Минчо Коралски: Това е първото правителство след 2012-а, което работи за смяна на парадигмата за хората с увреждания

Натрупванията обаче са толкова големи, че чудеса не могат да се очакват, заяви бившият социален министър и председател на Агенцията за хората с увреждания

Минчо Коралски

Минчо Коралски

Лозунгът „Системата ни убива“ е точен лозунг, защото след 2012 година, когато беше ратифицирана Конвенцията за правата на хората с увреждания, не е настъпила почти никаква промяна по същество. Така бившият социален министър и председател на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски коментира пред БНР шестия по ред мащабен протест на хората и родителите на деца с увреждания.

"Промяна означава смяна на парадигмата - от това, че човекът с увреждане е един много болен човек, до това, което е записано в конвенцията - че човек с увреждане е човек, който в резултат на своите увреждания среща различни прегради за своята реализация. Това правителство е първото, което от 2012 година започва да работи по смяната на този модел, но натрупванията са толкова големи, че чудеса не могат да се очакват“, отбеляза Коралски, който има световна награда за активна политика в подкрепа на хората с увреждания. 

"Когато имаме тежки и множествени увреждания, нуждата от индивидуален подход и индивидуални грижи е много важна – тук универсалните схеми не работят. И не става въпрос само за пари, тук става въпрос за рехабилитация, за консумативи, за помощни средства, за всичко онова, което би трябвало да даде шанс на тези деца да се развиват в рамките на това, което е възможно в тяхното състояние", заяви Минчо Коралски. 

"Новият закон за социалните услуги е изключително важен, трябва да се отговори на страховете на родителите на децата с тежки увреждания какво ще се случи, след като те си отидат и кой ще поеме грижата", смята Минчо Коралски. 

Относно споровете как да се намалят злоупотребите с ТЕЛК Коралски посочи, че новата методика няма да позволява натрупването на най-различни заболявания едно върху друго, с цел да се стигне до "заветната инвалидна пенсия", а ускореното въвеждане на електронната здравна карта ще дава възможност за проследяване на цялото заболяване. 

По думите на Коралски, се създават и възможности повече експерти в здравната област да участват в определянето на вида и степента на увреждането. От друга страна, видът и степента на увреждането вече няма да водят до загуба на трудоспособност, допълни той.