Манолова: За първа година неполучени заплати ще се изплащат от Фонда за гарантиране на взиманията

Решението на КС на практика легализира трудовата експлоатация, това трябва да се промени, категоричен е омбудсманът

Мая Манолова

Мая Манолова

С казуса в Дупница – шивачки на обувки, се занимавам от миналата година. Днес ще бъдем там, за да обясним, че дължимите суми от преден италиански работодател, ще бъдат получени от солидарния фонд на работодателите, т.нар. Фонд за гарнтиране на вземанията. Надявам да си получат двете заплати за тази години до 1 април.

Според Инспекцията на труда около 350 000 субекти не получават редовно възнаграждението си. Но през тази година за първи път ще имат възможно да си получата заплатите от Фонда за гарантиране на вземанията според направените промени в трудовото законодателство.  А системно нарушаващите законите работодатели – ще бъдат преследвани по смисъла на закона, посочи Манолова. 

Тя изтъкна с решението на Конституционни съд - да има право работодателят да отлага изплащането на пълното възнаграждение на заплатите на своите служители, на практика е била легализирана трудовата експлоатация в България. 

Това действие ще бъде внесено в парламента и ще настояваме този текст да бъде променен – това да бъде ограничено до един месец и само при финансови затруднения, обясни Мая Манолова.