Министър: Аз смених шефовете в "София Тех парк", не са партийни назначения

Той се надява съвсем скоро той да има различен облик от "пусто и сиво" място

Емил Караниколов

Емил Караниколов

Решенията за назначенията на новото ръководство на „София Тех Парк“ бяха лично мои, те в никакъв случай не са партийни. Това каза на брифинг министърът на икономиката Емил Караниколов за новото ръководство на „София Тех Парк“, предаде „Фокус“.

„Имаше вътрешен одит. Решенията за тези назначения са лично мои. Това са хора, които аз познавам и съм работил с повечето от тях. Те са професионалисти. Разчитайте, че съвсем скоро обликът на „София Тех Парк“ ще бъде различен. Там ще се напълни с млади хора. Настоящото ръководство, което все още не е вписано, има много по-богат административен опит и считам, че ще се справи много по-добре. В никакъв случай не са партийни назначения. От тях се очаква да върнат проектът „София Тех Парк“, защото в последните години това дружество се занимава само с продажба на имоти, а не това е неговата цел. Там трябва да има млади хора, които да работят“, коментира Караниколов.

По думите му сега ако отидем, ще видим, че е пусто и сиво и няма никой и това трябва да го променим.

"Трябва да има клъстери, науката трябва спешно да се влее в българската икономика. Един от новите представители на борда, съответно е представител и на науката. Надявам се, че това е ясен сигнал за тях. Сигурен съм, че те ще докажат, че са професионалисти“, посочи той. Попитан дъщерята на Янка Такева какво разбира от тази работа, Караниколов отговори, че тя има много богат административен опит. „За високите технологии има кой да отговаря – това е науката, а не мениджмънтът на дружеството“, подчерта Караниколов. 

За срещата с китайските инвеститори от петък, министърът на икономиката уточни, че сертификатът им е удължен за 3 години. „Той им беше връчен. Инвестицията е за над 1,5 млрд. лв. Имат 3 години да я реализират. Имотите се продават на пазарни цени. Терените, които първо са им били предложени, се е оказало, че са с непроменен статут, били са публични, а не частна държавна собственост и не е имало възможност за извършване на тези сделки“, каза още Емил Караниколов.