Марешки: Влизането на държавата в сделката за ЧЕЗ беше за източване на пари

Идеята държавата да влезе в сделката за ЧЕЗ беше опит да се източат още 100-тина милиона, заяви по bTV лидерът на „Воля“ Веселин Марешки.

„Според нас някой се опитва да избяга по терлици от инвестицията си в България и на гърба на държавата. И чрез инспириране на такива напрежения се опитва да вдигне цената",  каза Марешки.  "Няма кой нормален инвеститор да плати повече от 200 – 250 млн. Единственият, който може да ги плати, сме пак ние, данъкоплатците, през държавата“, допълни той.

По думите му натискът е бил уж държавата да е спасител, а всъщност да се източат „още 100-тина милиона“.     

"Замесените са „бизнесмени или мениджъри - и от ЧЕЗ и български лобита, които имат възможността да разиграят този сценарий", смята лидерът на "Воля"

На въпрос дали „Воля“ подкрепя закона за горивата, внесен от Емил Димитров, Марешки отговори: „Няма как да подкрепим този закон. За нас приоритет е премахването на картела и сме дали дума на българския народ и ще се борим докрай. Този закон е абсолютно вреден за държавата и абсолютно вреден за всички. Той помага само да се монополизира браншът от определени групи".

Запитан дали се очаква повишаване на цените на горивата преди летния сезон, гостът посочи: „Не вярвам, че ще си позволят да направят нещо такова, защото ние вече сме осветлили проблема.  Не мисля, че някой ще си позволи вече да направи нещо толкова брутално – да отидат цените към 2,60 – 2,70 лв.“.

Марешки коментира и бягството на двама рецидивисти от Централния софийски затвор, като посочи, че от морална гледна точка правосъдният министър Цецка Цачева трябва да си подаде оставката. Същото трябвало да направи и вътрешният министър, особено след информацията, че от година се знае за готвеното бягство.


Марешки определи като цинизъм, че на пенсионерите ще се дадат по 40 лв. за Великден, а държавата ще плати 100 млн. за ремонт на няколко самолета, „които така или иначе за нищо не стават“.