Николина Ангелкова скастри КЗК: За кошмарния хотел край Чифлика още не сме получили сигнал

Министерството на туризма откри "отворен телефон" за сигнали за нередности в хотели, съобщи министърът на туризма

Николина Ангелкова

Николина Ангелкова

Министърът на туризма Николина Ангелкова коментира в сутрешния блок на Нова телевизия случаите с хотелите в  с. Чифлик и във Велинград. Припомняме, че клиенти се оплакаха от 3-звездния спа хотел край Чифлика, след като получили стая в мазето, нощувка при минусови температури и мръсотия срещу 180 лева на вечер. Другият, добил популярност проблем, беше с по-претенциозен хотел във Велинград. Клиентите се оплакват от ниска хигиена в стаите, повредено оборудване и липса на адекватно обслужване. Те смятат, че обстановката не отговаря на изискванията за 4-звезден обект за настаняване и настояват да бъдат компенсирани разходите им. Туристи се оплакаха от лошите условия – изцапани чаршафи, измъкнат контакт, изгорена лампа, счупен душ и други. 

Ангелкова обясни, че причината според нея е липсата на достатъчен контрол от КЗП. Тя обясни, че именно Комисията трябва да прави проверки на хотелите и да подава сигнали в министерството. Според сега действащото законодателство министерството трябва да категоризира един хотел при постъпване на молба за това и след 5 години да го прекатегоризира като направи проверка. В рамките на тези пет години обаче именно КЗП, обясни тя, трябва да проверява хотелите. 

„Комуникацията с КЗП е неудовлетворителна“, категорична е министър Ангелкова. Основните проблеми, призна тя, са с 3-звездните хотели. "За този кошмарен хотел в Чифлика още не сме получили сигнал от Комисията за защита на потребителите. За отнемане на звезди от категорията чакаме становище от КЗП. Но от 4 април целият хотел е затворен", поясни министърът.

От 10 април към министерството е отворен специален телефон за сигнали за нередности в хотели, тъй като директната връзка с потребители е най-добрият начин за откриване и решаване на проблеми. Николина Ангелкова съобщи още, че се очаква един наистина добър летен сезон и прогнозира значителен скок на туристите у нас това лято.