Министър Павлов в аванс: Стабилизирахме финансово енергетиката, само "Булгаргаз" е на загуба

По думите му всички централи са се справили блестящо

Николай Павлов

Николай Павлов

По думите му всички централи са се справили блестящо

Служебният енергиен министър Павлов направи отчет за дейността на ръководения от него екип в Министерство на енергетиката като припомни, че са встъпили в много труден и сложен период и визира студентите дни и месеци в началото на мандата. По думите му всички централи са се справили блестящо.

Павлов изтъкна, че основна задача на екипа му е била финансова стабилност и спокойствие в сектора. По отношение на електроенергийния сектор, той коментира, че спрямо предходната година финансовото състояние е значително по-добро.

НЕК имала 120 млн. лв. печалба за първото тримесечие на тази година, АЕЦ "Козлодуй" - 54 млн. лв. за първите три месеца в сравнение с 37 млн. лв. за миналата година. По отношение на "Марица Изток" 2 се отчита отново печалба от 9 млн. лв. Печалбата на ЕСО възлизала на 6 млн. лв. "Имаме подобрено финансово състояние за четирите дружества общо в размер на 84 млн. лв", отчете Павлов. "Мини Марица -Изток" също се отчитат 37 млн. лв. печалба или подобрение с 26 млн. в сравнение с 2016 г.

"Булгаргаз" имал за съжаление 26 млн. лв. загуба, призна Павлов и изтъкна, че е важно да се отбележи, че дружеството е ликвидно и ще изпълни своите задължения. По думите му миналата година бе най-добрата за "Булгаргаз" от 2007 г. насам. "Бяха събрани много вземания, много неустойки, намалени бяха административните разходи, изплатени бяха 150 млн. лв. просрочени задължения към НАП", отбеляза служебния министър. Разплатени били 47 млн. лв. заем към БЕХ и над 30 млн. лв. просрочени задължения към "Булгартрансгаз" за пренос. По думите му отличното представяне е дало възможност държавата да получи повече вземания. За "Булгартрансгаз" отчетената печалба е 26 млн. лв. спрямо 24 млн. лв. за първото тримесечие на 2016 г. "Подобрихме вътрешногруповата задлъжнялост, успяхме да разсрочим някои вземания от НЕК към АЕЦ "Козлодуй" и към "Мини Марица- Изток" ЕАД, коментира още Павлов.

Той обяви, че в Министерство на енергетиката са положили огромни усилия да съберат просрочените взимания и неустойки и към края на мандат всички ще бъдат събрани. Съставени били 15 искови молби и над 70 броя заповеди за изпълнение. Павлов посочи, че имало ръст от 23,4% на приходите от концесионни такси, информира news.bg.