Митничар ще се става без тест за интелигентност

Тестовете ще са като листовките за шофьорски изпити - във варианти с по 100 въпроса

Снимка: Банкеръ

Снимка: Банкеръ

Вече няма да има тест за интелигентност при подбора на служители за митниците. Който вече е назначен, но иска да расте в йерархията, ще държи изпит за лидерство, по който да се прецени дали може да организира хора и да взема правилни решения в критични ситуации. Това се предвижда с промяна в наредбата за подбор на митничари, направена от финансовия министър Владислав Горанов, съобщава 24часа.

Причините за отпадането на IQ теста е недостигът на кандидати. Трудно се намирали младши експерти в райони, засегнати от демографската криза, както химици и статистици. Много потенциални кандидати се притеснявали от честите проверки и оказване на натиск за канали и нарушения.

Досега на “входа” на митницата кандидатите решаваха математически ребуси, а чрез изображения с различни форми се оценяваше пространствената им ориентация. 

Вместо тях кандидатите вече ще попълват личностен въпросник за професионална пригодност и тест за интегритет. Оценките не са цифрови, а с две позиции - “покрива” и “не покрива” изискванията.

При тестовете за интегритет кандидатите ще отговарят на открити и скрити въпроси, за да се прецени способността им за работа в група.

Медията посочва, че тестовете ще са като листовките за шофьорски изпити - във варианти с по 100 въпроса. Изпитният вариант ще се тегли в деня на провеждането му. В тях ще има въпроси за отношението към корупцията и дали биха докладвали за схеми.