Министър Захариева: Познаването на Балканите и Близкия изток е силата на външната ни политика

Като най-голямо предизвикателство във връзка с председателството тя открои обезпечаването на сигурност за европейските граждани във всички аспекти

Екатерина Захариева

Екатерина Захариева

Силата на българската външна политика е доброто познаване на Балканите, Северна Африка и Близкия Изток, каза в интервю за „Фокус“ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя допълни, че сред най-силните страни на България от гледна точка на нейното председателство на Съвета на ЕС е експертният потенциал на подготвените екипи в министерствата и убедеността на българите в ЕС.

„Всеки, който дойде в България - това се опитваме да покажем и с клипа за нашето председателство, ще усети подкрепата за европейския проект, за демокрация, за права на човека, за това колко високо е доверието в европейските институции и как българите успяват: и експерти, и граждани, и политици. И се надявам това да се види в края на нашето председателство – с разговори, с убеждения, с изслушване на всички страни, да постигнем напредък по политиките, които вървят малко по-трудно и са по-трудни за постигане на съгласие в съюза“, заяви министър Захариева.

Според нея неслучайно програмата на председателстващото Съвета на ЕС трио – Естония, България и Австрия, съответства на европейския дневен ред и е за по-силна, по-сплотена, по-сигурна Европа. Като едно от най-големите предизвикателства във връзка с председателството тя открои обезпечаването на сигурност за европейските граждани във всички аспекти - за живота, здравето и бъдещето им. Екатерина Захариева уточни, че върху това е фокусиран българския дневен ред на председателството на Съвета на ЕС.