Ябълкови гризини

Изненадайте близките си с това върховно изкушение

снимка: Бон апети

снимка: Бон апети


Необходими продукти:

400 г бутер тесто
80 г кафява захар
2 червени ябълки
2 с. л. олио
1/2 ч. л. канела
1 ванилия

за глазурата:

100 г пудра захар
2 ч. л. сок от лимон
1/2 ч. л. канела
1 ванилия  

Начин на приготвяне:

Ябълките се обелват и се нарязват на кубчета, слагат се в касерола и се поръсват с половината захар и с канелата. Задушават се на умерен огън, докато омекнат – около 5 минути. Ароматизират се с ванилията и се оставят да се охладят. 

Тестото се разточва върху набрашнен плот и се намазва с олио. Поръсва се с останалата захар. 

Ябълките се разпределят върху половината от кората тесто, другата половина се прегъва върху тях и леко се притиска с ръце.

Оформеното тесто се нарязва на 22 ленти, които се усукват и се подреждат в тави. 

Пекат се 15 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. 

Пудрата захар за глазурата се пресява и се смесва с лимоновия сок, ванилията и канелата. 

Спиралите се покриват с глазурата с помощта на пош. 

Източник: Бон апети