Великденският козунак се приготвя с търпение и любов

За да се къса на конци и има превъзходен вкус, за направата му са необходими поне 6-7 часа

За да се къса на конци и има превъзходен вкус, за направата му са необходими поне 6-7 часа

Тестото за празничния сладък хляб е много капризно – то иска да бухва на топло, да съдържа пресни и обилни продукти, да се приготвя с търпение и любов. Ако все пак сте решили да приготвите сами истински козунаци, които се късат на конци и ухаят неземно, трябва да отделите поне 6-7 часа. 

Необходимите съставки за 4 самуна (количество, което да може да се меси наведнъж): 1 кг бяло пшенично брашно; 5 големи яйца плюс един жълтък за намазване; общо около 300 мл прясно мляко; разтопена в 120 мл олио 100 г мас; 250-300 г захар; 50 г прясна мая; кората от 1 жълт лимон; малко сол. Внимание! Свинската мас е задължителна за добрия краен резултат, маргаринът или маслото променят консистенцията и вкуса! Именно маста запазва козунаците пръхкави.

Тънкостта при месенето на козуначено тесто е в постоянната температура: всички продукти, а и помещението, трябва да са затоплени поне на 24-25 градуса и да не изстиват.

Начин на приготвяне: 

• Пресейте брашното на два пъти в широка и дълбока тава. Захванете маята, като я натрошите в хладко мляко. Добавете по лъжица захар и брашно и направете средно гъста кашичка. Завийте кваса с кърпа и оставете на топло. Когато бухне, разбийте с тел яйцата и захарта, докато изсветлеят. Разтопете мазнината леко, да не е гореща.

• В пресятото брашно (най-добре вече директно върху кухненския плот) направете кладенче в средата и изсипете яйчената смес, млякото, солта, настърганата кора от лимона. Добавете и кваса. Тестото се събира отвън навътре – може и с лъжица, може и с пръсти, ако ви харесва.

• Когато стане на топка, разстелете го на кора и го намажете с мазнината. Прегъвайте и мажете, разточвайте, прегъвайте и мажете, докато употребите цялото количество. Така се получава козунак на конци!

Преди да сложите във фурната сладката пита поръсетe със захар на кристали или го украсете с локумчета и белени бадеми. Печете в умерена фурна за около час и половина, докато добие златистокафява коричка.