Макрон изпревари създателя на Facebook, стана най-влиятелният мъж под 40 години

Списание го сравнява с Наполеон

Еменюел Макрон

Еменюел Макрон

Президентът на Франция Еманюел Макрон е обявен за най-влиятелния човек под 40-годишна възраст в света в годишната класация на “Форчън”. Списанието го определя като “най-младия френски лидер от Наполеон насам”, който разгроми опонентите си на президентските избори през май и заличи двупартийната система, управлявала страната от поколение насам.

Втори след него се нарежда 33-годишният шеф на фейсбук Марк Зукърбърг. Работата му в технологичния бранш, филантропството му и слуховете за евентуална политическа кариера създават очаквания, че той още дълго ще попада в тази класация, сочи “Форчън”. На трето място са основателите на китайската транспортна компания “Диди Чусин” Чен Вей и Джин Лю, които миналата година изкупиха активите на Uber в Китай, влизайки в надпреварата за най-големия представител на таксиметрови услуги в света.

На 4-о място са тримата създатели на сайта за отдаване и наемане на имоти Airbnb, а пети е ирландският премиер Лео Варадкар. На 6-о място са братята Джон и Патрик Колисън, като първият от тях е най-младият самоизградил се милиардер в света. Те са създатели на приложението Stripe - софтуер за обработка на електронни услуги. На седмо място се класира тенисистката Серена Уилямс. Джон Цимер и Логан Грийн, създатели на услугата за споделено пътуване Lyft, се нареждат на осмата позиция. Под номер 9 е Даниел Шварц, създател на компанията Restaurant Brands. Топ 10 се допълва от създателя на криптовалутата Ethereum - руснака Виталик Бутерин.