Меню за тийнейджъри

С правилния хранителен режим вашето дете ще има отлично здраве и навици

За насърчаването на растежа, здравословно тегло и цялостното добро здраве тийнейджърите трябва да имат балансиран хранителен режим, който да включва разнообразни храни от всички хранителни групи – в това число плодове, зеленчуци, постни протеини и нискомаслени млечни продукти. На думи звучи добре, но прилагането на такава диета, да си признаем честно, е предизвикателство.

Все пак внимателното планиране на седмичното меню може да помогне. Ако се подготвите правилно, вашето дете ще придобие по-добри хранителни навици и най-вече ще бъде в отлично здравословно състояние.

Понеделник

Уверете се, че вашият тийнейджър е закусил добре. Добрата закуска помага на младежите да се справят по-добре в училище и допринася за по-добрия метаболизъм. Първото ядене трябва да включва пълнозърнест хляб, обезмаслено мляко и банани. За обяд му пригответе сандвич с пуешко с пълнозърнест хляб, пръчици от моркови, ябълка и кисело мляко. За вечеря пригответе пълнозърнеста паста, салата и чаша обезмаслено мляко.

Вторник

Направете за закуска зеленчуков омлет с нискомаслено сирене, две филии пълнозърнест хляб, чаша портокалов сок, подсилен с калций. Обядът може да включва микс от зеленчуци, боб, сушени боровинки, орехи, пълнозърнести бисквити и обезмаслено мляко. За вечеря направете бургери с нетлъсто говеждо или пуйка, печени червени картофи, броколи и чаша обезмаслено мляко.

Сряда

Закуската в сряда трябва да включва плодове и обезмаслено кисело мляко, фъстъчено масло. За обяд подгответе неподсладени пълнозърнести трици с мляко и ябълков сок. На вечеря цялото семейство може да се насладите на печено пилешко с кафяв ориз и зелен фасул.

Четвъртък

Нека четвъртият ден от седмицата да започне с купа овесена каша, гарнирана със стафиди и орехи, чаша обезмаслено мляко. За обяд подгответе хумус, пълнозърнеста питка с кълнове и нарязани краставици, а за десерт поднесете круша с обезмаслено мляко. Здравословната вечеря може да включва печена свинска пържола с ябълково пюре, грах и печени сладки картофи.

Петък

В последния учебен ден подгответе за закуска бъркани яйца със сладки картофи и чаша обогатен с калций портокалов сок. За обяд увийте пилето от сряда в пълнозърнеста тортиля, като добавите маруля и нарязана чушка. За десерт можете да дадете обезмаслено кисело мляко с ананас на кубчета. За вечеря направете скариди, пържени с броколи и моркови. Сервирайте ги с кафяв ориз.

Събота

Пълнозърнест хляб с фъстъчено масло и пъпеш е чудесна здравословна закуска в събота. За обяд вашият тийнейджър може да хапне пълнозърнеста кифла или пица със смесени зеленчуци, гарнирани с дресинг за салата с ниско съдържание на мазнини. На вечеря сгответе сьомга на скара и салата от аспержи.

Неделя

В неделя можете да поглезите вашия тийнейджър. Пригответе му палачинки с боровинково сладко и чаша обезмаслено мляко за закуска. Обядът може да включва нарязани пилешки гърди, салата от целина и обезмаслено кисело мляко. За вечеря сервирайте яхния със зеленчуци, пълнозърнест хляб и мляко с мед за десерт.

(ezine.bg)