Асад и мада Раша, която ги тъпчеше с пушкала, са невинни и чисти като сълза от сърна.
  На кривата ракета космосът пречи, Русланчо!

  • Айдук

   Айдук(08 December 2016 - 12:12)

   Путколанчо- Павианчо Трътковото семействодобре се е гоило с Асадови парици. На това розово прасенце ушите му са пораснали до една порция , понеже татю му е работил в сирийското посолство у нас , а там добре плащат....Впоследствие Павианчо Трътков намира по-добри работодатели и започва тям вярно да служи!На Тръткови работата им е да СЛУЖАТ срещу добро заплащане.
   Руско е ЛЪЖЕЦ, МАНИПУЛАТОР и ЦЕНЗОР! Прилича на селска клюкарка, ама иска да го броят за "журналист" и даже за "анализатор".И понеже никой не го бръсне за слива, Тлъстака жално изстенва на стената си .. И се намира някое приятелче да го уреди с "участие"....Така функционира Трътката.

 • balgarin

  balgarin(07 December 2016 - 09:12)

  Отговор

  лично  ИМАМ  въпрос  към  Руслан  щото  виждам  МЛАД  СИ  но  ОТСЕГА  СИ  ПОЧНАЛ  ДА  ЛЪЖЕШ  И  МАЖЕШ    а  така  НИКОГА  няма  да  станеш  журналист  а  най  много  платена  гивиндия  дето  лъже  ,  че  ЕС  се  е  затворил  и  не  му  се  занимава  със  бежанци  и  плаща  на  турците  ами  че  ЕС  за  последните  ДВЕ  ГОДИНИ  Е  ПРИБРАЛ  2 000 000  бежанеца  НИЩО  НЕКАЗВАШ .   а  за  Саудицка  Арабия  нищо  неказваш  че  на  тез  ниски  цени  на  петрола  пак  ПЕЧЕЛИ  ДНЕВНО  ПО 2 000 000 000€ (ДВА  МИЛИАРДА  ЕВРО  ДНЕВНО) ,  нали  са  братя  мюсюлмани  ЗАЩО  НЕПОМАГАТ  ами  ЕС  е  ДЛЪЖЕН   да  помого  и  ТОЙ  ПОМАГА    но  СПЕКУЛАНТИ  като  тебе  лъжат    а  всеки  ден  от  ЕВРОПА  тръгват  ХУМАНИТАРНИ  ПОМОЩИ  ЗА  АЛЕПО  .  а ЕС  и  той  е  затънал  до  гуша  в  СОБСТВЕНИ  ПРОБЛЕМИ  но  пак  помага   но  НЕМОЖЕ  ДА  ВЗЕМЕ  ВСИЧКИТЕ  ПРОБЛЕМИ  НА  МЮСЮЛМАНИТЕ  НА  ГЪРБАСИ   ,  щото  всичко  за  което  говориш  са  мюсюлмански  военни  конфликти  като  ги  ВЗЕМЕШ  В  ЕВРОПА  ВЗЕМАШ  И  ВСИЧКИТЕ  ТЕЗ  ПРОБЛЕМИ  И  СИ  ПАЛИШ  КЪЩАТА  ОДМА  . престанете  да  лъжете  е  това  ви  е  проблема  че  като  мангали  лъжете  ,  ами  путин  що  недава  помощи  за  бежанците  защо  неприема  бежанци  а  само  ЕС  е  длъжен  да  го  прави  .

  • balgarin

   balgarin(07 December 2016 - 10:12)

   явно  момчето  Руслан  НЕЗНАЕ  или  УМИШЛЕНО  създава  ЛЪЖЛИВО  впечатление  за  БЪДЕЩИТЕ  ОТНОШЕНИЯ  НА  ЕС  И  САЩ  той  казва  че  Тръмп  има  ИНТЕРЕС  от  търговия  и  дипломация  с  ЕС  ,  първо  няма  вечни  приятели  или  вечни  врагове  а  има  ВЕЧНИ  ИНТЕРЕСИ   второ  САЩ  са  военни  партньори  във  НАТО  със  ЕС   както  и  Канада   и  трето  вече  има  търговски   безмитни   договори  както  и  договори  за  отбрана  на  ЕВРОПА  . ЕС  не  е  стара  дърта  бабичка  а  в  моменна  ТЕПЪРВА  ЩЕ  СЪЗДАВА  СВОЯ  АРМИЯ  действително  събитията  ги  завари  НЕПОДГОТВЕНИ  , но  да  БЪДЕШ  ТОП  ЖУРНАЛИСТ  НА  СВЕТОВНО  НИВО  трябва  много  да  учиш  и  да  си  информиран  .  иначе  бъди  коректен  с  читателите  си  и  НИКОГА  НЕ  ГИ  ПОДЦЕНЯВАЙ  , за  да  не  се  СРАМУВАШ  после  от  себесе.

 • Путин побеждава винаги

  Путин побеждава винаги(07 December 2016 - 09:12)

  Отговор

  Тактиката на Путин тържествува. Това е. Колкото и да ви харесва или нехаресва.

  • Маша и медведев

   Маша и медведев(07 December 2016 - 09:12)

   Важна е стратегията, тавариш. А там бащицата ти е гола вода.

  • ,,,педатели като теб.

   ,,,педатели като теб.(07 December 2016 - 09:12)

   И оножда постепенно, тържесвувайки,,,,майка ти. Ясен ли съм, безродна гнидо. 

  • Иво Джима

   Иво Джима(09 December 2016 - 14:12)

   "Тактиката на Путин" до момента причини смъртта на 400 000 граждани и прогони от домовете им над 4 милиона. За всичко това на Путин ще му се наложи да плати с главата си, но "братската любов" на сирийския народ към руския ще остане за векове напред. Въпросът е дали Путин ще успее да подобри рекорда на предшественика си Брежнев, който изби 1,5 милиона афганистанци и прокуди от домовете им 6 милиона. и накрая си тръгна като посран! И до кога американците ще го бавят, а не дадает веднага на бунтовниците ракети Стингер. Руските пилоти ги познават добре!

 • Георги

  Георги(07 December 2016 - 08:12)

  Отговор

  След анализа на недорасляка всичко ми се проясни освен едно що изобщо си правите труда да го публикувате. 

  Наистина населението на близкия изток е поставено в ситуация на чудовищно изтребление при което е нормално инстинкта за самосъхранение да надделее.

  В този смисъл анализа е разбираем, но там си противостоят значителни интереси, а за русия жизнено оцелителни и мен би ме интересувал и този анализ на стратегическите интереси, но за това си трябва анализатор нали. 

  • M

   M(07 December 2016 - 09:12)

   Абсолютно ялов коментар. Някой бърка  "да дадем път на младите" с "да дадем път на посредствеността"

 • barcelonski

  barcelonski(07 December 2016 - 08:12)

  Отговор

  Му'Барак Хюсеин Осама 

  е най-некадърният президент на САЩ избран от Матряла

  - обезличи САЩ

  - отдръпна се от ролята на Първа сила и Първа Демокрация

  - предаде цели региони в ръцете на Руските Мутри и Сътрапите им

  АНАТЕМА ТРИЖДИ !!!

  • Демократ

   Демократ(07 December 2016 - 09:12)

   Обама донесе демокрация в Украйна, Либия, Египет, Йемен и много други страни.

 • Каниец

  Каниец(07 December 2016 - 08:12)

  Отговор

  Само не видях в цялото интервю КЕДЕ ТОЧНО Е ПРОВАЛЪТ на САЩ в Сирия. Иначе в Близкия изток провалът е безспорен. В Сирия САЩ имаха възможно най-умната стратегия и тактика особено в контекста на появата на ИДИЛ. Оттеглиха се и оставиха държавите с пряк интерес(Турция, Русия, Иран) да се разберат. Не виждам защо трябва американски войници да отидат да се бият в Сирия?! МОЖЕ бе, за да постигнат чутовните резултати в Афганистан!!!

  • Либерал

   Либерал(07 December 2016 - 15:12)

   проблемът е в това, че като световна сила позволи на Асад да ползва химическо оръжие безнаказано. Когато президента на САЩ казва, че тук има червена линия, той е длъжен да спира всеки който я пресича. 6 години не позволява на Турция да прави свободна безопасна зона да могат сирийците да се настанят в лагери без Асад да ги удря с варелни бомби( това са бомби измислени от изрода Асад), и тогава нямаше тези бежанци да тръгнат към Европа и да развалят рахата на някои, които винаги търсят причините за провала на собствения си живот в другите.

 • Лалчо К.

  Лалчо К.(07 December 2016 - 08:12)

  Отговор

  Черния маймун с големите уши Обонго къде ли не провали Щатите?

  • Ценцуриран

   Ценцуриран(07 December 2016 - 09:12)

   черния маймун обонго затри САЩ

   хайде пак ме ценЗОРирайте, че истината боли

 • путинка

  путинка(07 December 2016 - 08:12)

  Отговор

  Тоя щом се казва Русланчо, ясно!

  На нито една негова дума не трябва да се вярва!

  Путинка недорасла. НЯМА ПРАВО ДА ДАВА АКЪЛ!

  • Долна седерастка измет!

   Долна седерастка измет!(09 December 2016 - 11:12)

   На сороспийците аууууу.... насрани им резнаха кранчето с кинтити. Бизнесът на помияра шорош приключи. Време да бъде обесен барабар със сите сороспияшници и аууу.... насрах са чаршафи. Военен съд за всички сороспияшници, мамка ви долна клозетна!

  • На Сините Боклуци-Родоотстъпници

   На Сините Боклуци-Родоотстъпници(09 December 2016 - 11:12)

   Значи напоследък им се ебамайката на няколко пъти...

   Първо, Хилав им Клитор загуби изборите и те, дето ядаха лайна цяла година не могат да си намерят място. След това, Цоцка изгуби изборите в БГ... А сега руснаците превзеха Алепо! Сега Краварските подлоги в Сирия се оказаха без краварска защита и вече ги бесят! А както знаем... когато мечката играе у комшиите...

   Та питам... колко време остава на нашите краварски подлоги, преди народното възмездие?

  • Продажен евроГейски седераст

   Продажен евроГейски седераст(09 December 2016 - 11:12)

   "Задачата на Бог е да прости на терористите, моята задача е да ги пратя при него!" (В.В.Путин)

   Има три прости правила за да живееш дълго:

   "Не се ебавай с майката природа, тъщата и Русия!"

Оставете коментарОбнови