Милен Михов: Не ни трябва бройка учители само, а млади и перспективни кадри

Правораздаването да помага на училищата за сигурността на служителите

Милен Михов

Милен Михов

„Трябва да се изграждат здравни и хигиенни навици за децата, особено за тези  от ромски произход. Това заяви пред БНТ депутатът от патриотите Милен Михов от Комисията по образованието и науката по повод мерките, които трябва да се вземат за малчуганите.

„Ние одобряваме мерките, които министър Красимир Вълчев предприе. Вкарахме нови 3000 деца от семейства с трудности в училище, което все още е малък успех. В програмите на правителството беше засегнат проблемът. Беше предложено да се ходи на детска градина от 4 години, да се увеличат парите на учителите и да се квалифицират учителите. Много е трудно да се работи с този контингент. Аз съм работил в циганското училище в Стара Загора. Тогава имаше постоянство при реализиране на практики. Не искам да правя апотеоз на онова време, но учителите, например, знаеха къде живеят децата. Много е трудно да обходиш и да знаеш в какви условия живеят те“, каза още депутатът. 

„Увеличението на парите за учителите ще мотивира младите хора. Те трябва да знаят, че са защитени от държавата. Не ни трябва бройка учители, а млади и перспективни кадри. Това са само първите стъпки. Надявам се и следващите правителства да продължат тази практика“, допълни Михов.    

„Ромите трябва да пращат децата на училище и да получават помощи, предназначени за децата детските добавки. Социалните работници трябва да се фокусират в тази посока. Това не е кампанийно усилие, което трябва да се прилага от всички. Разбрах за поредния случай за насилие (Случаят, в който ученик, който преби с кол учителят – б.ред.). Трудно е училищата да пазят децата от агресията без активното присъствие на родителите. Трябва да ни помогнат и правораздавателните органи, защото при последния инцидент момчето е знаело съзнателно какво прави, въпреки, че не е пълнолетно“, каза още Михов.