Министър Димов: БНБ отказва да каже кой е реалният собственик на "Юлен"

По думите му протестите срещу промяна в плана на парк" Пирин" показват "неомарксистки поглед" към развитието на района

Нено Димов

Нено Димов

На запитване от министъра на околната среда кой е действителният собственик на компанията "Юлен", която е концесионер на ски зоната над Банско, Българската народна банка е отговорила, че не е в нейните правомощия да отговори. Това съобщи пред Би Ти Ви екоминистърът Нено Димов.

Знае се, че номинален собственик е кипърският гражданин Георгиус Георгиу. Екоминистърът отново повтори, че държавата знае кой е реалният собственик, но работа на министерството на околната среда е само да контролира изпълнението на концесионния договор.

Димов разкри още, че очаква резултата от разследването на прокуратурата, която започна да проверява собствеността в дружеството след сигнал от партия "Зелените". Каквито предписания даде (прокуратурата), ще се изпълнят, увери министърът и допълни, че не знае в каква посока тече проверката, защото става дума за разделение на властите.

Той изрази мнение, че протестите срещу промяната в плана за управление на национален парк "Пирин" показват "неомарксистки поглед към развитието", докато правителството прилагало консервативния подход, а именно - да се съобразява с мнението на местната общност. Даде пример за такъв подход в Трън, където местната общност се обяви на референдум срещу златодобива, и в Генерал Тошева, където каза "да" на добива на природен газ.


Министърът повтори тезата си, че протестите са част от политическа кампания и прогнозира, че те ще продължат до изборите догодина.