"Македония е Гърция", скандират на дълго планирания протест в Солун

Не сме готови да подарим нашата славна история на друга нация, заяви бизнесмен

"Македония е Гърция", пише на пано, издигнато тази сутрин над сцена в центъра на Солун, където в този момент започва дълго планираният протест срещу името на Македония, предаде агенция МИА.

Гръцкият град днес живее в ритъма на демонстрациите, със засилено полицейско присъствие както заради големия митинг, така и заради контрапротест, организиран от анархистки и ляво ориентирани организации.

Организаторите очакват да се съберат около 30 хиляди граждани, които с организиран превоз с 500 автобуса са започнали да пристигат в Солун от цяла Гърция. Организатори на протеста са гръцки сдружения от диаспората, но той е подкрепен и от политически партии, спортни и християнски сдружения, кметове и свещеници от различни градове.

Бизнесменът Отон Яковидис е сред организаторите на протеста и се надява, че правителство ще спре преговорите със Скопие за разрешаване на спора за името на Македония. Бившият бизнесмен се определя като патриот и твърди, че зад митинга не стои политическа партия.

„Не сме готови да подарим нашата славна история на друга нация. Македония е Гърция, няма разлика”, казва Яковидис. 

Журналистът Никос Иконому няма да протестира. Проблемите със съседните ни страни, можем да ги решим по друг начин, не е нужно да имаме конфликти с тях.  Други са проблемите ни като финансовата криза например”, смята той.

Неслучайно протестът е организиран именно в Солун, тъй като градът е административен център на областта Източна Македония и Тракия в Гърция.

Преди 26 години половин милион гърци излизат пред паметника на Александър Македонски, отново за името "Македония".

Преподавателя по международни отношения проф. Спирос Лицас подчертава, че усилията на Скопие да се присъедини към НАТО и Европейския съюз са блокирани заради спора с името.

Медиите в Гърция разпространиха пет различна варианта за име на Македония, които се обсъждат на преговорите между двете страни. Всички съдържат думата Македония, а това не се харесва на гръцките граждани.

Очаква се въпросът за името да бъде обсъден от премиерите на двете страни на международния икономически форум в Давос следващата седмица.